2008. június 7., szombat

Kovászos kenyér másodszor





Második kovászos kenyeremnek némi változtatással tegnap fogtam neki. Az immár 6 napos (teljeskiörlésű) búzakovászt reggel kivettem a hűtőből. Délben 10 dkg-ot kimértem belőle, és ezt összegyúrtam 33 dkg rétesliszttel és 1,5 dl langyos vízzel, majd hagytam kelni, pihenni. Este 7-kor hozzágyúrtam 67 dkg réteslisztet 3,5 dl langyos vízzel, 17 g sóval és csipetnyi köménnyel. Formára alakítottam, bevágtam a tetejét és lisztezett sütőlemezre tettem. Liszttel meghintve, konyharuhával letakarva az előzőleg 50 C fokra belemelegített majd kikapcsolt sütőbe tettem.
Ma reggel hétkor a sütőből kivettem a tésztát, egy vízzel teli lábost helyeztem az aljába, majd 250 C fokra bemelegítettem. Amikor már forrt a víz az edényben, az előzőleg vízzel alaposan átkent tésztát betettem és 15 percig így sütöttem, majd a hőmérsékletet 190 C fokra mérsékeltem. További 40 percet sült még a kenyér.
Ezután kivettem, vízzel átkentem és konyharuhába burkoltam. 10 perc elteltével ezt a műveletet megismételtem.
Az eredmény: formája (nekem) megfelelő, elég magas is lett, bár - mivel nem tettem formába - valóban kicsit terült kelés közben. Íze, állaga jó, levegős is. A gondom azzal akadt, hogy a talpa nem lett igazán szép (ezúttal sem). Most az volt a probléma, hogy én a kelttészták alá a sütőlemezre csak lisztet szoktam tenni, és ez rendszerint elég. Ezúttal azonban egy régebbi sütőlemezt használtam, amin letapadt a tészta, és csak nehezen lehetett kivenni. Így további módosításokra szorul az elkészités mikéntje. Viszont rohamosan fogy a kenyér, tehát nemsokára jöhet a következő próba!

5 megjegyzés:

Millie írta...

Jól néz ki!!! Én is sütöttem ma egyet, de nem lett elég levegős :-S
Pedig egész éjjel kelt, igaz csak a pulton...Illetve ami formában kelt és sült, az tök jó lett, de amit átformáztam kerek cipóvá, az sűrű maradt eléggé (kinyomkodtam a gázokat belőle :-S)
Viszont nekem mindig szép lesz a héja és jól átsül az alja is. A sütési hőfok nálam 250 fok 10 percig, majd 220, amíg meg nem sült... Csak egy tipp.
Most azon gondolkozom, hogy kicsit túladagolom a kovászom legközelebb, vagy "csalok" az élesztővel, ahogy a legtöbb pékség teszi... vagy hagyom a fenébe egy időre a kovászolás és más kenyereket készítek...
Egyébként meg írtam a blogomban egy hosszú posztot a kovászolás elméletéről :-D
Megnéztem a honlapodat! Irigylésre méltóan nyugis helyen laktok!!!

erős ildikó írta...

Kedves millie!
Mindjárt megnézem a blogodon a kovászolás elméletét. Nekem még tart a a kedvből, mert első próbálkozásaim elfogadható eredményt hoztak, illetve amivel nem vagyok elégedett, azon - azt hiszem - tudok javítani. Tetszik, hogy ilyen egyszerű-ősi módon jó kenyeret lehet sütni, és ezért az élesztőt is mellőzöm, mivel az egy másik "műfaj", azt már ismerem, most ez az új kaland.
Amit az otthonunkról írtál, ahhoz csak annyit tennék hozzá, hogy amennyiben a Bódva-völgyére gondolsz, hát az a vágyott jövő. Egyelőre még minden a fővároshoz köt minket, bár itt is kertesházban lakunk (a kézműves dolgaimat itt a kertben fotózom).
No megyek a blogodra. Jó főzöcskét (vagy egyéb más kellemes programot) vasárnapra!

Névtelen írta...

Egész jól haladsz, szép a kenyered!
Ha túl sokáig ül a lisztes sütőlemezen a kenyér, akkor beépíti magába a lisztet. Próbáld megolajozni, az jobban ellenáll neki. /közben én is írtam egy újabb kenyeresposztot, összefoglalva az eddigi tapasztalataimból egy csomó mindent/

Millie írta...

Ildikó! Rájöttem miért nem sül meg a kenyered alja! A fazék miatt! Ma én is betettem a hiperszuper sütőm aljába egy vizestepsit, és halvány maradt a kenyerem alja! Ez eddig nem fordult elő (én felülre tettem eddig).
A második adagnál kivettem, az már rendben volt!
Millie

erős ildikó írta...

Kedves millie!
Igen, a vizesfazékra én is gondoltam, de az meg jó lenne, ha bent lenne, mert a kelttésztáim hajlamosak a kiszáradásra sütés közben. Gondoltam, hogy variálnék vele (bent van is meg nem is, fent is meg lent is).
Azt is hallottam, hogy van aki csak jó bespricceli a sütőt, hogy párás legyen, de nekem ez kevésnek tűnik. Igaz, még nem próbáltam.

Kedves lorien!
Igen, közben elolvastam a posztod, és megerősít benne, hogy tovább kell próbálkozzam. Tetszik a dolog. És nagyon szépek a kenyereid!