2008. október 7., kedd

Mi újság a nomádportán? - 4.rész



Egy újabb hétvégét tölthettem el vidéki otthonunkban, fényképezésre azonban alig jutott idő. Így nem örökítettem meg kertünk "új" terményét: a lila pereszkét. Sőt az is elmaradt, hogy a vasárnapi ebédünket lefotózzam: borjúpörkölt készült az előző nap a szomszédban levágott egyéves kis bikaborjú húsából (szegény a legelőn a lábát törte, és gazdái így döntöttek a sorsáról). A pörkölt viszont nagyon finom lett. Szombaton egész nap ömlött az eső, de azért a málnásba mégiscsak kimentem, nem lehetett kihagyni. Folyamatosan érik nagy-nagy örömömre. Felavattunk egy keverőtárcsás mosógépet, ami most ott szolgál ki minket, kicsit egyszerűbb és gyorsabb, mint a kézi mosás. Így ősszel ez is fontos szempont. Az esős-szeles időnek köszönhetőnek csak a hétvége alatt 22 kg diót szedhettünk fel, így továbbra is reményünk van a mázsa feletti termésre. Ráadásul olyan szerencsések vagyunk, hogy a hatalmas diófánknak egyik ága sem hajlik ki az útra vagy a szomszédba, mind a miénk marad. Megint nem vásároltunk, abból főztem, ami volt, így ismét került saját zöldség is (tök, karalábé, krumpli, paradicsom) az asztalunkra. Vasárnap már szépen sütött a nap. Tovább tervezgettük a fürdőszobát. Házunk és a kert most a vízvezetés munkálatainak köszönhetően csupa lyuk és árok, s persze a hatalmas földhalmok is sok helyet elfoglalnak. Nagyon várom már, hogy ismét minden a helyére kerüljön.
(És persze szőlőnk is van még bőven, de az egyszerűen nem fért a két rövid napba, hogy mustár vagy mustméz is készüljön, pedig de jó lenne...)

10 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

szia!
Már hiányoltalak :)
De jó ez a sok dió!!
Nekünk nagyon hiányzik a kipusztult diófa :(

Ez a saját terményből étkezés tetszik. A tejet, húst honnan fogjátok venni?

erős ildikó írta...

A falubból még mindig több mint egy tucat tehenet hajtanak ki reggelente, sőt van egy tehéntelep is a határban. Így a tejtermékek beszerzése nem gond, már van egy állandó "beszállítónk", bár igazság szerint mi kevés tejterméket fogyasztunk, főleg vajat, néha túrót, sajtot.
A húsféle szintén beszerezhető a faluban, sok és sokféle állatot tartanak. A diófa pedig tényleg nagy kincs. Gondolom - ha újat ültetnétek - sokára hozna termést, igaz?

Fűszeres Eszter írta...

Gyönyörű!!!
Annyira irigyellek!
Legközelebb tessék többet fotózni!

Renata Kalman írta...

Dió:
Már ültettünk arra a helyre egy másikat, de még nagyon gyengécske.
Fontos része volt a házunknak, valahogy egyensúlyba hozta. L-alakú melléképület van a házhoz és annak ellenpontja (is) volt.

Akkor télen kopácsolhattok, vagy adtok el belőle?

zsúrkenyér írta...

Diofat az unokainak ultet az ember:)

Termore fordul 15-20 evesen,de ereje teljeben 100-120 eves kora kozott van a fa,azt mondjak...

erős ildikó írta...

Hát igen, a mi fánk sem mai, azt mondják, már megvolt, amikor épült a ház. A régi istállóépület lépcsőjébe az 1924-es évszám van vésve, de a volt tulajdonosok szerint a lakóépület még korábbi. Mindenesetre remek helyen van a fa, és az egész telek nagyon szépen tagolt funkcionálisan.
Hogy mi lesz a dió sorsa, még nem tudom, nem döntöttük el. Persze néhány rokonnak ígértünk belőle, és azt sem tudom még, hogy mennyire kiegyenlített az egyes évek termése, vagyis érdemes-e tartalékolni belőle mondjuk jövőre. A fa előző gazdája mindig adott el a dióból, így lehet, hogy majd mi is fogunk. Egyelőre gyűjtjük, méricskéljük.
Egyébként november 1-jén lesz egy éve, hogy megvettük a nomádportát, s egyben egy szomorú évforduló is: pontosan egy éve, hogy elbúcsúztunk a kispolszkinktól, aznap lett totálkáros egy autóbalesetben. Minket azonban - és értékeinket, köztük a ház vételárát - a kisautó és a Gondviselés megóvott a komolyabb sérülésektől...

Renata Kalman írta...

Zsúrkenyér!

4 gyerektől biztosan lesz egy-pár unoka (plusz van két "félgyerekem" is)
100-120 év: akkor majd a következő életemben :)

Napmátka!
Ha héjában tárolod, vagyis nem töröd meg, talán eláll, de én kicsit tartanék azért túl sokáig tárolni. Volt olyan, hogy két éves dióm bemolyosodott. Gyanús volt, hogy túl könnyűek a szemek, persze mert kiették a kukacok.

November 1. meg Mindenszentek napja is..
Sajnálom a balesetet :(
Nálunk is egy hónapja történt a férjemmel.

erős ildikó írta...

Kedves Renáta!
Köszönöm a jótanácsokat a dióval kapcsolatban. Hogy van a férjed?

Renata Kalman írta...

Szia!
Saját maga szerint jól...(a kemény fejűek táborából való)

erős ildikó írta...

Ezt örömmel hallom!
Minden jót Nektek!