2015. május 23., szombat

Érdemes már gyűjteni...

Fénykép: Erős Ildikó © napmátka tűzhely
Azoknak, akik az év során szeretnének elkészíteni néhány rózsás különlegességet, már most érdemes elkezdeni a szirmok gyűjtését, hiszen sokfelé virágoznak már bizonyos fajták, különösen az évente egyszer nyíló futók.
Szerencsére ezeket általában nem is permetezik.
Virágjuk tökéletesen megfelel már elnyílt állapotban konyhai célokra, így nem kell idő előtt leszakítanunk, nyugodtan gyönyörködhetünk benne, amíg jólesik.
Akkor jó, amikor már finom érintésre is a kezünkben maradnak, peregnek a szirmok.
Ismét leírom, hogy nem annyira a szín, mint az illat a fontos: az illatos rózsák íze finomabb, intenzívebb.

Természetesen vannak kifejezetten gasztronómiai célra alkalmas rózsák (ilyen például a damaszkuszi), de más fajtákból is sikerült remek ízeket előcsalogatnom, amikor pl. kivonatot vagy lekvárt készítettem.
Receptjeimet összegyűjtve a rózsa menüben találjátok, amit azonban - sokféle felhasználhatósága és eltarthatósága, továbbá nagyon egyszerű elkészítése miatt - ismét és külön is figyelmetekbe ajánlok, az a napon készült rózsakivonat:

Hozzávalók: rózsaszirom, porcukor (nyírfacukorral is lehet, kipróbáltam)

Elkészítés
: a (nem vizes) szirmokat félcentis rétegekben egy normál méretű befőttesüvegbe lerakjuk. A rétegek közé porcukrot szórunk. Ne sokat, éppen csak meghintjük. Később összeesik. A tetejére is egy kevés cukor kerül. Felette maradjon egy kis hely (másfél-két centi.)
Az üveget száját gézzel fedjük be. Állítsuk napos helyre kb. 1 hétre. A keletkező folyadékot rendszeresen öntsük le róla, és szórjunk egy kevés cukrot ismét a szirmokra. Időnként lazítsuk fel a szirmokat. Az így összegyűjtött folyadékot szűrjük át, szorosan zárjuk le. Hűvös, fénytől védett helyen egy évig is eltartható. Felhasználhatjuk sörbetekhez, süteményhez, különleges italokhoz.

Lényeg: figyelni arra, hogy a szirmok folyamatosan veszítsék el a nedvességtartalmukat, fonnyadhatnak közben, de nem szabad rothadniuk. Ezért ne álljanak nedvességben (akár naponta kétszer is leönthetjük a keletkező folyadékot), és jól szellőzzenek. A cukor természetesen elszív valamennyi nedvességet, de ha csak keveset használunk, akkor nem áll össze, hanem segítségünkre van a folyamatban. Használjunk normál méretű befőttesüveget (inkább többet), mert a nagyobbakban nehezebb a folyamatos szellőzést megoldani. Ne akarjunk túl sok szirmot tenni egy-egy üvegbe, bár ha összesik, lehet a frissekből valamennyit rátenni.

Számítsunk rá, hogy kevés, majdnem átlátszó vagy halványsárga folyadék keletkezik (üvegenként kb. 1 dl), és általában csak a második, harmadik naptól tudunk már leönteni valamennyit a szirmokról.

Természetesen a kitartó meleg és a napsütés fontos tényező, de a rózsák viszonylag hosszan virágoznak, így lehet szerencsénk...

Nincsenek megjegyzések: