tag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post501646198904332611..comments2023-10-21T11:30:30.364+02:00Comments on NAPMÁTKA TŰZHELY - ÉLET ÉS ÉTEL MAGYARORSZÁGON: Orgonaszüret - a lekvárerős ildikóhttp://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-54649806505774528712013-04-30T11:44:10.031+02:002013-04-30T11:44:10.031+02:00Kedves Napmátka! nagyon szeretnék én is orgonazsel...Kedves Napmátka! nagyon szeretnék én is orgonazselét késziteni, de mivel nem ehetek cukrot lehet-e másképp elkészíteni, hogy elég zselés legyen mézet viszont használhatók. Előre is megköszönném, ha valami ötlettel tudnál segíteni.Krisztihttps://www.blogger.com/profile/11566591213493217948noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-13530697062706566772009-06-05T22:43:41.983+02:002009-06-05T22:43:41.983+02:0040 liter??!! Nem semmi! Remélem, jó lesz a lekvár!...40 liter??!! Nem semmi! Remélem, jó lesz a lekvár! Van fent a blogomon egy zöldteás bodzazselé is, ami kevés cukorral készül, ha gondolod, nézd meg azt is! Köszi, hogy benéztél!erős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-84283794549757261022009-05-23T16:30:48.112+02:002009-05-23T16:30:48.112+02:00Nagyon örülök a receptnek, mert már elkészítettem ...Nagyon örülök a receptnek, mert már elkészítettem 40 liter bodzavirág szörpöt, és sajnálnám kidobni a maradék bodzavirágot.Lesz belőle lekvár, juhéjj:)))kiralyhedihttps://www.blogger.com/profile/15885409654372328011noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-78445169939792400112009-04-26T11:15:00.000+02:002009-04-26T11:15:00.000+02:00Elkészítem ma vagy holnap és felrakom...
gyerekeke...Elkészítem ma vagy holnap és felrakom...<br />gyerekeket ez nem lelkesíti, a szemezgetés...<br />engem sem annyira, max. ha mellette hallgathatnék valamilyen meditációs hanganyagot.Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-101745075994838582009-04-24T09:50:00.000+02:002009-04-24T09:50:00.000+02:00Makka!
Kiváncsian várom a zselédet!
Duende!
A bod...Makka!<br />Kiváncsian várom a zselédet!<br /><br />Duende!<br />A bodza virágjából eddig csak szörpöt és mártást csináltam (rántani is szokták), de lehet, hogy idén kipróbálom a lekvárt is, jó ötlet!<br /><br />Kata!<br />Nekem olyan 2-3 óra volt ilyen mennyiségű virágot leszemezgetni. Előtte jó kiráztam, hogy az apró bogarak és száraz növényi részek leperegjenek. De én egyedül csináltam. Egy vasárnap délután - ha többen nekiülnek, gyorsabb lehet.<br /><br />Trinity!<br />Ahogy Katának is írtam, lehet többen is csinálni, akkor szaporább. Meg hát kisebb mennyiségből is ki lehet próbálni.<br /><br />Renáta!<br />Hogy készíted ezeket a vizeket?<br />(Nem olyan pepecselős munka, ha a gyerekekkel ülsz neki. Talán élvezik is, s közben lehet mesélni, játszani...)<br /><br />Bogi!<br />Erről még nem hallottam, nincs recepted véletlenül? (Ha nincs, marad a kísérletezés...de izgalmas!)<br /><br />Cserke!<br />Én ezért nem tudtam ibolyás finomságokat csinálni, és sajnos egy ideje rózsaszirmom sincs elég, ezt még jobban sajnálom. Nálunk orgona van, akác, és a közelben bodza. Ezekből kell alkotnom...<br /><br />Palócprovence!<br />Nem kóstoltam nyersen, de több helyütt olvastam, hogy kandírozzák is, és ételekhez is adják. Mindenesetre a második verzióval semmi gond nem volt, nagyon finom lett, nem keserű. Nagyon várom viszont a többiek - már előre jelzett - orgonavariációit!erős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-83188691992271225412009-04-24T07:08:00.000+02:002009-04-24T07:08:00.000+02:00Már amikor említetted, hogy készül a lekvárod, fur...Már amikor említetted, hogy készül a lekvárod, furdalta az oldalamat a kíváncsiság, nem lesz-e keserű? Ugyanis az orgonavirág piszok keserű frissiben is.Palócprovencehttps://www.blogger.com/profile/14783159833075098786noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-70910496523392353862009-04-24T07:06:00.000+02:002009-04-24T07:06:00.000+02:00Nagyon csábítóan hangzik.
Csak lenne virágom hozzá...Nagyon csábítóan hangzik.<br />Csak lenne virágom hozzá...<br />Meg ennyi türelmem...Cserkehttp://eteto.freeblog.hunoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-73075487109278540382009-04-24T06:59:00.000+02:002009-04-24T06:59:00.000+02:00Anno Bulgáriában rengeteg orgona fagyit elpusztíto...Anno Bulgáriában rengeteg orgona fagyit elpusztítottunk családilag. Remélem, kipróbáljátok azt is. :-)Clinique-Bogihttps://www.blogger.com/profile/15062984162367596485noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-83280196708719368572009-04-24T06:10:00.000+02:002009-04-24T06:10:00.000+02:00Gyönyörű! A másik poszt képei is!
A férjem azért n...Gyönyörű! A másik poszt képei is!<br />A férjem azért nyüstöl, hogy orgonavizet csináljak. A bodzaszörp és az akácvíz példájára.<br />De eltántorít, hogy ilyen pepecs munka kell hozzá...<br />Jó, hogy írod, mert nem tudtam, hogy áztatással megkeseredik...Renata Kalmanhttps://www.blogger.com/profile/06044140888948131025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-82587210511588460942009-04-24T00:49:00.000+02:002009-04-24T00:49:00.000+02:00Én is épp arra gondoltam, hogy ennyi pici virágról...Én is épp arra gondoltam, hogy ennyi pici virágról leszedegetni a még kisebb zöld bigyókat-ehhez kell a türelem! De Te ennek nem vagy híján, azt hiszem! Gratulálok!!!Nagyon különleges lekvár lehet!!!!trinityhttps://www.blogger.com/profile/17414030403460880872noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-30255251522164092762009-04-23T22:24:00.000+02:002009-04-23T22:24:00.000+02:00Úristen, fél kg virágszirom...nem semmi türelmetek...Úristen, fél kg virágszirom...nem semmi türelmetek van, de biztosan megéri! Nekünk orgonánk nincs, de Duendéhez hasonlóan bodzában már jó leszek én is.Katahttps://www.blogger.com/profile/10084319330525990248noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-5941035046285755602009-04-23T21:33:00.000+02:002009-04-23T21:33:00.000+02:00Nagyon izgalmas! :)
Asszem majd bodzavirággal ki i...Nagyon izgalmas! :)<br />Asszem majd bodzavirággal ki is próbálom, nálam az a nagy kedvenc.duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-75411219445674902882009-04-23T21:28:00.000+02:002009-04-23T21:28:00.000+02:00Lúdanyó, a 2:1 vagy 3:1 dzsemfixek alapanyaga gyüm...Lúdanyó, a 2:1 vagy 3:1 dzsemfixek alapanyaga gyümölcspektin, szerintem azt nyugodtan lehet használni, és ezeket bárhol meg lehet venni.<br />Én is ezt fogom használni holnap az orgonazseléhez.:)Makkahttps://www.blogger.com/profile/07018746261664042601noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-84101672992660281422009-04-23T20:45:00.000+02:002009-04-23T20:45:00.000+02:00Biztos van. A gyümölcspektin mint zselésítő anyag ...Biztos van. A gyümölcspektin mint zselésítő anyag tudtommal könnyen beszerezhető.<br />Nem tudom milyen, mert nem használom.erős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-63518738760024679172009-04-23T20:33:00.000+02:002009-04-23T20:33:00.000+02:00Nagyon tetszik ez az orgonalekvár, csak kár, hogy ...Nagyon tetszik ez az orgonalekvár, csak kár, hogy ennyi cukor kell bele. Nincs valami olyan természetes sűrítőanyag, ami nem ad hozzá plussz ízt?lúdanyóhttps://www.blogger.com/profile/17160324212847448302noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-89193564266331397602009-04-23T19:44:00.000+02:002009-04-23T19:44:00.000+02:00Igen. Én a pitypangot szoktam ilyen okokból mellőz...Igen. Én a pitypangot szoktam ilyen okokból mellőzni. Szerencsére az orgona a kertünkben nő, sőt, bodza-gyűjtőhelyünk is van, távol a forgalmas utaktól...erős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-47774841268872792952009-04-23T19:32:00.000+02:002009-04-23T19:32:00.000+02:00Nagyon izgalmasan hangzik - még sose ettem orgonát...Nagyon izgalmasan hangzik - még sose ettem orgonát! Errefelé most kezdenek csak nyílni az orgonabokrok - de mind utca mellett van, amiről tudok :(Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10984122431528478440noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-35223859789832561592009-04-23T17:21:00.000+02:002009-04-23T17:21:00.000+02:00Eszter!
Köszi a megjegyzést, úgy is ki fogom próbá...Eszter!<br />Köszi a megjegyzést, úgy is ki fogom próbálni!<br />Limara!<br />Ezt a linket én is láttam, de itt már a cukor és a szirmok is belekerülnek az elején, és 5 percig főzi őket az áztatás előtt.<br />Az én rózsalekvárom receptjénél a cukor csak másnap megy bele, és a szirmok a felforralt vízbe kerülnek főzés nélkül. Tehát ha némi cukorral elő van főzve, akkor nyilván nincs semmi gond...erős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-17051698435697227862009-04-23T16:45:00.000+02:002009-04-23T16:45:00.000+02:00Találtam receptet, ez is áztatja egy éjszakán át:
...Találtam receptet, ez is áztatja egy éjszakán át:<br />http://antalvali.hu/viragos_receptek_orgonara_komponalvaLimarahttps://www.blogger.com/profile/04616222469318529835noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-83265608166213770332009-04-23T16:40:00.000+02:002009-04-23T16:40:00.000+02:00Pont most lettem kész az orgonazselé előkészítésév...Pont most lettem kész az orgonazselé előkészítésével, én egy bodzazselé receptből indultam ki. 5 pohár (2 dl) virágsziromhoz 1 l vizet 1 citromot és vaníliát adtam, azt készülök felfőzni. Állni akartam hagyni egy éjszakára, de ezk szerint főzzem fel most?.))Limarahttps://www.blogger.com/profile/04616222469318529835noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-91389992934472508242009-04-23T16:08:00.000+02:002009-04-23T16:08:00.000+02:00Én is szoktam orgona lekvárt főzni, hasonlóan min ...Én is szoktam orgona lekvárt főzni, hasonlóan min te, de csak 1 liter vizet használok hozzá, belefőzök egy darab fehéjt, és pár szem szegfűszeget is, pont azért amit írsz, mert olyan jó kis keleties jellege van.<br />Szerintem palacsintába nagyon finom!Fűszeres Eszterhttps://www.blogger.com/profile/13928120390498453107noreply@blogger.com