tag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post8718306229250312890..comments2023-10-21T11:30:30.364+02:00Comments on NAPMÁTKA TŰZHELY - ÉLET ÉS ÉTEL MAGYARORSZÁGON: A napfordulós diólikőrerős ildikóhttp://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-65540505041452242152009-09-27T13:29:57.622+02:002009-09-27T13:29:57.622+02:00Köszönöm, megnézem!Köszönöm, megnézem!erős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-26781117140285451782009-09-27T12:51:06.705+02:002009-09-27T12:51:06.705+02:00a kulinarisizbombak.blogspot.com oldalamon pontosa...a kulinarisizbombak.blogspot.com oldalamon pontosan el tudod olvasni a fűszeres diólikőrt, és még ott van a kökény likőr is, ami viszi a pálmát, de ahhoz muszáj rézmozsarat beszerezni, mivel ha nem abban töröd össze a kökényt, akkor olyan pezsgős változatú lesz :) Itality alias Turák Kinga :)Turák Kingahttps://www.blogger.com/profile/12101742106183928170noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-26852527779861395672009-09-24T15:25:30.996+02:002009-09-24T15:25:30.996+02:00Nekünk csak szilvapálinkánk van egyelőre, de ez az...Nekünk csak szilvapálinkánk van egyelőre, de ez az eljárás is tetszik.erős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-23999175655590395182009-09-24T14:29:14.477+02:002009-09-24T14:29:14.477+02:00eddig kaptam tisztaszeszt, kéz alól, idén már nem ...eddig kaptam tisztaszeszt, kéz alól, idén már nem jött össze, így maradt a semlegesízű pálinka pl. alma. Én úgy csinálom, h a zöld dióra ráöntöm a páleszt, ill fűszereket rakok mellé - fahéj, szegfűszeg, vanília - normál esetben 6 hétig érlelem, idén lassan már 3 hónapja érik... majd cukorszirupot (8dl víz, 20dkg cukor, attól függ, milyen édesre akarom) öntök hozzá és még két hétig érlelem, majd leszűröm és fogyasztom. :)Italityhttp://itality.blog.nlcafe.hunoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-68812111686290173832009-09-24T09:07:51.722+02:002009-09-24T09:07:51.722+02:00Duende, én ebben az évben vodkával csináltam – pus...Duende, én ebben az évben vodkával csináltam – puszta kénytelenségből az alkohol ára miatt – és be kell vallanom, hogy összehasonlíthatatlan az előző adaggal, amit akkor sikerült alkohollal.<br />A leszűréskor adtam hozzá egy kis maradék 70-75%-os "pálinkát", az sokat javított rajta, de nem az igazi. Legalábbis szerintem. Nem azért, mert azt szeretem, ha iszom 2 cent italt és megfekszem, hanem az íze miatt.:) Az erős alkohol másképp oldja ki az aromákat.<br /><br />Kata! Köszi a tippet, szerencsére vannak ismerősök Erdélyben. Mert az itthon eddig legolcsóbban fellelhető alkohol literje 6000,-Ft.Makkahttps://www.blogger.com/profile/07018746261664042601noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-59108433574008027632009-09-24T08:22:05.493+02:002009-09-24T08:22:05.493+02:00Tudom, hogy nem olcsó... most vettem a fokhagymacs...Tudom, hogy nem olcsó... most vettem a fokhagymacsepphez, és majdnem hanyatt dobtam magam, mikor fizetni kellett.<br />Véleményem szerint, házipálinka vagy sima, szinte seízű vodka vagy teckila is jó lehet hozzá.duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-67836466498240171092009-09-23T16:54:37.428+02:002009-09-23T16:54:37.428+02:00Még sosem mertem kipróbálni, hogy én csináljam. In...Még sosem mertem kipróbálni, hogy én csináljam. Inni ittam már, sok különbözö félét!<br />Jövöre neki fogok veselkedni :) - kitapostad az utat :)))Ancsikahttps://www.blogger.com/profile/04554028416440048679noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-69265367544718287782009-09-23T16:43:40.321+02:002009-09-23T16:43:40.321+02:00Húúúú, de jókor írtad! Legalább eszembe juttattad,...Húúúú, de jókor írtad! Legalább eszembe juttattad, hogy le kéne már szűrni az idei adagot :-)<br />Apám receptjét használom, abban vannak gyógyfüvek is. Hasznos gyomorkeserű tud lenni, szerintem jobb az Unicumnál.jókajahttp://jokaja.hunoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-12834799640977987762009-09-23T15:34:57.142+02:002009-09-23T15:34:57.142+02:00Nagy mennyiség nem született, jegyzet nélkül most...Nagy mennyiség nem született, jegyzet nélkül most csak saccolok:kb 50-60 dkg méz vált cseppfolyóssá. Ez beszorozva 1 kg árával, annyi mint...ágotahttps://www.blogger.com/profile/10422698255519440659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-72531861800222503242009-09-23T14:45:20.079+02:002009-09-23T14:45:20.079+02:00Kata: köszönöm, utánanézek.
olzka:
Ezt értem, de ...Kata: köszönöm, utánanézek.<br /><br />olzka:<br />Ezt értem, de feltételezem, hogy így egész kevés leszűrhető likőr keletkezett a 720ml-es üveg leszűrésével. Nem? S mivel a méz is elég drága, nem tudom, mennyivel olcsóbb az alkoholos változatnál, noha nagyon tetszik az eljárás.<br /><br />Persze értem én, hogy valamit "bele kell tennünk" ahhoz, hogy valamink legyen.erős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-10506229882218157652009-09-23T14:02:47.052+02:002009-09-23T14:02:47.052+02:00Csak zölddió szirup van fent.Annyit tettem mindöss...Csak zölddió szirup van fent.Annyit tettem mindössze, hogy júniusi zölddiót-8-10 darabot- tettem egy 720-as befőttesüvegekbe és felöntöttem mézzel. Kb 10 nap múlva kihalásztam a 'kandírozódott', megfeketedett diókat és átszűrtem az egészet. Méregzöld,szinte fekete , nagyon aromás. A mézek átlagosan 15-20% vizet tatralmaznak, a többi szárazanyag zömmel cukrokból áll. A szeszes erjedés során ezt falják fel az élesztőgombák. Magának a zölddió buroknak<br />tudtommal nagyon magas csersav tartaloma van, fertőtlenítő hatással is bír , ezért sem szívesen komposztálják még a fa levelét sem. Gondolom, míg szépen gyűrik egymást, bírkóznak az üvegben a mikrorganizmusok, beáll valami viszonylag kontrolált<br />változás a "szigorú" összetevők miatt.ágotahttps://www.blogger.com/profile/10422698255519440659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-57532715230928862612009-09-23T12:38:08.932+02:002009-09-23T12:38:08.932+02:00Szia!
Ha van erdélyi, romániai ismerősöd, akkor n...Szia!<br /><br />Ha van erdélyi, romániai ismerősöd, akkor ne habozz, kérd meg, hogy szerezzen neked alkoholt. Ott boltban is lehet kapni, és nem is drága. Legutóbb nekem 1000 Ft-ért hoztak 1l-t.<br /><br />KataAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-63363005332386586412009-09-23T12:06:50.419+02:002009-09-23T12:06:50.419+02:00olzka!
Ez érdekel! Fent van a blogodon? Vagy elérh...olzka!<br />Ez érdekel! Fent van a blogodon? Vagy elérhető valahol a recept?erős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-21188850176030333772009-09-23T10:14:00.903+02:002009-09-23T10:14:00.903+02:00Az alkohol a mézből képződött az erjedés során,a b...Az alkohol a mézből képződött az erjedés során,a benne található cukrokat emésztették fel az élesztőgombák. Nem tudom bemérni, csak kóstolni: elég magas alkoholtartalma van.ágotahttps://www.blogger.com/profile/10422698255519440659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-40647969620706022932009-09-23T07:51:31.249+02:002009-09-23T07:51:31.249+02:00trinity: nem gyógynövények vannak benne, hanem fűs...trinity: nem gyógynövények vannak benne, hanem fűszerek (nézd meg Makkánál a receptet!), engem inkább az illata emlékeztetett a gyógylikőrökére (de lehet, hogy csak azért, mert ritkán találkozom velük:)<br /><br />olzka: értem, de akkor mit használtál alkohol gyanánt?erős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-43749641870618204812009-09-23T01:05:14.334+02:002009-09-23T01:05:14.334+02:00Nem vagyok tisztában a tisztaszesz árával... Ettől...Nem vagyok tisztában a tisztaszesz árával... Ettől függetlenül mézet vállasztottam diólikőr készítéshez és működik.ágotahttps://www.blogger.com/profile/10422698255519440659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-2263753678952925742009-09-23T00:37:47.183+02:002009-09-23T00:37:47.183+02:00Mindig zölddió kompótot szerettem volna kóstolni. ...Mindig zölddió kompótot szerettem volna kóstolni. Még nem sikerült...<br />Olyasmi a gyógynövényektől, mint az Unicum???trinityhttps://www.blogger.com/profile/17414030403460880872noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-59451687686389609172009-09-22T22:48:54.398+02:002009-09-22T22:48:54.398+02:00Talán a fűszerek miatt (?) tényleg hasonlít az ill...Talán a fűszerek miatt (?) tényleg hasonlít az illata a gyógynövényekből készült likőrökére. Nekem még "szoknom kell" az ízét, de jövőre is meg akarom csinálni kisebb változtatásokkal. Érdemes vele kísérletezni. Alig van munka vele, viszont az alkohol nem olcsó bele.erős ildikóhttps://www.blogger.com/profile/11525497821571300750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-51688753018515308032009-09-22T22:08:31.070+02:002009-09-22T22:08:31.070+02:00Még sosem ittam zölddió likőrt. Viszont azt tudom,...Még sosem ittam zölddió likőrt. Viszont azt tudom, hogy gyógynövény is. Tehát ez a finomság kis mértékben orvosság, nagy mértében gyógyszer! :))<br /><br />Finom?duendehttps://www.blogger.com/profile/08241572628935703642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1614329322426815123.post-64969075634767353022009-09-22T19:37:30.403+02:002009-09-22T19:37:30.403+02:00Még sohasem ittam diópálinkát, de a Jamesont elég ...Még sohasem ittam diópálinkát, de a Jamesont elég jól ismerem:) Ma már meghalnék tőle. Régen viszont a diót utáltam, de most nagyon szeretem. Télen az a nasim, dió aszalt szilvával.Lívia https://www.blogger.com/profile/06919400320860351209noreply@blogger.com