2008. május 10., szombat

Hagyományos finomságok




Néha jólesik a péksüteményeket közvetlenül a saját sütőnkből elővarázsolni, így biztosan friss, meleg harapnivalóhoz jutunk. Persze ehhez hozzátartozik előbb a saját recept kikisérletezése.
Ezt tettem nem oly rég a kakaós csigával, amiből a mardék még másnaposan is elfogyott.



A receptje:

Hozzávalók (két sütőlemeznyi csigához):

50 dkg rétes liszt, 1 csomag szárazélesztő (7 gr), 4 dkg puha vaj, 2,4 dl tej, 7,5 dkg cukor, 1 csomag vaniliáscukor, 1 evőkanál olaj, 1 tojás sárgája

A töltelékhez: 4 evőkanál cukor, 3 evőkanál kakaó, alá a tésztára kb. 3 dkg olvasztott vaj

A kenéshez: olvasztott vaj, vaniliás tej


A hozzávalókat egyszerre állítjuk össze, majd meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát gyúrótáblán téglalap formára kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, rászórjuk a cukorral elkevert kakaót, majd szorosan feltekerjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Vajazott, lisztezett sütőlapon két adagban, előmelegített sütőben sütjük. Figyeljünk rá, hogy a várakozó adag is meleg helyen legyen. A félig sült tészta tetejét olvasztott vajjal, majd később vaniliás tejjel kenjük.

Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, gőzös sütőben (a sütő aljába vízzel teli tűzálló edényt helyezve) süssük.


Italajánlat: Forró fűszeres tea sok citrommal


Nincsenek megjegyzések: