Északfok ételei



















Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a Gömör-Torna vidék
elfeledett és ma is élő ételeit, ételneveit, főzési eljárásait gyűjtögetem ide lassanként...

Abárléleves
Abáltkása
Agyagba sütött hal
Angyalhurka -  mezőkövesdi karácsonyi étel
Aranyvíz - (Bodrogköz)
Aratógulyás
Árvakása
Babfasírt
Batu - batyu, töltött péksütemény
Bábakalács - a tehén ellése után sütötték sárga tejből, liszt, cukor és fahéj hozzáadásával (Répáshuta)
Béles - sült tésztaféle
Bobajka - guba
Bogag, bodak - kovásztalan, kelesztetlen kenyér gyakran rozs- és árpalisztből
Boncahúsa - juhcomb
Bocskoros málé
Boros galuska
Borsodi madárka
Bugac - lepénykenyér
Büszke - egres
Cepe - aszalással hasznosítható tinóru gomba
Cibere - savanykás leves korpából, kovászból
Cinkepuliszka
Coki kása
Cök - erjesztő-élesztő anyag komlóból, kenyérsütéshez is használták
Cukorrépacibere
Csalánleves
Csík - metélt tészta
Csombékos haluska
Csorba csirke
Csóré - juhsavó
Csöröge, csőrögefánk
Csukakolbász
Csupros tészta
Daracibere
Daratáska
Dióbefőtt
Dragus - krumplilángos
Dreicup - (lengyel) savanykás leves
Doboska - guba
Domikat - (lengyel) túróleves kenyérrel
Erdőhorváti perec, erdőhorváti öntött perec
Fehérleves
Fentő - palóc lakodalmi tészta
Filemile
Fityegő - krumplilángos
Flekken
Ganca - burgonyából és kukoricalisztből készült tésztafélék neve
Gánica
Gersli - árpagyöngy
Gerslibab
Gombóda, gombóta - gyúrt tésztaféle
Gölödény
Gönődör leves
Görcsös leves
Görhe
Görhő
Grízes lángos
Gruja - krumpli
Gulyka
Gúnárnyak - guba
Hagymamártás
Halfasírozott
Haluska, haluski - lereszelt burgonyából, lisztből készült főtt tészták
Hecsedli - csipkebogyó
Herőce
Ikrás haluska
Jászvaj
Karmonádli
Kaszáslé, kaszásleves
Keserűgomba, sült
Kisz, kiszli - savanykás leves korpából, kovászból
Kompér, kolompér - krumpli
Korpacibere leves
Kövesztés - nagyobb darabokra vágott disznóhús levesbe főzése
Kőttbéles
Kukolka - (lengyel) rituális jellegű, madár alakú sült tészta 
Kürt - töltött péksütemény
Laska, laksa, loksa - tojás nélkül gyúrt, vékonyra nyújtott, zsírban vagy vaslapon sült lepényféle
Lapcsánka, lepcsánka
Lecske - apró kockatészta
Ludaskása
Macskanadrág
Magaleves
Macsanka, mucsanka - kukoricalisztből készült étel
Mandró
Masinalángos
Matyó kalács - lakodalmas étel
Mádi kifli
Mádi szolgaleves
Májbab
Málé
Málékásás káposzta
Mennyasszonykalács
Miskolci kocsonya
Mocsánka
Molnárkalács, molnárlaska
Morvány, morvánkalács
Muza
Novolatek - (lengyel) újévi kenyér
Nyeggencs
Nyúlárnyék - a spárga másik neve
Oplatki - ostya
Orja
Ótott kása
Ördöglángos
Öreglángos
Pacsni
Pampuska, pampucka, pampuszka - (szalagos) fánk
Papa, papcun - híg pépes étel
Paszuly - bab
Pár , cök - erjesztő-élesztő anyag komlóból, kenyérsütéshez is használták
Pászka 
Perogi, piroky - (lengyel) főtt tészta
Pezsgős lángos
Pipics - húsvétkor sütötték a locsoló gyerekeknek, brióshoz hasonló sült tészta
Pitemálé
Placki, plattni
Podlutka
Podlutka leves
Pucski - nudli
Puliszka
Puffancs
Ráncos haluska
Rizike gomba, savanyított
Röstölt paszuly
Sara - (lengyel) megsűrűsödött tehéntej
Savanyú leves
Savanyú malac- vagy tüdőleves
Sifrileves
Sifri tészta
Sódar - (ünnepi) sonka
Summás szelet
Szak - kisajtolt tökmagpogácsa
Szarikása
Szirik, sárga túró
Szőlőleves
Szőlőleveles töltike
Sztrapacska
Tarcali korhely halászlé
Tarkedli
Tarku
Táskaleves
Tejbagombóda
Tejleves
Terc
Tormakáposzta
Tócsni - reszelt nyers krumpliból és lisztből sütött lepény
Tolcsvai aprópecsenye
Toroskáposzta
Tökkáposzta - a Bodrogköz jellegzetes főzeléke
Tökkása
Tökleves
Töklotyó
Törtbab
Trapacska
Ürüpaprikás
Vajalja
Vakaró (lángos)
Vakvarjú - kenyérlángos
Vastaglángos
Vízen kullogó
Vizileves
Zalota
Zuzoki - (lengyel)  répaleves
Zwara - (lengyel) tejleves
Zsámiska, zomieska - daraétel
Zsufa, zsupa - (tökmag-)olajpogácsából készített leves

Forrás: Tanulmányok a Bódva-völgye múltjából (szerkesztette: Bodnár Mónika - Rémiás Tibor, Putnok, 1999), Viga Gyula: Tájak, ízek, ételek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (Miskolc, 2004), valamint saját helyszíni gyűjtés