2009. január 21., szerda

Kókuszkrémes sütemény a barátoknak


Az elmúlt napokban több gasztrobloggertől is kaptam virtuális-baráti ölelést. Ha nem bánjátok, nem sorolnám fel a neveket, mert nem szeretném, ha bárki is kimaradna csupán az én figyelmetlenségem miatt. Inkább ezzel a süteményrecepttel fejezném ki köszönetemet feléjük, s persze mindenki felé, aki figyelemre méltatja blogom. Egyúttal azt is külön köszönöm, hogy az oldalsávon lévő kérdésekre egyre többen válaszoltok.
És akkor jöjjön a recept. Nagyon egyszerű, gyors és tojásmentes sütemény azoknak, akik néha vágynak valamilyen krémes kényeztetésre. Ötleteket loptam hozzá innen-onnan, de végül úgy gondoltam, hogy a krémet Anyu szakácskönyvéből merítem, azaz hogy az alapokat. Ugyanis én a főzött krémeket szeretem. Az említett receptkönyvben több ilyen is van, citromos, csokoládés, vaníliás, és folytathatnám a sort. A közös azonban az alap:
2 dkg lisztet csomómentesen elkeverünk 2 dl tejben, majd főzéssel (folyamatos kevergetés mellett) besűrítjük. Félrehúzzuk a tűzről, és belekeverünk még forrón 10 dkg cukrot. Ha lehűlt, 10 dkg vajjal habosra keverjük, s ekkor tesszük bele az ízesítő anyagokat, attól függően, hogy milyen krémet szeretnénk. (Nekem a citromos a nagy kedvencem.) Az ily módon elkészített krémekkel jól tölthető a sütemény, van tartása, nem kell bele zselatin vagy egyéb általam nem kedvelt dolog (pl. keményítő).
De most vissza a kókuszos változathoz: a fenti módon elkészített krémbe 10 dkg kókuszt kevertem, majd 250 ml habbá vert tejszínt.
A sütemény alapját 32 dkg teljeskiőrlésű mézes kekszből készítettem úgy, hogy a ledarált kekszet 18 dkg olvasztott vajjal és 3 ek kakaóval összekevertem. A keverék felét egy kisebb tepsibe terítettem, másik felét morzsásra törtem, s mindkettőt kitettem hűlni. Közben elkészült a krém, azt is hűtöttem kicsit. Végül összeállítottam a süteményt: az alapra rákentem a kókuszkrémet, és megszórtam a félretett morzsával. Egy óra hűtés után szépen szeletelhető. (A tejtermékek növényi megfelelőivel a vegán étkezésűek is könnyen elkészíthetik.)

13 megjegyzés:

Renata írta...

Később visszajövök, most csak arra kérlek, hogy nézzetek be mindketten ide:
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/01/kapsz-egy-lelst.html

Vesta írta...

Én folyamatosan vágyom a krémes kényeztetésre, úgyhogy köszönöm!

duende írta...

Én is megölellek, ne hogy má' üres maradjon az a két ügyes kezed! :-)))

http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/01/virtulis-lels.html

A süti különben szenzációs! :-)

Palócprovence írta...

Nem maradhatok ki én sem az ölelgetők közül! :)))

palocprovence.blogspot.com/2009/01/lelst-kaptam.html

napmátka írta...

Még egyszer köszönöm mindenkinek, hogy öleléssel is gondolt rám. Annyira kerszetül-kasul-körbe ért ez az öleléshullám, hogy én a további hullám"verés" helyett inkább a sütirecepttel próbáltam kifejezni köszönetemet. Remélem, nem bánjátok.

Házisárkány írta...

Jesszumpepi!
Mutogassatok még ilyen szépségeket és fuccs a fogyókúrámnak!:-))))

napmátka írta...

Nem muszáj ám megcsinálni ezt a sütit... a miénkből meg biztos nem kapsz, mert tegnap elfogyott:)
Vagy mondjuk megcsinálhatod - a többieknek.
De miért pont a farsang alatt fogyókúrázol?? (Ez olyan, mintha tolongó tömegben akarnál sétálni:)

Névtelen írta...

Éppen most ügyködöm a citromos változaton és persze rögtön lett két kérdésem: Ahhoz is mehet a felvert tejszín, mert a múltkoriban nem volt (pedig frenetikus lett az íze)? Melyik kekszet használtad,én csak Jóreggeltest találtam teljeskiőrlésű mézesben?
Levana

napmátka írta...

Kedves Levana!
A citromos krémet még sosem csináltam tejszínnel, szerintem nem is kell bele, mert úgy is könnyű, nem túl édes. A kókusz nehézkesebb íz, ezért tettem hozzá a tejszínt.
A citromos krémet így készítem:
http://napmatka.blogspot.com/2008/12/citromtorta-krtvel-mandarinnal.html
(2008. december 1-jei bejegyzés).
Talán a cukrot keveseled benne, lehet több is. Nagyon finom.
A kekszről: nem emlékszem a nevére, egy bioboltban vettem pár hónapja. De szerintem a Jó reggelt vagy a mézes-teljeskiőrlésű Győri édes is jó választás lehet.
Viszont - gondolom - akkor nem kerül a sütibe kakaó, mert azt a citrommal nehéz elképzelni.
Majd írd meg a tapasztalataidat, légy szíves! Köszönöm.

Névtelen írta...

Szóval, csak összeházasítottam a régebbi citromos krémed a mostani tejszínes alteregóval, merthogy a beígért habos képzeletnek nem bírtam ellenálni. És jelentem olyan lett,mint egy félig kész krémes állagú citromfagyi. A kekszalaphoz a vajat így utólag már sokallottam,legközelebb marad a bevált citromkrém poharas desszertnek, némi gyümivel, esetleg mandula vagy mogyoró morzsával.
Levana

napmátka írta...

Kedves Levana!
Köszönöm a részletes beszámolót. Ahogy írtam, a citromos krémet nem próbáltam még tejszínnel, egyébként Anyu mindig piskótatekercsbe tette az eredetijét, s azt nagyon szerettük. Egy jó ideje azonban már nem rajongok a piskótáért, így mindenféle más módon használom fel a krémet.
Egyszer csináltam magában is, poharas desszertnek, de párom úgy túl intenzívnek (?) érezte az ízét, vagyis nekünk kell hozzá valamilyen semlegesebb íz, így inkább sütikbe teszem.

Házisárkány írta...

Szia!
A süti marad vágyálomnak.
Azért fogyókúrázom,mert tavasszal aerobic félmaraton,ősszel pedig kettő futó félmaraton vár rám.....
Két -három hónap múlva heti egy-egy szelet beleférhet....azt is mézzel és nem cukorral....
Addig is végignézem,amíg a vendégek megtömik magukat vele!

napmátka írta...

Jó! És persze: hajrá!