Van úgy, hogy téved az ember, csak bevallani ne lenne
olyan nehéz. És van úgy, hogy hibázik. Nem tévedésből.
Pontosan tudja. S nem csupán közben, már előtte is.
Mégis megteszi. Még ha sajátmagán kell is átgázolnia.
Akkor is. Az értelemnél erősebb kényszer úrrá lesz mindenen.
Az észnek nevezett kombinációs játék csak
szánalmas törpe a világmindenség mozgatórugói közt.
A hegedűk ilyenkor szégyenkezve elhallgatnak.
(erős ildikó - válasz egy prózára - részlet)
Ez valami igazi finomság. Még így is, hogy nem barackkal vagy bogyós piros gyümölccsel készült, bár alig várom, hogy majd nyáron azzal is kipróbáljam. Vagy körtével... Ráadásul hamar megvan, salátára is, sültekre is jó, de nekem akár sültkrumplihoz mártogatónak.
Most csak alma volt itthon és déligyümölcsök, így ezekből választottam.
Hozzávalók: 1 apró fej vöröshagyma, két hámozott alma magház nélkül, 1 kisebb banán, 1 fél narancs leve, frissen őrölt fekete bors, 5dkg erős mustár (én magosat használtam), 1kk só, 1ek méz, 1dl fehér balzsamecet, 2 dl finom olaj (szőlőmag-, dió- vagy oliva).
Elkészítés: A hagymát és a gyümölcsöket apró darabokra vágjuk és az olaj kivételével a többi hozzávalóval összeturmixoljuk. Végül az olajat kis sugárban fokozatosan hozzáadjuk és fényesre keverjük. Hűtőben 2-3 hétig biztonsággal eltartható, fogyasztás előtt érdemes kicsit felrázni.
Tessék kipróbálni!
6 megjegyzés:
Ez már nem chutney?
Inkább vinaigrette, a konyhatudomány szerint. A chutney darabos és (tudtommal) nincs benne olaj, ecet is ritkán. Édes-savanyú-csípős (főtt!) mártás gyümölcsökből,esetleg hagymafélékből zöldségekből, izgalmas fűszerezéssel. Én így tudom.
Ez istenien hangzik, Napmátka! És nagyon édes a fotó is róla! :))
És nagyon jók a soraid is - megint. :)
Igen, egyetértek.
A csatni főzött, nálam van az oldalamon egy őszibarack csatni. Isteni. De csináltam már szilvából is, almából-birsből-körtéből is.
Már nálam is várólistán van, szóval fogok csinálni csatnit.
Mivel szokták enni, valamit mártogatnak bele? Már elnézést a butának tűnő kérdésért!
Különben nagyon finom lehet!
Keresem az olyan receptket, amik kicsit feldobnák az étkezésünket, már unom a sok szokványos kaját!
Nem tudom, hogy a kérdés a csatnira vagy a bemutatott mártásra vonatkozik-e. De:
Például savanyúság vagy befőtt helyett remek ételkísérő akár húsok, gombák mellé.
A mártás emelett salátára is finom, vagy mártogatónak.
Szerintem azoknak tetszik az ilyesmi (akár a gyümölcsös-ecetes mártás, akár a csatnifélék), akik szívesen párosítják étkezésükben az édes-savanyú-sós-csípős ízvilágot. Nem mindenki szereti, mi igen. Úgy mondanám: ez is gasztrokalandoroknak való...
Megjegyzés küldése