2009. május 24., vasárnap

Tavaszi zöldségek sajtos szószban

mondd hogy lehet
e túlzást e szertelen
napszínbe öltöző

földön vizeken

hömpölygő fényt

szél hozta indulat

szavak igájába

fogni nem kárhozat...?

(erős ildikó: május)


Kicsit beengedtem a konyhámba a tejtermékeket az utóbbi pár napban. Először egy csőben sütött változatra gondoltam, de végül elment az idő más teendőimmel, így ez a gyorsabb étel készült.
Vajon megpárolt cukkini, sárgarépa, újkrumpli, spenót mellett alaplé és fűszerek, egy kevés tejszín és sajt gazdagítják.

Hozzávalók (1 főre): 1 kicsi cukkini, 1 nagy sárgarépa, 1 marék aprószemű újkrumpli, spenótlevelek, petrezselyemzöld, 2 dkg vaj, 1kk liszt, 2,5 dl csirkealaplé (vegetáriánusoknak: zöldségalaplé, de el is hagyható), 1dl tejszín, őrölt fehér bors, szerecsendió, 1kk zakuszka, só, 3-4 dkg trappista sajt

Elkészítés
: A vajon megpirítjuk kissé a megmosott, felaprított zöldségeket (spenót kimarad!), majd felöntjük az alaplével. (Én nem szabályos alapleveket készítek, hanem a levesek megmaradó leszűrt levét fagyasztom e célra - így azok egy kevés sót is tartalmaznak.) Beletesszük a zakuszkát, és fedő nélkül lassú tűzön főzzük, amíg a folyadék egyharmada elfő. Ekkor hozzáadjuk a felcsíkozott spenótleveleket, a tejszínt és a fűszereket, esetleg kevés sót még. Lereszeljük a sajtot és azt is az ételhez adjuk. Forralással pár percig tovább sűrítjük. Végül friss petrezselyemzölddel megszórjuk. Pirítóst kínálunk hozzá.

Érdemes odafigyelni rá, hogy mibe milyen borsot teszünk. Az én nagy kedvencem a frissen őrölt zöldbors, de ebbe az ételbe fehér való. Főzés közben több borsőrlő is jó szolgálatot tehet, nem baj, ha van belőlük otthon. A fenti fogásba még valamilyen gombaféle illett volna, ha van...

12 megjegyzés:

Limara írta...

Ez már izgatás, oly gyönyörű!:)) És micsoda illata lehet! :))

Gárdus Imre írta...

Ne félj a szavaktól
nem bánt úgy mint a fény!
Ne félj a fénytől sem,
- bánt, de ki nem? - mesélj!
Tündökölj a naptól,
szavad halk maradhat
megkapom én a fényt,
amit mátkám adhat.

Mian írta...

Szerintem gomba nélkül is fenséges lehetett :)

Vesta írta...

Nagyon tudod csinálni ezeket a finom zöldségételeket!

duende írta...

Nagyon gusztusos, nyelek nagyokat... :)) Még nem ebédeltem...
Valami hasonlót fogok készíteni, azt hiszem...

lúdanyó írta...

Jók ezek a zöldséges ételek, amiket csak úgy összedobsz magadnak ebédre :)

Hanga írta...

Ínycsiklandó, de én most a versnél ragadtam le, azóta is ezt mantrázom!

napmátka írta...

Köszönöm szépen Nektek a hozzá(m)szólásokat!
Vers régen volt már, gondoltam megint előhozakodom...

Ízlésszindróma írta...

szép az étel, szép a vers:)

trinity írta...

Nagyon szép ételt készítettél megint...
Mi most szerintem a párod versére gondoltunk, hogy leragadtunk kissé annál:)))

Renata írta...

Már Duendénél megfogadtam, hogy beszerzek némi újkrumplit, cukkinival meg valahogy nagyon jó illik együtt.
Most viszont padlizsán van több itthon, jó áron vette a férjem, de én most kicsit könnyedebbre vágynék.

napmátka írta...

Ízlésszindróma!
Köszönöm.

Trinity!
Legalább lehet válogatni...:-)

Renáta!
A padlizsánt is nagyon szeretjük. Sokféleképpen lehet felhasználni (emlékszem is egy-két ötletedre!), csak itt most elég drága...