A tűz fényében mezítelen arcod
évektől megmart, vágyak lakta váz:
az enyészettel hogy megvívd harcod -
az esélyre egy másik, múló arc vigyáz.
(erős ildikó - szentivánéj - részlet)
Hamar elszaladt ez a pár nap - a jobb időjárás is csak most ígérkezik, amikor párom hazafelé indul a nomádportára. Amíg itt volt, nemigen tudtunk szabadtéri programot csinálni, de munka akadt - és ez jó. Végigjárta a számítógépes gondjaikkal rá türelmesen várakozó ismerőseit.
Kapott kölcsön egy utánfutót is, így megint újabb nélkülözhetetlen eszközöket vihet magával.
Duendétől kaptam az ötletet e finom útravaló elkészítéséhez. Bár a kelt tésztát vegyes lisztből s kicsit más arányokkal készítettem, a töltelékbe nálam is spenót és sajt került, viszont az újhagymát petrezselyemre cseréltem, a szezámmagot pedig ezúttal mákra.
Hozzávalók:
a tésztához: 10dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 40dkg rétesliszt, 1kk só, 1tk cukor, 3dl langyos tej, 1 tasak (7g) szárazélesztő, 3dkg puha vaj
a töltelékhez: 450g fagyasztott spenót (nem kaptam frisset), 1 csokor zöldpetrezselyem apróra vágva, 10dkg natúr tejszínes krémsajt, 10dkg reszelt trappista sajt, só, frissen őrölt feketebors, 1 gerezd fokhagyma lereszelve
Elkészítés: a tészta hozzávalóit összeállítjuk, sima felületű tésztává gyúrjuk, majd meleg helyen egy órát letakarva kelesztjük. Közben a kiolvasztott spenótot szűrőben lecsepegtetjük és hozzákeverjük a töltelék hozzávalóit. A tésztát 3 részre osztjuk. A cipókat egyenként vékony téglalappá nyújtjuk, majd a téglalapokat hosszában félbevágjuk. Az így kapott tésztadarabokat megkenjük egyenletesen a töltelékkel, hosszanti oldaluk felől feltekerjük. Éles késsel tetszés szerinti darabokra vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, s letakarva még hagyjuk kelni, amíg a sütő 200 fokra bemelegszik. Ezután a süteményeket felvert tojással megkenjük és mákkal megszórjuk. Egy-egy adag kb. 15 percig sül.
11 megjegyzés:
Nagyon szépek, már Duendénél is megcsodáltam őket! :))
Csodálatosak a verseid:)
nagyon guszta, egyszer sort kerítek rá:)) szeretem nagyon a spenótos dolgokat!
Nagyon kapós útravaló lett, ahogy látom!
A verseid tényleg nagyon szépek, és olyan "napmátkásak":)
Imádom a spenótot! Tökéletes lett!
Csak úgy kínáltatják magukat! Nagyon mutatós mákkal!
Gyerekkoromban nagyon nem szerettem... De már megváltozott az ízlésem, szépet hoztál, köszönöm!
Perfekt! :)
Megkérdezhetem, hogy a fagyasztott spenót leveleset vagy pürét takar?
Nagyon szép lett! :)
És örülök hogy tetszett a recept, az ötlet! :)
Tényleg, szentivánéj van... hol a tűz, és egyáltalán... kivel ugorjak?! :))
Anyamanya!
Én most csak püréset kaptam.
Duende!
Nekem is ez volt a gondom...de hát ez egy ilyen év, egy ilyen szentivánéj...
Megjegyzés küldése