Éjfél előtt néhány perccel a sötét gyermekjátszótéren megjelent a szálloda fehér sapkás főszakácsa, a chef, az egyik alszakács és a cukrász; fölálltak a hintára, és szótlanul, sok gyakorlattal és lendülettel hintázni kezdtek. Egy szót sem szóltak. Sütött a hold. A vendégek már aludtak, vagy a vörös fényű bárban táncoltak.
A közelben ültem, egy padon, s cigarettáztam. Arra gondoltam, hogy a világ megfejthetetlen, s örökké kellene élni, míg valamit is megtudunk a valóságról. A madarak ősszel költöznek. A gyermekek szeptemberben iskolába mennek.
A Jupiternek négy holdja van.
A szakácsok éjjel hintáznak. (Márai Sándor)
Makka ehhez is kedvet csinált: megirigyeltem tőle. Gyakran egészen megkímél attól, hogy egyáltalán gondolkodnom kelljen az ebédemen. Igaz, csak az ötletet használtam fel, a sós vízben főtt fehérbabhoz én szemes mustárt, kevés vajat és petrezselymes olajat tettem. Azóta még kétszer készült, egészen beleszerettem.
Hozzávalók: 1 kis doboznyi (nettó 240g) sós vízben főtt fehér babhoz 1dkg vaj, 1 púpos ek petrezselyem olajban, 1tk szemes mustár (tehát nem mustármagról van szó!)
Elkészítés: A babot leszűrjük, beletesszük a többi hozzávalót és villával alaposan összetörjük, kikeverjük.
A közelben ültem, egy padon, s cigarettáztam. Arra gondoltam, hogy a világ megfejthetetlen, s örökké kellene élni, míg valamit is megtudunk a valóságról. A madarak ősszel költöznek. A gyermekek szeptemberben iskolába mennek.
A Jupiternek négy holdja van.
A szakácsok éjjel hintáznak. (Márai Sándor)
Makka ehhez is kedvet csinált: megirigyeltem tőle. Gyakran egészen megkímél attól, hogy egyáltalán gondolkodnom kelljen az ebédemen. Igaz, csak az ötletet használtam fel, a sós vízben főtt fehérbabhoz én szemes mustárt, kevés vajat és petrezselymes olajat tettem. Azóta még kétszer készült, egészen beleszerettem.
Hozzávalók: 1 kis doboznyi (nettó 240g) sós vízben főtt fehér babhoz 1dkg vaj, 1 púpos ek petrezselyem olajban, 1tk szemes mustár (tehát nem mustármagról van szó!)
Elkészítés: A babot leszűrjük, beletesszük a többi hozzávalót és villával alaposan összetörjük, kikeverjük.
16 megjegyzés:
Azt hiszem, a Kalendáriumban a madármegfigyelési világnappal kapcsolatban pici tévedés van, létezik az Európai Madármegfigyelő Napok nevű rendezvény, amely mindig október első hétvégéjén van, idén okt.3-4. www.mme.hu - itt van bővebb információ is.
Teljesen igazad van, elnéztem az első hétvégét (hogy mikorra esik), máris javítom.
Melyik Máraiból idéztél?Nem ismerem, de annyira tetszik!
Örülök, hogy hozzájárulhatok az ebédjeidhez, legalább így virtuálisan.:)) Jó látni, ahogy más végeredményre jutsz, ez is nagyon tetszik. A mustár benne különösen.
(Hogy van a szemed?)
Isteni étel! :) Nagyon tetszik.
Az idézet is. Igen, a szakácsok éjjel hintáznak. És jól fenékre esnek... :)))
(Legalábbis a duende féle szeles főzőasszonyok...)
Vesta: A négy évszak /Október /A szakácsok
Makka: először alig mertem beletenni a mustárt, de nagyon jó lett vele.
(A szemem volt már jobban is, végre levehettem a kötést, így levegőt kap, de még tisztul egy darabig. Az injekcióktól pedig csúnya, véraláfutásos a szemhéjam. Mindegy, úgy tűnik, a szépségkirálynő választást ez évben is kihagyom:)
Duende: Örülök, hogy tetszett!
(Akkor már legalább két szemmel tudsz nézni, nem erőlteted a másikat. A véraláfutás meg csak elmúlik, az a lényeg, ne fájjon. A szépségkirálynői cím se.:) )
Áruld el nekem légyszíves, mi az a szemes mustár, mert isten bizony nem jövök rá...
A te szemed meg gyógyuljon meg, vigyázz rá nagyon!!!
Más: nézz be légyszíves hozzám, van a számodra valami nálam:)
Nagyon tetszik a Márai idézet is, meg a babkrém is :)
Kata: A helyes kifejezés talán inkább a magos mustár (vagyis elkészített mustárról van szó, nem pusztán mustármagról), kerestem róla képet, itt találtam például:
http://www.evalu8.org/staticpage?page=review&siteid=9262
Persze a "sima" mustár is jó, de én a magost jobban szeretem.
Lehet, hogy egyszerűbben is megnevezhetném, nem tudom.
Lúdanyó: Köszi, hogy ismét benéztél!
Így már értem, nálunk is van, én is azt szeretem:)
Szavaztam, bár nem hiszem, hogy segítettem vele valamit is, én egyformán szeretek 3 féle magot:)
Kedves Gyöngyi!
Köszönöm! Direkt azért hagytam bent több lehetőséget, hogy ne kelljen mindenáron választani. Egy hónap elmúltával így is kialakul a kép, és számomra mindenképpen érdekes.
Hoztam én is valamit:
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/10/blogger-oscar-dij.html
off:
a szemed remélem jobban van...
Köszönöm szépen a díjat is és az érdeklődésedet is, már jobban van a szemem. Ma pedig számítógép helyett főleg főzéssel pihentettem.
ilyesmit már én is régóta tervezek egyszer csinálni, na majd mostanában:) jaj, szegény baja van a szemednek:(, mármint, hogy most már jobban van ahogy olvasom:)
Megjegyzés küldése