2008. május 17., szombat

Bodzavirág - avagy ma sem tétlenkedtünk...



Bár főzésre ezúttal (megint csak a maradékok okán) nem került sor, bicajozással összekötve tetemes mennyiségű s bódító illatú bodzavirágot szedtünk. Egyelőre gondolkodom a lehetőségeken, tavaly szörpöt készítettünk, tudom, hogy létezik bodzaecet is, illetve, hogy a virágját fánkba is belesütik. Ha van más ötlet, szívesen várom, legkésőbb holnap reggel azonban neki kell fognom az elkészítésének, hogy a gyönyörű, illatos virágok ne vesszenek kárba.

4 megjegyzés:

Dulmina írta...

Én bodzaecetet minden évben szoktam csinálni, meg frissen bodzás limonádét (vízbe áztatom a virágot, aztán pohárba öntve mézzel és citrommal ízesítem). Idén ki akarom próbálni a bodzás palacsintát is (palacsintatésztába összetépett virág keverve, úgy megsütve) - almás meg rebarbarás töltelékkel olvastam, ez utóbbi mozgatta meg leginkább a fantáziámat. De végső esetben napon megszárítom a virágokat, és elteszem - télen a nagy megfázásos időszakban jól jön a bodzatea :)
Bármit is csinálsz a virágokból, kívánom, hogy legyen kedvedre való!

Dulmina írta...

Úgy látom, az egyik hivatkozást elszúrtam :(
itt írtam a bodzaecetről:
http://dulmina.blogspot.com/2008/05/bodzaecet.html

erős ildikó írta...

Köszi az ötletet, végülis nem vártam ki a reagokat, hanem még aznap este két nagy adag szörpöt beraktam, másnap meg egy bodzás-kapros mártást csináltam a főételhez.
De még lesz alkalmunk virágszedésre, így az eceteddel is megpróbálkozom.
Akácból is szoktál csinálni valamit? Esetleg keverni a két virágot?

Dulmina írta...

Akácból egyelőre csak italt csináltam (vízbe áztatom, aztán citromlével és mézzel ízesítve, esetleg csak natúr iszom). Ha sikerül elfogadható almát szereznem, akkor ezt a lekvárt is megpróbálnám, csak személy szerint kevésbé édesen. Meg még majd kitalálom :) Gyanítom, a bodzavirághoz hasonló dolgok működnek akácvirágból is.