2009. április 8., szerda

Mákos buci

az indulás és érkezés
így ér össze bennünk

alvás nélkül ébredés

hány öntudatlan tévedés

okozza ha vesztünk


(erős ildikó - főnix-lét -részlet)

Ez a sütemény (inkább étel, mert rendszerint leves után másodiknak ettük) nincs benne Anyu receptkönyvében. Talán mert annyira egyszerű. Nem is tudom, honnan vette, mert egyik nagymamám sem készítette emlékezetem szerint. Nálunk viszont gyakran sült. Egyszerű krumplis tésztája van, kicsit keményebbre gyúrjuk, mint ahogy gombóchoz, nudlihoz szoktuk, és cukrozott vagy mézes mákkal töltjük.
A hozzávalókat - hogy le tudjam pontosan írni - ezúttal lemértem:

1kg héjában főtt, hámozott majd áttört krumplihoz 50dkg réteslisztet és 2kk sót adunk. Összegyúrjuk, majd a tábla méretétől függően célszerű több részre osztani, én két adagban nyújtom téglalap alakúra. A kinyújtott tésztát adagonként 12 téglalapra osztjuk (tehát összesen 24 db lesz.) Az egyes darabok középső sávjára szórunk 1-1 evőkanál máktöltetéket (kb. 15dkg darált mákhoz ízlés szerint adunk cukrot vagy mézet), majd a tésztát két oldalról ráhajtjuk. Lisztezett sütőlemezen sütjük (kb. 180 fokon) addig, amíg a tészta alja kissé megbarnul, majd megfordítjuk a darabokat, és ismét barnulásig sütjük.

Langyosan a legfinomabb. Ezt az ételt vegánok is készíthetik, sőt, azok is, akik élesztős tésztákat, vagy tojást, tejterméket nem fogyaszthatnak valamilyen okból. A liszt természetesen teljes kiőrlésűre is cserélhető - részben vagy egészben. Ilyenkor azonban kevesebb lisztet vesz fel a burgonya.

24 megjegyzés:

ManóAnyó írta...

Ezek a mákos bucik nagyon jól néznek ki! Nálunk sajnos csak én szeretem a mákot (én viszont nagyon), de szerintem más töltelékkel is jó lehet.

Ízlésszindróma írta...

jaj, de szépek!!!!!!és nagyon finomnak is tűnnek, mondjuk erősen mákfüggő vagyok:))

napmátka írta...

Biztos, hogy bármi mást is lehet bele csomagolni. Nálunk tradicionálisan mákkal készült...

lúdanyó írta...

Kicsit olyan lehet, mint a mákos nudli, nem? :)
szépek lettek

napmátka írta...

A tészta majdnem ugyanaz, de mivel sütjük, inkább a krumplilángoshoz hasonlít. Szeretem a krumplis tésztákat, mivel édesen és sósan, főzve és sütve is élvezhetők...

trinity írta...

A mákért rajongok, a krumplis tészta így, sütve meg nagyon izgalmas! Nem ismertem eddig, ki kellene próbálnom!

napmátka írta...

Pedig ugyanilyen tésztából készül a krumplilángos is. A kinyújtott tésztát téglalapokra vagy háromszögekre vágod derelyevágóval (esetleg be is irdalod, mint a csörögénél szoktuk), majd sütőlemezen megsütöd, egyszer közben megfordítod. Tejföllel és baracklekvárral is nagyon finom.

csincsilla írta...

én sem ismertem eddig, nagyon jól néz ki!

sajtkukac írta...

Lehet, hogy butaságot kérdezek, de pontosítani szeretnék. A sütőlapon sütés, hagyományos tűzhelyen mondjuk a gázon egy nagyobb serpenyőben? Vagy sütőben tepsiben?

Niki

napmátka írta...

Igaz, igaz. Sütőlemezt akartam írni, javítom. Tepsiben, sütőben készül.
Ez is, és nálunk a krumplilángos is.
Köszönöm a visszajelzést.

Benenn írta...

Nem lehetne egy kis szünetet tartani? A Kipróbálandó receptek mappám már így is tele van veled :)))))

Házisárkány írta...

De klafa!Én is használom ezt a tésztát,de én sósan,szalonnával,hagymával!Milyen jó ötletet adtál.Palócprovance-nél döbbentem rá,hogy nagyhét van és közeleg a Húsvét-biztos furcsa ez másoknak,de annyira elhavaztam magam....
Na szóval:ma ezt megcsinálom,a Zuracskám is imádja,de nem mákkal készítem,hanem a sajátkészítésű friss sajtommal.

Bridge írta...

Nagyon ínycsiklandóan néznek ki, annyira, hogy ki kell próbálni :)

duende írta...

De jó ötlet! :)

Néha úgyis gondban vagyok, mi legyen egy gazdag leves után a második. Ideális! :)

napmátka írta...

Köszönöm szépen a megjegyzéseket! Nem újkeletű az ötlet, gyerekkoromban tényleg gyakran ettük, például gulyás vagy bableves után. És nem is igazán munkás.
Kedves Benenn!
Köszönöm, hogy felfedted magad, és örülök, hogy kipróbálásra méltónak ítéled receptjeim. Ami a szünetet illeti, gyakorlatilag most épp az van, a héten szinte csak maradékot ettünk, meg salátákat (utóbbit ugyan posztolom, de tényleg semmiség.) Holnap pedig nagypéntek. Na jó, meglehet, hogy húsvét táján már főzök vagy sütök valamicskét...sőt, lehet, hogy már hús is lesz. Nem ígérek semmit.

Renata írta...

Nagyon tetszik! Gondolom a krumplitól puha a tésztája!
Jól néz ki a hajtogatás is!! A mák pedig az egyik kedvencem. Igaz nálunk csak a két Kicsi rajong még a mákosért, a többiek nem nagyon, de azért szoktam készíteni.

Renata írta...

Addig mit esztek?
Igaz, hogy nem járok erre naponta, de szeretem ha írsz, úgyhogy kíváncsi vagyok az ételekre :))

napmátka írta...

Hogy mit eszünk? Hát maradékot, meg olyan salátákat, mint amit például ma bejegyeztem.

Palócprovence írta...

Ezt a fajta krumplis tésztát eddig nem ismertem, de nagyon ígéretes! :))

nagyorsolya írta...

Kipróbáltam, és tényleg nagyon finom! Köszönöm a tippet! Én mák helyett dió és mandula keverékét töltöttem bele mézzel és mazsolával elkeverve. Nyami! És be is linketltelek a blogomon, remélem, nem baj: http://alkoto.freeblog.hu/archives/2009/04/12/3950778/

napmátka írta...

Kedves Orsi!
Megtisztelő, hogy kipróbáltad a receptemet, és örülök, hogy bevált Nektek is!

anna írta...

az elobb en is megcsinaltam, jadeszuper lett, koszonom a receptet

jaa, leirtam a kalandos utat, mire elkeszult, olvasd el ha erdekel

napmátka írta...

Kedves Anna!
Mulatságos volt olvasni, én is krumplifüggő vagyok. Örülök, hogy kipróbáltad a receptet!

anna írta...

dejo hogy itt is valaszoltal meg nalam is irtal '_'