2009. szeptember 28., hétfő

Diós-juhsajtos töltött gomba

várakozás a leveleken
hallhatatlan sóhajok
ez nem az ősz még
(s éjjel mégis
fáznak már a csillagok)

(erős ildikó - őszelő)

Alig van gombás recept a blogomon, most veszem csak észre. Pedig szeretjük, sőt, tavaly gombásztunk is a nomádporta környékén, gyűjtöttünk erdei csiperkét, rizikét és őzlábgombát. A kertben pedig lilapereszke nő. Sokféle tinóru is akad a környéken, de én még azt nem szedtem. Párom talált pöffeteget, de már nem volt az igazi. Nagyon szeretnék majd szegfűgombát is szedni.
S persze örülnék a vargányának, rókagombának, de az sosem jön velem szembe...
Addig is, míg képzeletben tervezgettem a gombaszedést, Apu hozott szép -bolti- csiperkét. Általában csak megsütöm egy kis olajon (vagy vajon) petrezselyemmel, zöldborssal, s már eszem is. Így szeretem a legjobban. (Ezért nincs sok gombás recept a blogon.) De most - talán azért, mert párom meglepett egy hatalmas adag (számomra új) River Cottage-epizóddal - mégicsak összeszedtem magam. Besamellel terveztem tölteni a gombákat, amihez némi petrezselymet és juhsajtot is szántam. Azután még beugrott a dió. Ősz is van, s a sajt és a dió íze szépen simul össze a gomba közepében. Köret most nem készült hozzá.

Hozzávalók (2 személyre, köret nélkül):50dkg nagyobb fejű csiperkegomba, 5dkg kemény juhsajt (én Kistelekit használtam), 2ek petrezselyem olajban, 1kk ételízesítő, csipetnyi fehérbors, 2ek liszt, kb. 1,5dl tej, 1dkg vaj, 10 szem dió, só

Elkészítés
: A gombákat egy kiskefével megtisztítjuk a szennyeződésektől. A tönköket kitörjük és egy tálba tesszük. A gombafejeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd betoljuk a sütőbe. A sütőt 200 fokra állítjuk. Míg a sütő melegszik, s a gombafejek sülni kezdenek, összeállítjuk a tölteléket. A tönköket hosszában négybe hasítjuk, majd apróra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk az összeaprított gombát, kissé megpirítjuk. Jöhet rá a liszt, ezzel is egy keveset pirítjuk, majd a tejjel fokozatosan felöntjük, közben keverjük. Hozzáadjuk a sót, fehérborsot és 1ek petrezselymes olajat. Ezután belereszeljük a juhsajtot. Egy pergig még kevergetve főzzük, hogy a sajt is felolvadjon. Sűrű mártást kapunk, amit már bele is kanalazhatunk a közben elősütött gombafejekbe. Így sütjük tovább (lehetőség szerint már grillfokozaton.) Közben megtörjük a diót, durvára vágjuk, és azt is rászórjuk a töltött gombafejekre. Amikor érezni már a dió illatát, el is készült az étel. Tálaláskor a megmaradt petrezselymes olajjal meglocsoljuk.

Gyorsan megy, valójában leírni szinte tovább tart, mint elkészíteni.

Szent Mihály napja (szept. 29.)
Bár a hónap végén járunk, e szent adja nevét szeptembernek: Szent Mihály havának is hívják.
Szent Mihály magas hivatallal bír, ő a három főangyal egyike. A Mikháél név Istenhez hasonlót jelent. A Jelenések könyve és a hagyomány szerint ő az utolsó ítélet angyala.
Őszi évnegyedkezdő nap. Európa-szerte ismert pásztorünnep. Ezen a napon hajtják be a legtöbb állatot a faluba, ekkor lépnek szolgálatba az új pásztorok. Megszakad a fű gyökere, megszűnik a mézelés, a halak a víz fenekére húzódnak. Sok helyen az őszi vetés kezdete. Ha ezen a napon még itt vannak a fecskék, újévig nem lesz hideg. A Mihály-napi égdörgés szép őszt, de kemény telet jelent.

A nomádporta környékén pedig már folyamatosan hallani este és éjjel a szarvasbőgést...

15 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Igen-igen jól hangzik!!!

A versrészlet gyönyörű... Fáznak a csillagok... Nagyon szép!

Anazar írta...

Naggggyon gusztusos!

Ildifolt írta...

A diós-juhsajtos töltött gombát én juhtúróval szoktam készíteni, és valóban nagyon-nagyon finom. Nem tudom, hogy a juhsajt és a juhtúró az két külön dolog, vagy egy? Szerintem nem ugyanaz.

erős ildikó írta...

Nekem egész más. A túró az tényleg túró állagú (én is használom, csak máshoz), ez a sajt viszont olyan, mint a trappista, csak a színe kicsit világosabb (Kisteleki juhsajt névre hallgat.)

Jade írta...

Csodasan nez ki!

A versreszlet hihetetlenul szep!

Limara írta...

Tetszik a vers nekemis! A gomba pedig mesés!:)

KryaSpirit írta...

Gyönyörű ez a vers! És a gomba is inycsiklandozó!:))

duende írta...

Imádom a töltött gombát...
Kérnék egy adagot! :)

A veredet meg ha hallják csillagok, már nem is fáznak olyan nagyon, mert gyönyörűszép - nem is vers. Muzsika. :)

Palócprovence írta...

Csak ismételni tudom az előttem szólókat, a vers és az étel is gyönyörű! :)

Ancsika írta...

Fantasztikus! Nagyon megkóstolnám! :)
A verset pedig elöttem már mindenki méltatta! Csatlakozom.

Ízlésszindróma írta...

Nagyon guszta kaja! én csak sima juhtúrós/petrezselymes verziót szoktam csinálni, de egyszer kipróbálom dióval, mert nagyon felcsigázott. Viszont a mennyiségét nem látom a hozzávalók között:))
Szent Mihályról is örülök a sok hasznos infónak.

erős ildikó írta...

Lemaradt a dió mennyisége?
Máris pótolom.

N Zsuzsa írta...

Véletlenül találtam a blogodra, rögtön magával ragadott. A gomba lesz az első, amit kipróbálok!!!

erős ildikó írta...

Zsuzsa!
Köszönöm, hogy belátogattál! Örülök, ha visszajelzéseket kapok.

szepyke írta...

De még milyen jól hangzik! És milyen jól is néz ki! Gratulálok!