Ez az a hónap, amikor egészen kis mozdulatokkal élünk, óvatosan és gazdaságosan, mint a bölcs állatok, melyek lecsökkentik ilyenkor az élet tevékenységét, mozdulatlansággal védekeznek, lassított érveréssel szunyókálnak és pislogva, rejtélyes félálomban várják a napot. E hetekben, tél vége felé, tanácsos különösebb erőpazarlás nélkül élni: rövideket írni - legföljebb négy, öt sort egyszerre -, mint a medvék. (Márai Sándor)
Ezek a zsemlék éppen csak édeskések, olyan kalácsszerűek, leszámítva, hogy egy egész kevés teljes kiőrlésű liszt is került a tésztába. Most tényleg nem akartam sokat bele, mert hát a kalács az mégiscsak kalács, viszont egy kevés a tészta állagának jót tesz (a bolti péksütik például engem inkább eltömnek, mintsem jóllakatnak), no meg ismét eszembe jutott borsodi pék ismerősünk mondata, miszerint régen a fehér liszt sem volt azért ennyire "fehér".
Szóval mentem a fejem után, megnéztem megint néhány kalács- és briós receptet, a Szakácsok könyve 500g liszthez 7 tojással indít, ami nekem mindenképpen sok - már az ízében is. A Nova szakácskönyv viszont kissé kisajnálta a vajat. Így azután "összedolgoztam" a különböző recepteket, hogy legyen valami a tea vagy a tejes kávé mellé.
(A tél folyamán sajnos teljesen visszaszoktam a tejes kávé élvezetére, aminek a tetején ráadásul friss tejszínhab is úszkál. Hamarosan kezdődik a böjt, nem tudom, mi lesz. Maradnak a finom teák.)
Ma szépen sütött a nap, bár a hatalmas hókupacoknak éppen csak a széle olvadt meg. Holnap meg ugye jön a maci, így - akármennyire is szeretem - egy napra mellőzhetjük a napsütést.
A hó egyébként bármennyire is terhünkre van, hozott magával valami pluszt: ez pedig a csend. Bár nem közvetlenül a Tétényi út mellett lakunk, mégis egész évben van egy folyamatos alapzaj: felhallatszik a forgalom. Ilyen hóban viszont egészen elcsendesül a környék. További hozadék, hogy eltakarja a nem épp mindig rendben lévő kertet.
Kora délután lefotóztam az öreg akácfát a közös, társasházi kertünkben. Volt már felvetés a kivágására, de eddig - szerencsére - sikerült leszavazni. Bár néhány ága már le lett vágva és van olyan része is, ami kiszáradt, azért mégis nagy szolgálatot tesz: ez tartja a kerti teregetőköteleket (4 lakást számítva ez nem is kevés), nyáron ennek a lombja ad hűsölő árnyékot, s persze a madarak - főként a harkályok - is örömmel keresgélnek rajta. Bár tavasszal utolsónak zöldül ki, azért még az akácvirágos konyhai tervekhez is szolgáltat alapanyagot. Egy szó mint száz: én szeretném, ha sokáig megmaradna.
Egereink is - két fekete, egy szürke és egy szőke -, talán még emlékeztek kis vándorra és társaira, önfeledten élvezték a napsütést, persze nem odakint - az még odébb van.
Hozzávalók (16 darabhoz): 5dkg teljes kiőrlésű és 55dkg búzarétesliszt, 20dkg vaj, 2 tojás, 5dkg cukor, 1tk só, 2 tasak (2 x 7g) szárazélesztő, 2dl tej, + ha van: 5dkg mazsola (nekünk most nem volt) tetejére: csipet cukor, 1 tojás(sárgája), 1ek tej
Elkészítés: a hozzávalókat lágy tésztává állítjuk össze egy tálban vagy a kenyérsütő dagasztó-kelesztő programjára bízzuk. Ha megkelt, átgyúrjuk, 16 részre osztjuk, s az adagokból zsemlét formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd letakarva pihentetjük, amíg a sütőt 220 fokra előmelegítjük. Ezután a zsemléket megkenjük a tejjel, cukorral elkevert tojással. 18 percig sütöttem, az első 5 perc után a hőmérsékletet 200 fokra visszavettem.
Az éppen csak enyhén édeskés(-sós) íze miatt olyan párosításokban is jó lehet, amihez kalácsot kínálnánk, akár (majd a húsvéti) sonkához, pástétomhoz.
19 megjegyzés:
Remek kis zsömlék! :) Én húsvétkor is, bármikor nagyon szeretem az édes-sós kombinációt!
Jé... én is éppen tegnap emlegettem a hó csöndjét valakinek. Tényleg csöndességet hoz, nagyon szeretem.
Megint megelőztél, de nagyon helyesek a zsömlék!:) Napok óta zsömlesütés jár a fejemben...:))
Gyerekkoromban a legjobban a vajas kalácsba tett párizsit szerettem szendvicsnek. Meg a briósba. Olyat sem lehet már kapni sehol.
Igen, a hó jótékony a városban, amíg a Móricznál laktam, én is ezt szerettem benne a legjobban, hogy puha csend telepedett az utcácskára. Pedig ott még régen a villamos is járt, igaz, ott már nagyon lassacskán gördült, havazáskor azt sem lehetett hallani, csak valami kis távoli dörmögést, amikor elment az ablak alatt. Aztán szerencsére elvitték az utcából a villamost.
Ez imádom:)) Régen nagyon sok mazsolás zsemlét reggeliztem:)) meg húsvétra sütöttem korábban, már nem is tudom hovátűnt recept alapján, de kipróbálom a receptet!
Nincs olyan fa, aminek ne lenne
élve, halva valami szépsége vagy akár haszna :)
Ez egy remek recept kedves Napmátka. lehet, már holnap nekiveselkedek, mert fogyóban a kenyerünk. Beszámolok róla neked. :)
Gyönyörű zsemlék! :))
Milyen csodálatos zsömik!
Nagyon szépek lettek!
Tétényi út? Mi is a közelében lakunk - de azért a hangját már nem halljuk:)
Ma kipróbáltam. Köszönöm a receptet! Irigykedem, mert nekem soha nem sikerül ilyen egyformákra..
Gyönyörű zsemlék-jól eltalált arányokkal! Az a 7 tojás, amit említesz, az valóban igen sok lett volna-így azonban tökéletes, látszik!!!!
Csodaszép piros zsemlék! Nagyon ügyes vagy! :))
Biztosan kipróbálom,egy reggeli tejeskávéval!!Hmmmmmmmm.
A hó csak akkor hoz csöndet, amikor esik. Legalábbis nekem.
A tejszín végülis tejtermék - böjt idején is mehet. Tudom, tudom, hogy az élvezet kategória miatt kell lemondani róla.
Megpróbáltam. Az íze remek lett, de valamit elrontottam. :( Olyan pogácsaállagú lett. Olyan béna vagyok: :) Napmátka, mi a titka a szép zsemleforma készítésésnek? Te hogyan csinálod?
Nagyon finom lett, köszi! És kinézetre is kívánatosak. Pont valami ilyesmit kerestem. Nekem picit több liszt kellett bele.
Sziasztok! Köszönöm Mindenkinek, hogy erre járt. A zsemlékhez:
Tinkmara: ez egy nagyon lágy tészta, és elég sok benne a vaj. Csinálhatod kevesebbel, hogy levegősebb legyen. Fontos ennél a tésztánál, hogy jól kidolgozd - vagy a gép elvégzi ezt. De ahogy látod, nem csináltam túl sokat, mert ez inkább frissen jó. (Ha másnapra is marad, akkor is csak konyharuhába takarom.) Nem a normál kalácstészta, annál vajasabb, lehet, hogy Neked inkább az ízlene. Ne feledd, hogy a zsemlében nincs vagy alig van vaj, nem úgy mint ebben a tésztában. Ez inkább a formája miatt kapta a zsemle nevet. Szóval biztosan nem rontottál el semmit, csak másra számítottál. Próbáld ki egy kalácstészta recepttel!
Formázás: ezt nemigen tudom leírni, két kézzel formázom a tésztát, s a végén alulról beleteszem mindkét kezem és kifelé húzom, hogy a teteje legyen a legszebb.
nagyorsolya: szerintem ugyanaz lehet a több liszt oka, mint amire Tinkmara vágyott - inkább kalácstészta felé mentél, az enyém meg egy vajasabb, nyersen kicsit ragacsosabb, lágyabb tészta. De szerintem mindenki az ízlése szerint formálja a receptet, én is mindig mindent átalakítok:)
Ági: nem csak az élvezet miatt. Szigorúan véve az állati eredetű ételek és zsiradékok is száműzetnek a böjti ételek közül...
Köszönöm Napmátka. Gép dagasztotta, a Te receptedet követve, lehet tényleg csak a zsemle szó zavart meg. :) Nagyon kedves vagy. :)
Köszönet a receptért, nagy kedvenc lett nálunk is, remélt engedelmeddel feltettem a blogomba is, jelölve téged, a forrást:-) Hála, KAnya
Megjegyzés küldése