2011. május 20., péntek

Kacsazsíros-pirított hagymás tészta

Túl a bevallásokon kicsit több idő jut a konyhára. Tényleg csak egy kicsit, mert a többi teendő változatlan, az órákra is készülni kell, és Apuval is rendületlenül megyünk-jövünk. De volt egy szabad délutánom múlt szombaton (ki tudja, mióta először), és Makkával egy mini gbt-re is sort kerítettünk. (gbt = gasztroblogger találkozó). Persze nevezhetjük egyszerűen baráti beszélgetésnek.

Kaptam tőle saját termésű chilit és fűszernövényt, továbbá egy üveg ízes-illatos fügét konyakos-fűszeres szirupban. Erre különösen kíváncsi voltam, hogy mennyire őrzi az üveg a friss gyümölcs ízét és milyen az összhatás. Nos, alapos minőség-ellenőrzés után mindenkinek csak ajánlani tudom, addig is míg kihúzzuk a következő fügeérésig, kényeztesse magát ki-ki ezzel a finomsággal. Nem desszert, ropogósra sült húsok mellé ízletes csemege.

Makka megadta a végső lökést a csíráztatáshoz is, az általam is kedvelt minimalusta stílus győzedelmeskedett ezen a területen is: az első adag retekcsírát hamarosan ehetjük.
Ugyancsak Makka hatására hosszú idő után ismét sütöttem kevert tésztát - egyelőre fagyasztott bogyós gyümölcsökkel. Amíg beérik a friss, mi is beérjük ezzel. Olyannyira, hogy a harmadik adag készült tegnap. Volt paleo-barátibb változat is zabliszttel.

Szomszédaink egyik este szalonnasütéshez hívtak, de már ettünk is, éppen nem is kívántuk, így inkább csak beszélgetés kerekedett belőle.
Azután megint elővettem Jamie 2009-es Yearbook-ját, és újra eszembe jutott, mennyi mindent ki szeretnék próbálni belőle.

A múlt hét egyik - számomra igencsak inspiráló - eseménye volt, hogy egy kedves ismerősöm megmutatta nekem a Madebyyou oldalát. Nagyon ötletesnek tartom, amit kitaláltak. Mindig is érdekeltek a különböző hobbitechnikák, de van jónéhány, amihez az ember nem akar / tud otthonra minden szükséges felszerelést beszerezni. A festett-mázas kerámiák készítése is ilyen. S bár a dolog nem ingyen van, azért szeretném kipróbálni, hogy időnként a konyhám is gyarapodjék egy-egy új darabbal. Vannak konkrét elképzeléseim, már "csak" pénzt és időt kell találni hozzájuk.

Ez az egyszerű tésztaétel pedig ebédre készült valamelyik nap. Volt még hozzá vadsóskám is.

Hozzávalók (adagonként): 125 g apró durumtészta, két nagy vöröshagyma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 ek kacsazsír

Elkészítés
: A vöröshagymát megpucoljuk, félbevágjuk majd vékonyan felszeleteljük. A kacsazsírt felforrósítjuk, majd a hagymát aranybarnára pirítjuk benne. Közben egy másik serpenyőben a zsemlemorzsát is megpirítjuk. (Ezt lehet szárazon vagy nagyon kevés zsiradékon végezni.) A tésztát a szokott módon kifőzzük, majd a pirított hagymára borítjuk és összekeverjük. Megszórjuk a morzsával és friss zöldfélével (salátával) kínáljuk.

7 megjegyzés:

MJ írta...

Egy a bajom. Valami okból nem szeretem a kacsazsírt. :)
Azért nem vitatom, biztosan nagyon finom. Ízlések és ....

Makka írta...

Egyik legjobb.:-) Ahogy a túrós csusza is túró nélkül még csak a sült cucokkal összepirítva.

Azt még nem is mondtam neked, hogy anyunak nagy örömet szereztél a sóskával, mert nagyon szereti, de Csernobil óta nem evett. Akkor ugye halálba rémisztettek mindenkit a levélzöldségekkel.
Sóska olajon – de még jobb kacsa- vagy libazsíron:-) – megfonnyasztva, kevés liszt rászór, tejföllel behabar. Főtt krumplival, fasírttal. Egyik kedvenc étele. Úgyhogy megcsináltam neki, igaz, a fasírt helyett hal volt hozzá.

erős ildikó írta...

MJ!
Semmi gond, én például abszolút válogatós vagyok. Köszi, hogy benéztél megint!

Makka!
Sajnálom, hogy nem volt több a sóskából. De legalább tudom, hogy Anyukád szereti, a jövőre nézve ez hasznos infó lehet. A vad változat is nagyon bejön nekem, a nomádportán már igyekszem elterjeszteni (hogy még a Bódva-partig se kelljen menni érte.)

elina írta...

Hogy ez megint egy milyen jo kis recept:-) Ma bizony en is ezt fozok:-)))

elina írta...

Hat ez isteni...hogy lehet ennyire egyszeru etel ennyire finom? (kacsa zsirom nem volt-igy liba zsirt hasznaltam) Koszonom az ujjab kivalo receptet:-)

erős ildikó írta...

elina!
Én örülök, ha jólesett! Egészségedre!

Kósa Márta írta...

Kipróbálom!