2008. június 25., szerda

Ha nem hájas, akkor tökkrém





Párom már vagy egy éve nyúz azzal, hogy süssek neki hájastésztát, kívánságára - bevallom őszintén - nemigen tudtam ráhangolódni. Pár hete azonban láttam egy csinos kis receptet a júniusi Vidék Ízében (noha ez a sütemény inkább a disznótorok idejének kísérője) . Nosza, gondoltam, legyen meg az öröme, amint megfelelő hájhoz jutok, megsütöm. Ma reggel azzal ébredtem, hogy akkor kinézek a budafoki piacra ezügyben. Párom azonban élénken tiltakozott: véletlenül se kapcsoljam be a sütőt ilyen melegben, nagyon ráér neki a hájas tészta, majd megsütöm máskor, vidéken. Igen ám, de az ottani sütőm - szóval még nem tudom, mit tud. Ez újabb kísérlet lesz. Hájas tészta tehát törölve, helyette - megint tűzhely nélkül - egy pikáns tökkrémet dobtam össze, jószívvel ajánlom nyáresti vacsorákhoz, vajas piritós mellé. A recept a következő:

1 közepes méretű zsenge kistök
1 fehér húsú paprika
1 erős zöldpaprika
1 nagy vöröshagyma
1 kisebb kígyóuborka
6 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1 evőkanál olaj (kukorica v. szőlőmag)

frissen őrölt zöldbors
petrezselyem
kapor

A tököt meghámozom, magos közepét kivájom. A fűszerek és a folyadékok kivételével valamennyi hozzávalót kisebb kockákra vágva a húsdarálón ledarálom. A zöldfűszereket összevágom, hozzáadom a krémhez, majd a sót, borsot, az olajat és a citromlevet is.
Viszonylag sok levet ereszt. Egy órára hűtőbe teszem, hogy összeérjen, majd egy nagyobb szűrőbe öntöm, aláteszek egy tálat és így teszem vissza még egy órára a hűtőbe. Ezalatt a felesleges folyadék lecsepeg és a krém tálalásra kész. Piritós mellett hideg-meleg sültekhez is jó. Behűtve adjuk asztalra.

Nincsenek megjegyzések: