2008. június 17., kedd

Mindennapi kenyerünk...



Elvenni, hozzátenni nemigen tudok már a jó kenyér témájához, innentől kezdve csak az ízvilágot és a formát lehet tovább variálni hangulatunknak, időnknek és vágyainknak megfelelően.
Ez a kenyér ismét a Millie által ismertetett késleltetett kelesztéses eljárással készült, este 3/4 10-kor került az alap a hűtőbe, ahol 10 órát pihent. További 10 órát töltött a konyhában szobahőmérsékleten, mielőtt a sütőbe került volna. Az élesztő munkáját egyébként tovább késleltette az a tény, hogy ezúttal műanyag helyett fémedénybe került a tészta, s mivel az idő is hűvösebbre fordult, csak nehezen melegedett fel.
Ideje viszont volt bőven, így csak este 3/4 6-kor sütöttem meg szezámmal megszórva, 40 perc alatt, gőzös sütőben. (A viszonylag folyós állagnak köszönhetően a tészta ijesztően terül pihentetés, kelés közben, azaz a formázás után. De valószínűleg a bezárt levegőnek köszönhetően gyönyörűen meg is emelkedik sütés közben, ezt már a begetteknél is megtapasztaltam. Tehát továbbra sem vagyok hajlandó formába tenni, mert nincs szükség rá, ahogy a sütés előtti bespriccelésre, megkenésre sem, így is gyönyörű kérge sül.)

3 megjegyzés:

Millie írta...

Szia Ildi! Fantasztikusan néz ki!!!! Gratulálok! Én ma megetettem a kovászom, és egy indítómotort is a pultra tettem. A tervem az, hogy este adok hozzá egy kis élesztőt és késleltetve kelesztem, nem könyv alapján, csak úgy hasra ütve, érzésből. Kíváncsi leszek, mi sül ki belőle.
Egyébként a Peter Reinhart könyv minden második oldalon arra buzdit, hogy kísérletezzünk a kelési hőfokkal, idővel...saját magunknak kell egy csomót kitapasztalni.
Szóval hajrááááá!!!! Millie

erős ildikó írta...

Szóval egy kovászos-élesztős-késleltetett kelsztéses kísérlet indul! Milyen liszteket használsz? Nagyon várom a beszámolót és a képeket!
Ildi

Millie írta...

Sikerült!!!
http://pakosztos.blogspot.com/2008/06/kovszos-leszts-kenyr.html