2008. augusztus 23., szombat
Kapros-juhtúrós-szardíniás prósza - VKF XVIII.
Holnap kinti főzőcskére készülünk (hacsak a beígért eső el nem mossa), ezért ma teszem közzé az aktuális VKF-fordulóra készített munkám. Az már augusztus elején eldölt, hogy juhtúrós pályaművel készülök, azt hiszem ez is olyan valami, amire az angol azt mondaná: "acquired taste".
Vagyis olyan dolog, ami ritkán születik az emberrel - jelen esetben a juhtúró szeretete. Egyszer mégiscsak ráérez - már aki -, és onnantól kezdve a viszony mindhalálig szól.
Prószát amúgy is akartam már sütni, mert a párom már majd' lerágta a fülem egy kis kukoricadarás valamiért, én meg a juhtúrón kívül erős vonzódást érzek a friss kapor iránt. Az már csak ráadásként jött, hogy mostanában sok-sok halas receptet forgattam, és így alakult, hogy a kapor és a citrom táján összetalálkozott a túró és a szardínia. Nem bántam meg az óvatosan kipróbált ötletet, sőt, bátran ajánlom mindenkinek, akit a hozzávalók külön-külön is lázba hoznak.
Következzék tehát a recept:
Hozzávalók a prószához:
50 dkg kukorica dara, 5 dkg vaj, víz, kevés (!) só
A halas töltelékhez:
2 doboz olajos szardínia (115gr/doboz) leszűrve, kevés citromlé, 5 dkg vaj
A juhtúrós töltelékhez:
50 dkg juhtúró, 175 gr tejföl (1 nagy doboz), 2 csokor friss kapor
A kukoricadarát a megolvasztott vajon átkevergetjük, majd vízzel felöntve puhára főzzük. Sok vizet vesz fel, és óvatosan sózzuk, mert a töltelékek sósak. Még melegen kivajazott nagytepsibe öntjük és 180 C fokon kb. félórát elősütjük.
Közben összeállítjuk a két tölteléket: a hozzávalókat simára keverjük.
Ezután az elősütött kukoricadarára kenjük előbb a halas, majd a juhtúrós tölteléket. A sütőbe visszatolva azonos hőfokon további bő félórát sütjük. Melegen és hidegen is finom, és ha már egy keveset hűlt, egész szépen lehet szeletelni. Kedvünk szerint további friss kaporral díszíthetjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése