2009. január 30., péntek

Hagymás-paradicsomos bab

Hogy milyen bab, azt nem tudom. Én óriásbabnak ismerem, párom ránézett, azt mondta: lóbab. De salátababnak árulták. Szerintetek ezek szinonímák? Mindegy, most már hagymás-paradicsomos bab lett, ez biztos. Mert az embernek mindig akkor támadnak ötletei, mihelyst lefut egy VKF-forduló. Nem baj. Egytálételnek ettük kívánság szerint extra feltétekkel.
A recept: 50 dkg babot előző este beáztattam, ma átmostam, leszűrtem. Egy nagy fej vöröshagymát apróra vágtam és kevés olajon üvegesre pirítottam, majd rátettem a babot.
1 babérlevél, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma és 1kk pirospaprika társaságában átforgattam az olajon, majd hozzáadtam szigorúan csak annyi vizet, ami éppen ellepte és 1tk sót.
Utána tésztagyúrás és futás következett, az előbbire majd a következő bejegyzésben visszatérek. Időm bőven volt, mert a bab kerek 2 órát főtt, néha kellett csak a vizet pótolgatni. Közben 3 paradicsomot leforráztam, meghámoztam és felkockáztam, valamint 1 dl paradicsomlét is előkészítettem. Amikor a bab már majdnem kész volt, hozzáadtam a paradicsomot, egy kevés őrölt erőspaprikát, és azzal is főztem úgy 10 percet. Idáig lenne a vegán verzió. (És így is nagyon jó.) De én még végül beletettem 1 pár felkarikázott bécsi virslit. Egyet forrt még és elzártam. Mivel úgy tűnt, hogy jól megy az ízéhez a sajt, reszeltem hozzá feltétnek egy keveset. Felvágtam még az elmaradhatatlan petrezselymet, és nagyon kevés füstölt sonkát. (Vessetek meg érte, de én az utóbbit nyersen szeretem igazán. ) Régen ettünk már paradicsomos ételt, bár tudom: a napon érett az igazi.

13 megjegyzés:

duende írta...

Guszti! Piedone-bab! Emlékszel még a Piedone filmekre? Ilyesmi babot sütöttek mindig serpenyőben, és olyan gusztán tudták enni, hogy az ember lányának csak csorgott a nyála... :))

Kénytelen leszek megcsinálni...
éppen múlt héten vettem a piacon 4 féle babot, mert teljesen elfogyott a spájzból. És bab aztán tényleg jó ha van itthon.

erős ildikó írta...

Ez így van, főleg télen. Szeretek ilyenkor raktározni babból, lencséből és más száraz "alap" élelmiszerekből. Sárgaborsó is van, de az annyira nem a kedvencem. Persze, emlékszem ezekre a filmekre, eszembe is jutott, hogy tulajdonképpen ennek van amerikai, sőt: mexikói és görög változata is.

Hanczur írta...

Pedig egy jó betonfőzelék elkelne már. :-)

duende írta...

Mi az a betonfőzelék?

Napmázka, én sem szeretem a sárgaborsót. Már a szagától is rosszul vagyok, nem tehetek róla. Az egyetlen étel azt hiszem, amit képtelen vagyok megenni. Ja, nem. Van még kettő. A grízgaluska, és a liba. A libának a szagától is rosszul vagyok, annyira hogy egyszer 2 napig tól a talpamig csalánkiütéses lettem tőle. A grízgalusk detto, annak az állagát nem szeretem. Meg az ízét sem. édességnek viszont jöhet.

Katuska írta...

Ez jó kajaaaaaaaaaaaa!
Mennyit szoktál futni?

Renata Kalman írta...

Szerintem szinonímák.
Itthon persze lóbab, egy gyerek naná, hogy akkor eszi meg, ha van valami egyedi neve :)
Ha azt mondom nekik: saláta babos leves van,
akkor a reakció: ???
De ha azt mondom, hogy LÓBAB-leves van, amiben aaakkkkora babok vannak, hogy ihaj, akkor belepislog a tányérba és máris megy a civakodás vagyis a versengés, hogy kinek jut TÖBB lóbab!!!

A sárgaborsót próbáltátok esetleg valami más ízvilággal? római kömény, kurkuma, hing? Vagy nem jönne be ezzel sem?

Mi szeretjük hagyományos (magyaros) fűszerezéssel is: hagyma, pirospaprika stb.), de szoktam bolondítani is néha, akkor indiai-as lesz.

Hanczur írta...

Kedves Duende!

A betonfőzelék a sárgaborsófőzelék. Arról kapta a nevét, ha kihűl, felülről köt meg, mint a beton.
Egyébként meg az a finom benne, hogy még feltét sem kell hozzá. Szerintem megy hozzá a babér meg a kapor íze, oszt slussz.

erős ildikó írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
erős ildikó írta...

Kedves (Mindenki, sorban)!
Hanczúr!
Tudod, hogy nem szeretem a sárgaborsó főzeléket... és pláne nem szeretem a felismerhetetlenségig szétfőzni a dolgokat. Tehát: sárgaborsó majd másképp, máshogy, máskor talán...

Duende!
Betonfőzelék= sárgaborsófőzelék (főleg menzán) olyan állagúra főzve, hogy a borsókat már felismerni nem lehet, viszont megáll benne a kanál, gyakorlatilag vághatod. (Most látom, Hanczur már elmagyarázta.)
Liba: alig ettem eddig, a zsírja finom. De én a kacsát szeretem (nagyon).
Grízgaluska: az állaga abszolút Tőled függ, meg az íze is. Itthon tartja magát az a nézet, hogy én gyakorlatilag meg sem főzöm. Ez persze nem igaz, csak bele lehet harapni, nem málik szét, úgy finom. Másnál nemigen eszem meg. Én már csak ilyen finnyás vagyok.

Házisárkány!
Nem viszem túlzásba, zuhanyzással együtt egy órát naponta.

Renáta!
Tehát Nálatok is ismerősek ezek a nevek. De jó! Rendben, marad a lóbab, a salátát úgyis inkább apróbb babból készítem.
Sárgaborsó: ha nem annyira tömény, akkor néha megeszem (pl. tárkonyos levest már csináltam, és más zöldségek is voltak benne, nem csak a sárgaborsó),indiai módra még nem próbáltam, de lehet, hogy sorra kerül, mert párom édesanyja időnként hoz egy-egy zacskóval, úgyhogy fel kell számolnom a készletet.

Palócprovence írta...

Én is óriásbabnak ismerem, de a cirmossal együtt már virágbabnak árulják.
A lóbab egy kicsit más:
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/nagyszemu_lobab.html
Így is, úgy is finom!
Gyerekeknek pedig úgy kell hívni, ahogy megeszik :)

duende írta...

Áá, értem Hanczúr! Nekem valahogy kimaradt ez a név a sárgaborsóra! :)

duende írta...

Tudom Napmátka, hogy a grízgaluskát lehet jól is csinálni. Anyué is "finom" szokott lenni, de én mégsem szeretem.

erős ildikó írta...

Kedves...
Duende!
Semmi gond, én sem hagyom magam mindenről meggyőzni. Így is marad még bőven jó étel.
Palócprovence!
Köszönöm a pontosítást, megnézem a megadott linket.