2009. február 28., szombat

Krumplis tollhegytészta

hegyes fogakkal mard az ajkam
ha vérem veszed is: én akartam
nagyon vagy sehogy - csak így lehet
értelme annak amíg szeretsz

(erős ildikó - egy józsef attila-játék - részlet)

Egyszerű krumplistészta ez tulajdonképpen, csak egy ideje már teljes kiőrlésű tollhegytésztát főzök ki hozzá. Ami páromnak a túróscsusza, az nekem ez az étel, sokszor készítettem tavaly akkor is, amikor ő vidéken volt. Bár egyszerű és közismert a recept, azért leírom, én hogy készítem.
Kell hozzá: 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1kk pirospaprika, só, olaj,
6 szem krumpli és 50 dkg jó minőségű tészta.
Az olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítom, majd hozzáadom a fokhagymát, később a megtisztított, kis kockákra vágott krumplit. Tovább pirítom, majd pirospaprikát szórok rá, összeforgatom, sózom és kevés vízzel felengedem. Fedő alatt puhára főzöm, majd anélkül rövidebb lére. Egy villával a krumplit kissé összetöröm, csak annyira, hogy sűrű, de szaftos maradjon az étel. Végül a közben kifőzött tésztát beleforgatom. Apró csemegeuborkával és frissen őrölt zöld borssal mennyei eledel.

10 megjegyzés:

duende írta...

Én is pont így készítem! És én is imádom! Csak én hagyományosan kockatésztával... Isteni étek! :))

Szuper a borsőrlőd!

erős ildikó írta...

Köszi, ez egy kompromisszum. Nem akartam nagyon drágát, de azért olyat, amit ki lehet tenni az asztalra.
Van egy régi, hagyományos kis kézi örlő is, de azt inkább csak főzéshez használom, fa teste van, de a záró fémlap kicsit rozsdás. Nem is tudom, honnan van. Igazából a kettő is kevés, van, hogy az egyikbe feketét, a másikba zöldborsot teszek.

Palócprovence írta...

Küldtem Neked valamit:
http://palocprovence.blogspot.com/2009/03/dij-baratoktol-baratoknak.html
:))

erős ildikó írta...

Köszönöm!

Kata írta...

Biztosan láttad nálam, én nem így főzöm, de nagyon jól néz ki, biztosan finom is.

erős ildikó írta...

Várj, ez a recepted most nem ugrik be, de megyek mindjárt, megkereresem!

Renata Kalman írta...

Krumplis tésztát nagyon szeretjük!
Én csak vöröshagymával szoktam, hagyományos kockatésztából és a pirospaprikát nem sajnálom belőle.

erős ildikó írta...

Szinte bármilyen módon finom! Egy kikötésem van: ezt az ételt csak frissen szeretem.

siccike írta...

Nagyon finom lett, ezentúl tutira így készül már nálunk!:-) Ma fel is tettem a blogra, köszi a receptet!

erős ildikó írta...

Nagyon örülök neki, hogy ízlett!