2009. február 28., szombat

Magvas gondolatok - VKF XXIII.

Fűszeres olajban pácolt diós házisajt darás kenyérrel

Ez egy olyan VKF-forduló, amire tényleg készültem. Jó előre méghozzá. A blogomat rendszeresen olvasók már láthatták e finomság első fordulóját, amikor a napok alatt lecsepegtetett sűrű joghurtból zöldfűszerek és vágott dió hozzáadásával elkészült a diós házisajt (recept itt), majd bekerült a fűszeres olajba (emlékeztetőül: a szőlőmagolajba fahéjrudat, erős paprikát, egész zöld borsot és babérlevelet tettem.) Ma eljött azonban a pillanat, amikor egy hét elteltével kivettem a sajtdarabokat az olajból, hogy megkóstoljuk. Azt mondtam, hogy ez a diós sajt már pácolás nélkül is finom, most azt mondom, így egészen különleges, pikáns íze van, legközelebb biztosan nagyobb adagban és még azon felül, ajándékba is készítek majd. Az erőspaprika a többi fűszerrel igazán jó munkát végzett. Ezúttal a napokban sütött darás kenyérrel ettük. Maga a pácolaj is olyan finom, hogy egy-egy falat közben még csepegtettem a kenyérre. Mmmm...

18 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Nagyon rusztikus! Valószínűleg annak a guszta paprikának a magját is beleszámolja a zsűri. :)

napmátka írta...

Látod, erre nem gondoltam!
Köszönöm!

Fahéj és feta írta...

Szia,
Nálam,Neked:)
http://fahejesfeta.blogspot.com/2009/03/meglepetes.html

KataKonyha írta...

Gondoltam én, hogy nagyon finom lesz:)

napmátka írta...

Igen, ez most arra késztet, hogy folytassam új meg új házisajtokkal és finom pácokkal. Máris tele vagyok ötletekkel...

duende írta...

Ez istenien néz ki, és nagyon isteni finom is lehet, nyami-nyami... :))
Megenném, szívesen! :))

napmátka írta...

Sajnos már el is fogyott...

KataKonyha írta...

Én kíváncsian várom, mi jut még eszedbe; a sajtot egyszerűen imádom!

Palócprovence írta...

Reggeli előtt ilyen olvasni, az már a kínzás kategóriája! Feltétlenül kipróbálom! :))

napmátka írta...

Szívből örülök, hogy Nektek is tetszik - és nem sok munka kell hozzá, inkább türelem...

sajtkukac írta...

Ez neklem is nagyon tetszik, bizto nagon finom!
Szerinted a sűrű, görög joghurtot is lecsöpögtessem még?
Niki

napmátka írta...

A sajtkészítéshez mindenképpen (én több napot is rá szoktam szánni a csöpögtetésre, de lehet, hogy ennél a görög joghurtnál kevesebb idő is elég.)
S utána fűszerezheted, formázhatod sajttá, göngyölheted tiszta konyharuhába.
A hűtő aljában súlyozom le két vágódeszka között egy kisebb üveg befőttel.
Másnapra látod, mennyire nedvesedett át az anyag, s mikor újabb száraz konyharuhába teszed, ellenőrizheted a sajt állagát.
Nekem két nap alatt jó lett, igaz, hogy előtte 3 napig csepegett a joghurt (nem görög).
S csak ezután tettem a pácolajba egy hétre. Viszont ott már szépen tartotta az állagát a sajt, nem ázott el, nem esett szét.

sajtkukac írta...

na, a csöpögtetése túl vagyok, bár persze ebből nem csöpögött ki semmi, csak még jobban besűrűsödött. Most befűszerezem, lenyomatom, aztán majd referálok :-)

Niki
ui. biztos már sokan kérdezték, hogy a fejlécben lévő ház vajon azonos a "nomádkonyha" helyszínével?

napmátka írta...

Senki nem kérdezte még, de van aki gyanította. Igen.
Hátha másokat is érdekel, szívesen elmondom, hogy
balról
az első kép: a nomádporta (vidéki - egyelőre átmeneti -lakunk, de egyszer ide szeretnénk költözni)

a második: a szomszédos falu - Tornaszentandrás - határában található Árpád-kori templom

a harmadik: a komjáti református templom

sajtkukac írta...

Na elkészült a sajt, az egyikbe pirított dió, a másikba egy olasz fűszerkeverék - petrezselyem, fokhagyma és chilli - került.
Két napig nyomattam, remekül összeállt, csak kicsit megrepedezett. A fiam kommentje: ANya, van olyan, amit Te nem tudsz megcsinálni?
Ez kedves egy kamasztól, nem?

Sajnos az uram azt mondta, hogy ha ez valóban a ti házatok, akkor többet nem olvashatom a blogodat :-) Na jó, vicces kívül: gyönyörűséges, és csöppet irigykedem :-)
Niki

napmátka írta...

Örülök, hogy jó lett a sajtod!
Ha megrepedezett, akkor legközelebb esetleg egy nappal hamarabb hagyd abba vagy a lecsöpögtetést vagy a sajt préselését - minden joghurt más - én a görögöt például nem ismerem sajnos. Nekem legutóbb csak 1 napig kellett préselnem.
A ház egyébként vályog, és még sok dolgot kell ki- és átalakítani benne, amihez ugye pénz, idő és ottlét kellene. Nem egyszerű a költözés, azt sem tudom, mikor tudjuk lebonyolítani. Először a budafoki lakásunkat kell eladni, mert másképp nem megy, és ezen kívül is vannak még kötelezettségeink.
De az igaz, jó dolog, hogy ez a házikó megvan, mégha egyelőre kényelemben, komfortban el is marad a fővárosi lakástól... és csak keveset tudunk ott tartózkodni...

Névtelen írta...

Rátaláltam, és ugyanúgy azt mondhatom : meghoztad az kedvemet. Régebben sok-sok sajtot készítettem olajban érlelve, amíg
kecskéket tartottunk.

olzka

Névtelen írta...

Szia!

Látom, hogy ez egy régebbi bejegyzés, de érdekelne, hogy meddig áll el a sajt az olajban?
Savó sajtot szoktam csinálni, de még sosem pácoltam olajban, viszont karácsonyi ajándéknak jó ötlet lenne...

Köszönöm!