Fűszeres olajban pácolt diós házisajt darás kenyérrel
Ez egy olyan VKF-forduló, amire tényleg készültem. Jó előre méghozzá. A blogomat rendszeresen olvasók már láthatták e finomság első fordulóját, amikor a napok alatt lecsepegtetett sűrű joghurtból zöldfűszerek és vágott dió hozzáadásával elkészült a diós házisajt (recept itt), majd bekerült a fűszeres olajba (emlékeztetőül: a szőlőmagolajba fahéjrudat, erős paprikát, egész zöld borsot és babérlevelet tettem.) Ma eljött azonban a pillanat, amikor egy hét elteltével kivettem a sajtdarabokat az olajból, hogy megkóstoljuk. Azt mondtam, hogy ez a diós sajt már pácolás nélkül is finom, most azt mondom, így egészen különleges, pikáns íze van, legközelebb biztosan nagyobb adagban és még azon felül, ajándékba is készítek majd. Az erőspaprika a többi fűszerrel igazán jó munkát végzett. Ezúttal a napokban sütött darás kenyérrel ettük. Maga a pácolaj is olyan finom, hogy egy-egy falat közben még csepegtettem a kenyérre. Mmmm...
18 megjegyzés:
Nagyon rusztikus! Valószínűleg annak a guszta paprikának a magját is beleszámolja a zsűri. :)
Látod, erre nem gondoltam!
Köszönöm!
Szia,
Nálam,Neked:)
http://fahejesfeta.blogspot.com/2009/03/meglepetes.html
Gondoltam én, hogy nagyon finom lesz:)
Igen, ez most arra késztet, hogy folytassam új meg új házisajtokkal és finom pácokkal. Máris tele vagyok ötletekkel...
Ez istenien néz ki, és nagyon isteni finom is lehet, nyami-nyami... :))
Megenném, szívesen! :))
Sajnos már el is fogyott...
Én kíváncsian várom, mi jut még eszedbe; a sajtot egyszerűen imádom!
Reggeli előtt ilyen olvasni, az már a kínzás kategóriája! Feltétlenül kipróbálom! :))
Szívből örülök, hogy Nektek is tetszik - és nem sok munka kell hozzá, inkább türelem...
Ez neklem is nagyon tetszik, bizto nagon finom!
Szerinted a sűrű, görög joghurtot is lecsöpögtessem még?
Niki
A sajtkészítéshez mindenképpen (én több napot is rá szoktam szánni a csöpögtetésre, de lehet, hogy ennél a görög joghurtnál kevesebb idő is elég.)
S utána fűszerezheted, formázhatod sajttá, göngyölheted tiszta konyharuhába.
A hűtő aljában súlyozom le két vágódeszka között egy kisebb üveg befőttel.
Másnapra látod, mennyire nedvesedett át az anyag, s mikor újabb száraz konyharuhába teszed, ellenőrizheted a sajt állagát.
Nekem két nap alatt jó lett, igaz, hogy előtte 3 napig csepegett a joghurt (nem görög).
S csak ezután tettem a pácolajba egy hétre. Viszont ott már szépen tartotta az állagát a sajt, nem ázott el, nem esett szét.
na, a csöpögtetése túl vagyok, bár persze ebből nem csöpögött ki semmi, csak még jobban besűrűsödött. Most befűszerezem, lenyomatom, aztán majd referálok :-)
Niki
ui. biztos már sokan kérdezték, hogy a fejlécben lévő ház vajon azonos a "nomádkonyha" helyszínével?
Senki nem kérdezte még, de van aki gyanította. Igen.
Hátha másokat is érdekel, szívesen elmondom, hogy
balról
az első kép: a nomádporta (vidéki - egyelőre átmeneti -lakunk, de egyszer ide szeretnénk költözni)
a második: a szomszédos falu - Tornaszentandrás - határában található Árpád-kori templom
a harmadik: a komjáti református templom
Na elkészült a sajt, az egyikbe pirított dió, a másikba egy olasz fűszerkeverék - petrezselyem, fokhagyma és chilli - került.
Két napig nyomattam, remekül összeállt, csak kicsit megrepedezett. A fiam kommentje: ANya, van olyan, amit Te nem tudsz megcsinálni?
Ez kedves egy kamasztól, nem?
Sajnos az uram azt mondta, hogy ha ez valóban a ti házatok, akkor többet nem olvashatom a blogodat :-) Na jó, vicces kívül: gyönyörűséges, és csöppet irigykedem :-)
Niki
Örülök, hogy jó lett a sajtod!
Ha megrepedezett, akkor legközelebb esetleg egy nappal hamarabb hagyd abba vagy a lecsöpögtetést vagy a sajt préselését - minden joghurt más - én a görögöt például nem ismerem sajnos. Nekem legutóbb csak 1 napig kellett préselnem.
A ház egyébként vályog, és még sok dolgot kell ki- és átalakítani benne, amihez ugye pénz, idő és ottlét kellene. Nem egyszerű a költözés, azt sem tudom, mikor tudjuk lebonyolítani. Először a budafoki lakásunkat kell eladni, mert másképp nem megy, és ezen kívül is vannak még kötelezettségeink.
De az igaz, jó dolog, hogy ez a házikó megvan, mégha egyelőre kényelemben, komfortban el is marad a fővárosi lakástól... és csak keveset tudunk ott tartózkodni...
Rátaláltam, és ugyanúgy azt mondhatom : meghoztad az kedvemet. Régebben sok-sok sajtot készítettem olajban érlelve, amíg
kecskéket tartottunk.
olzka
Szia!
Látom, hogy ez egy régebbi bejegyzés, de érdekelne, hogy meddig áll el a sajt az olajban?
Savó sajtot szoktam csinálni, de még sosem pácoltam olajban, viszont karácsonyi ajándéknak jó ötlet lenne...
Köszönöm!
Megjegyzés küldése