s egyszerre csend lenne bennem
-sosem volt csend -
az ünnep kimondhatatlan percei
egyszerre bizonyosság
névtelen öröm
s megnyílnának létünk
napjárta kristálytermei
(erős ildikó - a fény kapui - részlet)
Csokoládétorta. Ahogy én szeretem. Nem túl édesen, nagyon csokoládésan. Belül legyen puha. Mellé pedig kerülhet egy kanálka tejszínhab, kizárólag valódi tejszínből, nem édesítve. Vagy egy kevés házi eperlekvár. S végül egy pohár szódavíz. Ennyi.
Nagyon ritkán eszem csokoládét vagy kakaót. De amikor mégis, akkor vágyom arra, hogy ami elém kerül, legyen a lehető legjobb. Ez a torta nekem az. Sajnos a fotózásról ma nem mondhatom el ugyanezt. Nem elég, hogy számítógépet, operációs rendszert, szoftvereket váltottam, az állandó záporok sem kedveztek a fényképezésnek. A tejszínhabos fotók egyenest a kukába kerültek, mivel túl világos, fehér maszat lett rajtuk a hab. Maradt, ami maradt. Viszont a sütemény kárpótol. A nemrég bemutatott nőnapi csokoládéim egy része (fele-fele arányban) került bele. Az elkészítése gyors és egyszerű. Kell hozzá:
5dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 20dkg rétesliszt, 10dkg cukor, 5dkg sötét hollandi kakaópor, 5 dkg jó minőségű keserűcsokoládé, 2 tasak Bourbon és 2 tasak egyszerű vaníliás cukor, fél tk só, fél tk szódabikarbóna, 3tk rum, 2dl tej, 20dkg vaj
A puha vajat és a tejet keverőtálba öntjük. Beletesszük a rumot. A száraz hozzávalókat a csokoládé kivételével összekeverjük, majd fokozatosan a keverőtálba öntjük és kikeverjük a tésztát. Végül a keserűcsokoládét apró darabokra vágva hozzáadjuk. Egy kerek (mondjuk 26 cm átmérőjű) formát kivajazunk, vékonyan lisztezünk, s beleöntjük a tésztát. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig - tűpróbáig - sütjük. A sütő ajtaját kinyitjuk, és úgy hagyjuk hűlni a tésztát. (Én közben elmosogattam, teregettem.) Kb. 20 perc múlva felvághatjuk.
Holnap vidékre készülünk, talán a nomádportát is útba ejtjük. Ha így lesz, mindenképpen beszámolok majd róla. Magam is kíváncsi vagyok, vajon a tavasz első jelei - például a hóvirágaink - mutatkoznak-e már.
13 megjegyzés:
Ez isteni lehetett! Én is kedvelem az ilyen sütiket!
Véletlen nem maradt még belőle? :) Kedvet kaptam hozzá, aztán ha megcsinálom, az egészet bemohóznám! Nem kizárt, hogy ez lesz a vacsora :)
Látom jó helye lett a csokoládéknak már épp kezdtem aggódni miattuk...Én is sütöttem csokisat majd feldobom valamikor.
Nagyon guszta lett.
MGL
Köszönöm! Maradt belőle bizony, nem is lehet sokat enni egyszerre. Ez már azonban nem ránk vár. Ahogy írtam, holnap utazunk, és ezt a sütit viszem ajándékba is. Mivel azonban a rokonság édesebb szájú, ezért este két lapra vágtam (remekül lehet szeletelni így tojás nélkül is!), megtöltöttem eperlekvárral, s még a tetejére került egy kis porcukor (mert eredetileg tényleg nem túl édes...)
Ha lesz időm, még reggel lefotózom így is.
Á, szóval belekerült a híres csokid:) Már vártam, mit írsz róla...
Szép krémesnek tűnik a belseje...
Igazad van: a csokitortának nem édesnek hanem nagyon csokisnak kell lenni-és ez az!
Az én hóvirágaim idénre valahogy eltüntek:( Várom a tiédről a fotókat!!!
Szuper! Igen, egy csokitorta legyen jó csokis, hiszen ez a lényege.
Hogy bírtad ki idáig, hogy nem etted meg azokat a finom csokikat? Ez igen, bár én lennék ilyen! A torta szuperül néz ki, és nekem a fotó is bejön, ugyanis látszik a belsejében az a finom sötét réteg, ami szerintem minden dolgok lényege...:-))Gratula és köszi, hogy bemutattad, üdv: Márti
Köszönöm minden hozzá(m)szólónak!
Tényleg nem terveztem befalni a nőnapi csokit magában, mivel csínján bánok a kakaós dolgokkal már a bőröm miatt is (ezt sem szereti...nem úgy, mint én).
Valószínű, hogy túl sok hasonló recept nem lesz a blogon, de néha-néha azért előfordul...
Szép torta!
(Lehet, hogyha nem mondanád el a pontos összetételét, akkor fel sem tűnne nekik, hogy nincs benne tojás...)
Lehet. De vagy sütnek maguknak, vagy az van, amit én sütök (szeretek.)
Na, azért néha igyekszem kinek-kinek a kedvében járni...:-)
kedves Napmátka!
kipróbáltam én is a tortát, igazán finom, nagyon csokis, nagyon sötét! ;) míg készült, szavazásra bocsátottam a dolgot és nálunk a lekváros, tetején porcukros változat nyert.
köszönöm a receptet! remélem nem bánod, de feltettem a blogomba is.
Örülök, hogy ízlett, megnéztem a blogodon is, klassz!
szülinapi torta lesz belőle az anyósomnak :) köszönöm.
Megjegyzés küldése