Egyik este, amikor tüzeltünk a kertben, meglepődve vettem észre, hogy az egyik akácfán már kinyílt virágbugák is vannak. Ráadásul illatosak. A kert legdélibb részén persze, az északi oldalon még fejletlenek a virágok. Az orgonából elmaradt az orgonavíz, akácból most elkészítettem. Ha több virág lesz, majd ebből is kipróbálom az orgonából elkészített finomságokat, s persze mást is.
Alapvető útmutatásként az akácvízhez Renáta hasonló receptjét használtam, picit a mennyiségeken változtattam. Az akác esetében is eltávolítottam a zöld részeket, kizárólag a kicsipkedett virágszirmokat tettem a vízbe. Lehet, hogy ez felesleges, hiszen a virágbugákat egyben is, például kirántva fogyasztják. Gyönyörű élénkzöld színe lett a víznek, ezt azonban a kevéske citromlé szinte teljesen eltüntette. Ettől függetlenül nagyon finom, főként hidegen.
Hozzávalók: 3dl jól kinyílt, illatos virágszirom, 1 liter víz, 1ek citromlé, méz ízlés szerint
Elkészítés: A vízbe szórtam a virágszirmokat, majd felforraltam. 5 percig főztem lobogó vízben, majd félretettem ázni. Másfél óra elteltével átszűrtem, hozzáadtam a citromot és kevéske mézet.
Üvegekbe töltöttem.
18 megjegyzés:
Gyerekkoromban rengeteg akácvirágot ettünk! :)) Ma vettem én is észre, hogy már vannnak virágzó akácfák. Kipróbálom ezt a vizet én is:))
Én is nagyon szerettem gyerekkoromban, finom édes volt :) Meddig áll el ez az akácvíz?
Limara!
Elutazunk pár napra, de azt hiszem, mire visszatérek, már komolyabb mennyiség is szüretelhető nálunk.
Lúdanyó!
Én nem terveztem hosszabb tárolást, legfeljebb egy hetet a hűtő oldalában. De Renáta el szokta tenni télire, őt kérdezd a receptjéről!
hétvégén a városi gyíknő is elmegy virágokat gyüjteni-bodzára vágyom már nagyon...remélem 7végére lesz:)
Még üvegeket kell beszereznem...tanácsokat szívesen fogadoka beszerzéssel kapcsolatban:)
Nálunk bodza még biztos nem lesz a hétvégén. Mármint megfelelő virág. Előbb lesz akácunk.
Üvegek beszerzése? Fogalmam sincs, mert én egész évben gyűjtöm, félreteszem az alkalmasabb darabokat, illetve van egy régi, állandó darabokból álló szépségesebb gyűjteményem...
(Párom javasolja a kocsmák és építkezések környékét a felkutatáshoz:)
Juj, mi is ettük az akácot gyerekként!
Nálunk az egyik házra lilaakác futott fel, gyönyörűséges, már minden fürt kinyílt, és bódítóan édes az illata :-)
Viki!
Úgy tudom, a lilaakác mérgező! (Olvastam, én még nem próbáltam.)
Ezt nagyon szívesen megkóstolnám én is, jól behűtve, igazán üdítő lehet!
Le vagyok hidalva, fantasztikus vagy:))
Mi is nagyon szerettük,és felénk pampucskának hívták.
pont ma futottam olyan bódító akácillatba, hogy alig akartam onnan elmenni...de itóka formájában is nagyon jó lehet:)
Kata!
Nem én találtam fel...(!)
Szazala!
Ezt érdekes olvasni, mert Borsodban pampuskának a fánkot hívják...
Ízlésszindróma!
Szerintem szörpnek is jó lesz majd az akác, csak még kevés a jól kinyílt virág. A mai játék csak olyan ráhangolódás volt...
De megkóstolnám! Irtó jól néz ki! :)
Gyönyörű fotók ismét! :) És mitől lett zöld?!
Palócprovence!
Mivel most dolgozom az akáccal először, nem tudom a választ. Szerintem ez a jellemzője. A forrásban lévő vízben a fehér szirmok szép világoszöldek lettek, s azután a lé is. Az áztatásnál a szín tovább élénkült. Csak később lett halovány, amikor a kevéske citromlevet hozzátettem.
Duende!
Akác biztos van felétek is - ha nem is a lakásban:-) Még csak most jön a virágzás...
Épp tegnap a sportrendezvényen láttam meg a Kiserdő oldalában kicsi akácbokrokat (fákat?),úgyhogy ma megpróbálom kivitelezni.
Meddig áll el: nekem két éve, mikor eltettem, tartósítószer nélkül, de forralással, télig jó volt, akkor fogyott el. Lehet, hogy még tovább is eláll, mert a bodzát is hasonlóképen készítem abból meg még 2006-os üveget is találtam és jó volt.
Szuper lett, megcsináltam! Nagyon jó kis recept! Köszi
Megjegyzés küldése