2009. május 21., csütörtök

Tavaszi spárgatál

Tavaly (v)ettem először spárgát. Nem tudom, miért, nálunk ez valahogy kimaradt. (S a rebarbara próbája is hátra van még...) Nyomban bele is szerettem. A zöldbe. A fehér sem rossz, de nekem a zöld az igazi. Valahogy finomabb az íze és pucolni sem kell. Tavaly is tettem-vettem, mi legyen belőle. Végül egyszerűen kirántottam és csináltam hozzá egy bodzavirágos mártást. Idén megint jött ez a tesze-tosza állapot, miközben nézegettem a gasztrobloggerek jobbnál jobb receptjeit.
Végül semmi különöset nem csináltam vele. Egyszerűen megsütöttem-pároltam épp csak roppanósra újkrumpli, spenótlevelek és fűszerek társaságában.

Hozzávalók (2 főre): 1 csomag zöldspárga, 2 marék apró újkrumpli, spenótlevelek, petrezselyem olajban, pár darab olajban eltett aszalt paradicsom, zöldbors, fokhagyma, só

Elkészítés: A spárga végét levágtam, majd a zöldséget kb. 4-5 cm-es darabokra vágtam. Az újkrumplit alaposan megmostam, leszárítottam, félbe daraboltam. A petrezselymes olajból egy keveset melegítettem fedeles serpenyőben, majd rádobtam a spárgát és a krumplit. Kicsit megpirítottam. Adtam hozzá kevés sót, frissen őrölt zöldborsot és letakartam. Kb. 15-20 percet pároltam. Közben a spenótleveleket szélesebb csíkokra vágtam, és a legvégén adtam az ételhez. Tányérra szedtem, olajban eltett aszalt paradicsom került a tetejére, és megszórtam (ezúttal szárított) fokhagymával.

Szeretem, ha a friss tavaszi zöldségek éppen csak roppanósra sülnek-párolódnak.

(Párom szerint a gólyák este "bandáznak" a nomádporta körül. Tegnapelőtt, amikor a helyi fülkében hívtam, öt gólya volt épp a környéken, és egy nyesttel is összetalálkozott.)

12 megjegyzés:

Cserke írta...

Szerintem a legjobb utat választottad, így a legfinomabbak ezek a zsenge zöldek.

Irígylem a párod:)

duende írta...

Ez nagyon isteni finom... A legegyszerűbb a legjobb is, sokszor. Nagyon gusztusos, nagyon ínycsiklandó a képen is! :)

Mian írta...

Minek is kéne túl variálni??? Persze az ember sok mindent kipróbál, de nekem is úgy jön be a legjobban a spárga, ha megpárolom és hamm, bekapom! :)

Hanga írta...

Én is pont az ilyen "kis semmi" ételeket szeretem, amiben benne van a tavasz és nyár minden ígérete...

lúdanyó írta...

Nagyon jót készítettél :)

The Chef Viki írta...

Nagyon finom lehetett, csupa tavasz!

Bár a tavalyi téma a bodzával, na az sem lehetett semmi!

A bandázó madarakból egyet kérekszépen felénk irányítani :-)) Adok GPS koordinátákat :-)

napmátka írta...

Igen, valóban frissen (épp csak megsütve/főzve) jók ezek a zöldek.
Viki! Szerintem a magányt nem kedvelik, de esetleg az egyik párnak megadom a koordinátákat, ha gondolod.
Ugyanis a falu hét, hivatalosan is nyilvántartott gólyafészekkel büszkélkedhet...

Palócprovence írta...

Ez igen! Amióta ilyen melegek vannak, nagyon rá vagyok kattanva az ilyen jellegű ételekre.

Limara írta...

Egy tökéletes étel! már megint! :)))

Gárdus Imre írta...

Kedves Viki!

A gólyáknak még nincs GPS-ük, ha valami más módon el tudnád kelepelni, szívesen továbbítom a meghívásod.

trinity írta...

Ugye, hogy a zöldspárga az igazi???Szerintem is- és így, ahogy készítetted: gyönyörű tál!

napmátka írta...

Köszönöm!