Írmagját se tűrd magadban semmiféle társadalomjavító szándéknak. Mert minden elvont közösség ködkép; és aki a ködben rohangál, előbb-utóbb elevent tipor. Tiszteld, ápold szűkebb és tágabb otthonodat: a családot, nemzetet, emberiséget. De egyiket se téveszd össze azokkal, kik e fogalmakra hivatkozva ártalmasat követelnek... Népedet és az emberiséget csak azáltal javíthatod, ha önmagadat javítod. Az igazság sosem az emberiséget, mindig csak az egy-embert válthatja meg. (Weöres Sándor)
Megint a lehető legegyszerűbb ételek sorát szaporítja e bejegyzés. Nagyon régen ettem már karfiolt, valahogy kimaradt az elmúlt hónapokban. Most az ára is kedvező volt, szép és friss is volt az áru, vettem hát egyet. Ha éppen nem rántom, és nem rakottas lesz belőle, vagy semmilyen összetettebb étel, akkor kicsit megpárolva vajon szoktam megsütni. Most azonban úgy döntöttem, hogy a fűszeres sült krumpli mintájára készítem el, s a meleg étel tetejére még készült egy könnyű, hideg mártás.
Hozzávalók (2 főre): 1 nagyobb fej karfiol, só, bors, 6ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz natúr joghurt, 2ek petrezselyem olajban
Elkészítés: a karfiolt rózsáira szedtem, s nagyjából egyforma darabokra tördelve egy nagyobb tepsibe tettem. Meglocsoltam 6ek olajjal, sóztam, őrölt zöldborsot tettem rá, és hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát. Alaposan összeforgattam kézzel, majd az egészet fóliával letakartam. Betettem a sütőbe és 180 C fokon egy órát sütöttem. Utána levettem a fóliát, és grillfokozaton folytattam a sütést, amíg a színe nekem tetsző lett. Közben összekevertem a joghurtot egy pici sóval, petrezselymes olajjal, és behűtöttem.
17 megjegyzés:
Jaaj, de szép !!!
Nagyon finom lehet! És klassz ötlet ebben a melegben a könnyű karfiol. :)))
Megint nagyon ennék egy nagy tányérral belőle!
Nyamm, hát ezt ki kell próbálnom, imádom a karfiolt. Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a kajcit!
Majd nézz be hozzám:)Ha nem szeretnéd nem muszáj, csak tudd, hogy gondoltam rád:)
Ötletes ez a karfiol....én salátát szoktam készíteni -hagymás tejfölös mártással -ahhoz vízgőz felett párolom a karfiolt.A végeredmény talán kicsit hasonlít:)
Tegnap kínált meg egy kolléganőm majonézes karfiollal, hasonló jellegű volt - és isteni :-)
Ez kell az ilyen hőségben, remek!
Nagyon jó az idézet:)
Nagyon jó ötlet, úgyis itt figyel egy karfiol a hűtőben. Csak ne kéne begyújtani hozzá a sütőt.
A karfiol is jöhet minden mennyiségben!!! Nagy kedvencem a prézlis karfiol, jó sok tejföllel! :)
Az igaz, hogy a sütőt be kell gyújtani, de én azt szeretem az ilyen ételekben, hogy főzöcskézni nem kell. S nem koszolok össze egy halom edényt, csak egyetlen tepsit. Bekészítem a sütőbe, s mehetek a dolgomra. Amikor eljön az ideje bekapcsolom a sütőt, tényleg alig van munka vele.
Gyakran eszem ilyen pofonegyszerű ételeket, főleg, amikor vár a munka.
Nagyon finom lehet, annyira guszta igy a kepen! Ki fogom probalni, mert altalaban csak egyfelekeppen keszitem a karfiolt. Ez nagyon tetszik!
Napmátka!
A karfiol nekem is nagy kedvencem, levesnek, pakoraként vagy rántva illetve rakottan.
Jövő héten mindenképpen venni foogk, mert a kertben nincs.
Finomat főztél megint!
és az idézet nagyon stimm!
Nagyon tetszik.:) Én biztos raktam volna bele apróra vágott sonkát is vagy valami hasonlót. A hideg mártás a végén viszont mindent visz.
Hm, isteni finomság! :)
Hasonlót csináltam tegnap, én is nagyon szeretem.
Az idézet szuper, egyetértek Weöressel! :)
A karfiol nálunk is nyerő, de még sosem jutott eszembe, hogy sütőben így megsüssem. Mindenképp ki fogom próbálni, de valószínűleg köret lesz belőle. Nekem is van egy kedvenc receptem, az idén még nem csináltam, de hamarosan beiktatom, hogy megmutathassam.
Várom!!
Végre lehült kicsit a levegő, begyujtottam a sütőt és megsütöttem. Nem szeretem a joghurtot, natúr tejföllel ettem. Nagyon finom volt. Sose hittem volna, hogy egyszer sült karfiolt fogok enni. De már tudom, hogy fogok még :-)
Megjegyzés küldése