2009. július 14., kedd

Sült karfiol joghurtöntettel

Írmagját se tűrd magadban semmiféle társadalomjavító szándéknak. Mert minden elvont közösség ködkép; és aki a ködben rohangál, előbb-utóbb elevent tipor. Tiszteld, ápold szűkebb és tágabb otthonodat: a családot, nemzetet, emberiséget. De egyiket se téveszd össze azokkal, kik e fogalmakra hivatkozva ártalmasat követelnek... Népedet és az emberiséget csak azáltal javíthatod, ha önmagadat javítod. Az igazság sosem az emberiséget, mindig csak az egy-embert válthatja meg. (Weöres Sándor)

Megint a lehető legegyszerűbb ételek sorát szaporítja e bejegyzés. Nagyon régen ettem már karfiolt, valahogy kimaradt az elmúlt hónapokban. Most az ára is kedvező volt, szép és friss is volt az áru, vettem hát egyet. Ha éppen nem rántom, és nem rakottas lesz belőle, vagy semmilyen összetettebb étel, akkor kicsit megpárolva vajon szoktam megsütni. Most azonban úgy döntöttem, hogy a fűszeres sült krumpli mintájára készítem el, s a meleg étel tetejére még készült egy könnyű, hideg mártás.

Hozzávalók (2 főre): 1 nagyobb fej karfiol, só, bors, 6ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz natúr joghurt, 2ek petrezselyem olajban

Elkészítés
: a karfiolt rózsáira szedtem, s nagyjából egyforma darabokra tördelve egy nagyobb tepsibe tettem. Meglocsoltam 6ek olajjal, sóztam, őrölt zöldborsot tettem rá, és hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát. Alaposan összeforgattam kézzel, majd az egészet fóliával letakartam. Betettem a sütőbe és 180 C fokon egy órát sütöttem. Utána levettem a fóliát, és grillfokozaton folytattam a sütést, amíg a színe nekem tetsző lett. Közben összekevertem a joghurtot egy pici sóval, petrezselymes olajjal, és behűtöttem.

17 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Jaaj, de szép !!!
Nagyon finom lehet! És klassz ötlet ebben a melegben a könnyű karfiol. :)))

Vesta írta...

Megint nagyon ennék egy nagy tányérral belőle!

Rita írta...

Nyamm, hát ezt ki kell próbálnom, imádom a karfiolt. Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a kajcit!

Tündér írta...

Majd nézz be hozzám:)Ha nem szeretnéd nem muszáj, csak tudd, hogy gondoltam rád:)
Ötletes ez a karfiol....én salátát szoktam készíteni -hagymás tejfölös mártással -ahhoz vízgőz felett párolom a karfiolt.A végeredmény talán kicsit hasonlít:)

Chef Viki írta...

Tegnap kínált meg egy kolléganőm majonézes karfiollal, hasonló jellegű volt - és isteni :-)

Ez kell az ilyen hőségben, remek!

Lívia írta...

Nagyon jó az idézet:)

Nyafkamacska írta...

Nagyon jó ötlet, úgyis itt figyel egy karfiol a hűtőben. Csak ne kéne begyújtani hozzá a sütőt.

Ancsika írta...

A karfiol is jöhet minden mennyiségben!!! Nagy kedvencem a prézlis karfiol, jó sok tejföllel! :)

erős ildikó írta...

Az igaz, hogy a sütőt be kell gyújtani, de én azt szeretem az ilyen ételekben, hogy főzöcskézni nem kell. S nem koszolok össze egy halom edényt, csak egyetlen tepsit. Bekészítem a sütőbe, s mehetek a dolgomra. Amikor eljön az ideje bekapcsolom a sütőt, tényleg alig van munka vele.
Gyakran eszem ilyen pofonegyszerű ételeket, főleg, amikor vár a munka.

Jade írta...

Nagyon finom lehet, annyira guszta igy a kepen! Ki fogom probalni, mert altalaban csak egyfelekeppen keszitem a karfiolt. Ez nagyon tetszik!

Renata Kalman írta...

Napmátka!
A karfiol nekem is nagy kedvencem, levesnek, pakoraként vagy rántva illetve rakottan.
Jövő héten mindenképpen venni foogk, mert a kertben nincs.
Finomat főztél megint!

Renata Kalman írta...

és az idézet nagyon stimm!

Makka írta...

Nagyon tetszik.:) Én biztos raktam volna bele apróra vágott sonkát is vagy valami hasonlót. A hideg mártás a végén viszont mindent visz.

duende írta...

Hm, isteni finomság! :)
Hasonlót csináltam tegnap, én is nagyon szeretem.
Az idézet szuper, egyetértek Weöressel! :)

Daisy írta...

A karfiol nálunk is nyerő, de még sosem jutott eszembe, hogy sütőben így megsüssem. Mindenképp ki fogom próbálni, de valószínűleg köret lesz belőle. Nekem is van egy kedvenc receptem, az idén még nem csináltam, de hamarosan beiktatom, hogy megmutathassam.

erős ildikó írta...

Várom!!

Nyafkamacska írta...

Végre lehült kicsit a levegő, begyujtottam a sütőt és megsütöttem. Nem szeretem a joghurtot, natúr tejföllel ettem. Nagyon finom volt. Sose hittem volna, hogy egyszer sült karfiolt fogok enni. De már tudom, hogy fogok még :-)