2009. augusztus 29., szombat

Magyaros tekercsek

Mert lenn hínáros rét lobog
alant a kagylók boldogok,
szívük remegve tölti meg
a fénnyel érő sűrű csend.
(Pilinszky János)

Az itthon fellelhető alapanyagokból utazásom előtt ezt a süteményt lehetett összerakni. Volt egy kis darabka füstölt főtt húsom, a nemrégiben készített paprikakrémek és a már megszokott, olajban eltett petrezselyem. Ehhez került egy egyszerű, kevert lisztes kelttészta.
A már korábban bejegyzett nyaralás előtt sütöttem meg.


Hozzávalók
a tésztához: 10 dkg teljes kiőrlésű Graham liszt, 30dkg rétesliszt, 6g szárazélesztő, 8 dkg vaj, 2dl langyos víz, 1kk só

a töltelékhez: kb. 15-20dkg főtt füstölt hús (ez nekem most "nyúlja" volt), 2ek csípős és 1ek édes paprikakrém, 2ek petrezselyem olajban, 2dkg vaj, 1 kis szelet rozskenyér


Elkészítés
: A tészta hozzávalóit összeállítottam, letakarva a napon kelesztettem. Utána átgyúrtam, 2 részre osztottam. Mindkét darabot egy nagyobb vágódeszkán téglalap alakúra nyújtottam (így a gyúródeszkát nem kellett előhúznom.)
A kelesztés közben a töltelékhez a húst és a kenyérszeletet ledaráltam és a többi hozzávalót is belekevertem. Elfelezve megkentem a a téglalapokra nyújtott tésztát, majd feltekertem, és kb. 1,5cm széles szeletekre vágtam. A tetejüket ezúttal nem kentem meg semmivel: a paprikás-olajos töltelék így is szép színt kölcsönöz a tésztának. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a tekercseket, és 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben kb. 15 percig sütöttem.


Rácson hagytam kihűlni a süteményt, majd zsírpapírral bélelt papírdobozban utazott velem.

11 megjegyzés:

Limara írta...

Nagyon finom lehetett! :))

szepyke írta...

Minden finom magában is, ami belekerült! Tökéletes lett, és a kép megint csodás!

Csibe írta...

Nagyon guszta tekercseket sütöttél...és biztosan finomak is.

duende írta...

Tökéletes sör- illetve borkorcsolya! :)

trinity írta...

Ez valóban nagyon finom sós-csiga lehetett!!!

Palócprovence írta...

Most, itt rögtön meg tudnám enni! Nagyon jól néz ki! :)

Ízlésszindróma írta...

tyű, nagyon guszta! biztos nagyon finom lehet!

Chef Viki írta...

Nyami!

Hűvös fehérbort kortyolnék közben-utána!

Katuska írta...

Igazi szeretet sütinek látszik!!!!

Ancsika írta...

Elöször- a kép alapján- azt gondoltam diós csiga! Aztán olvastam a címet! :)
Finom lehet! Jó ötlet!

Hanczur írta...

Kedves Hölgyek és Urak!

A sütemény nagyon finom volt, de egy apró kéréssel fordulnék a társasághoz! A mátkám életében rossz csengése van a csiga szónak. Már eleve lesből támadó vadállatoknak tartja őket, s ittjártakor is a szeme láttára küzdöttem meg egy páncél nélküli igazi csupasz egyeddel. A gyengébb idegzetűek talán ne is olvassák!
Az történt ugyanis, hogy a kútból nem akart jönni a víz. A búvárszivattyú dolgozott, én lámpával sem jöttem rá, mitől szenved szegény. Bánatosan húztam elő a csöpögő szerkezetet.
Ekkor vettük észre a gonoszt, aki haslábaival pont letakarta a szűrőt és lassú szomjhalálra ítélt volna benünket.
Ehelyett kilódítottam a kert másik végére.
Szóval, ha kérhetem, nevezzük tekercsnek a süteményeit!
H.