2009. szeptember 21., hétfő

A napfordulós diólikőr

Szent Iván éjszakájától az őszi napfordulóig (Szent Máté napjáig) készül ez a likőr. Az ember nem csinál vele semmit, az elején van egy kevés munka a zöld dióval meg a végén le kell szűrni. Ennyi.
Gazdag, fűszeres ízvilág, érdemes kipróbálni!
A receptet Makkától kaptam hozzá, mivel azonban a tiszta szesz nagyon drága, nézegettem más receptváltozatokat is. Valahogy beugrott, hogy Anyu receptfüzetének elejében is van néhány házi likőrféleség, egy hasonló - de azért egyszerűbb - recept diópálinka névre hallgat (a mellékelt képen olvasható.)
Végül maradtam Makka változatánál, viszont az alkohol nagyobbik részét (Jameson) whiskey, kisebb részét saját gyümölcspálinka tette ki. Tudom, hogy ez így nem túl autentikus, de gazdaságos megoldás volt. Lehet, hogy legközelebb csak pálinkával csinálom.

Recept Makkánál




Szent Máté napja (szept 21.)

Máté a hagyomány szerint az első evangélium szerzője. Vámos és adószedő volt Kafarnaumban.
Ha ezen a napon tiszta az idő, jó lesz a bortermés. Vetésre viszont Máté hete nem kedvező "pelyvahét"-nek nevezik. Más források szerint viszont legkésőbb ezen a héten meg kell kezdeni az őszi gabona vetését.
Csillagászatilag ezen a napon van az őszi napéjegyenlőség. Ezután kezdődnek az őszi pásztorünnepek, a gazdasági év végét jelentő szüreti mulatságok.

20 megjegyzés:

Lívia írta...

Még sohasem ittam diópálinkát, de a Jamesont elég jól ismerem:) Ma már meghalnék tőle. Régen viszont a diót utáltam, de most nagyon szeretem. Télen az a nasim, dió aszalt szilvával.

duende írta...

Még sosem ittam zölddió likőrt. Viszont azt tudom, hogy gyógynövény is. Tehát ez a finomság kis mértékben orvosság, nagy mértében gyógyszer! :))

Finom?

erős ildikó írta...

Talán a fűszerek miatt (?) tényleg hasonlít az illata a gyógynövényekből készült likőrökére. Nekem még "szoknom kell" az ízét, de jövőre is meg akarom csinálni kisebb változtatásokkal. Érdemes vele kísérletezni. Alig van munka vele, viszont az alkohol nem olcsó bele.

trinity írta...

Mindig zölddió kompótot szerettem volna kóstolni. Még nem sikerült...
Olyasmi a gyógynövényektől, mint az Unicum???

ágota írta...

Nem vagyok tisztában a tisztaszesz árával... Ettől függetlenül mézet vállasztottam diólikőr készítéshez és működik.

erős ildikó írta...

trinity: nem gyógynövények vannak benne, hanem fűszerek (nézd meg Makkánál a receptet!), engem inkább az illata emlékeztetett a gyógylikőrökére (de lehet, hogy csak azért, mert ritkán találkozom velük:)

olzka: értem, de akkor mit használtál alkohol gyanánt?

ágota írta...

Az alkohol a mézből képződött az erjedés során,a benne található cukrokat emésztették fel az élesztőgombák. Nem tudom bemérni, csak kóstolni: elég magas alkoholtartalma van.

erős ildikó írta...

olzka!
Ez érdekel! Fent van a blogodon? Vagy elérhető valahol a recept?

Névtelen írta...

Szia!

Ha van erdélyi, romániai ismerősöd, akkor ne habozz, kérd meg, hogy szerezzen neked alkoholt. Ott boltban is lehet kapni, és nem is drága. Legutóbb nekem 1000 Ft-ért hoztak 1l-t.

Kata

ágota írta...

Csak zölddió szirup van fent.Annyit tettem mindössze, hogy júniusi zölddiót-8-10 darabot- tettem egy 720-as befőttesüvegekbe és felöntöttem mézzel. Kb 10 nap múlva kihalásztam a 'kandírozódott', megfeketedett diókat és átszűrtem az egészet. Méregzöld,szinte fekete , nagyon aromás. A mézek átlagosan 15-20% vizet tatralmaznak, a többi szárazanyag zömmel cukrokból áll. A szeszes erjedés során ezt falják fel az élesztőgombák. Magának a zölddió buroknak
tudtommal nagyon magas csersav tartaloma van, fertőtlenítő hatással is bír , ezért sem szívesen komposztálják még a fa levelét sem. Gondolom, míg szépen gyűrik egymást, bírkóznak az üvegben a mikrorganizmusok, beáll valami viszonylag kontrolált
változás a "szigorú" összetevők miatt.

erős ildikó írta...

Kata: köszönöm, utánanézek.

olzka:
Ezt értem, de feltételezem, hogy így egész kevés leszűrhető likőr keletkezett a 720ml-es üveg leszűrésével. Nem? S mivel a méz is elég drága, nem tudom, mennyivel olcsóbb az alkoholos változatnál, noha nagyon tetszik az eljárás.

Persze értem én, hogy valamit "bele kell tennünk" ahhoz, hogy valamink legyen.

ágota írta...

Nagy mennyiség nem született, jegyzet nélkül most csak saccolok:kb 50-60 dkg méz vált cseppfolyóssá. Ez beszorozva 1 kg árával, annyi mint...

jókaja írta...

Húúúú, de jókor írtad! Legalább eszembe juttattad, hogy le kéne már szűrni az idei adagot :-)
Apám receptjét használom, abban vannak gyógyfüvek is. Hasznos gyomorkeserű tud lenni, szerintem jobb az Unicumnál.

Ancsika írta...

Még sosem mertem kipróbálni, hogy én csináljam. Inni ittam már, sok különbözö félét!
Jövöre neki fogok veselkedni :) - kitapostad az utat :)))

duende írta...

Tudom, hogy nem olcsó... most vettem a fokhagymacsepphez, és majdnem hanyatt dobtam magam, mikor fizetni kellett.
Véleményem szerint, házipálinka vagy sima, szinte seízű vodka vagy teckila is jó lehet hozzá.

Makka írta...

Duende, én ebben az évben vodkával csináltam – puszta kénytelenségből az alkohol ára miatt – és be kell vallanom, hogy összehasonlíthatatlan az előző adaggal, amit akkor sikerült alkohollal.
A leszűréskor adtam hozzá egy kis maradék 70-75%-os "pálinkát", az sokat javított rajta, de nem az igazi. Legalábbis szerintem. Nem azért, mert azt szeretem, ha iszom 2 cent italt és megfekszem, hanem az íze miatt.:) Az erős alkohol másképp oldja ki az aromákat.

Kata! Köszi a tippet, szerencsére vannak ismerősök Erdélyben. Mert az itthon eddig legolcsóbban fellelhető alkohol literje 6000,-Ft.

Itality írta...

eddig kaptam tisztaszeszt, kéz alól, idén már nem jött össze, így maradt a semlegesízű pálinka pl. alma. Én úgy csinálom, h a zöld dióra ráöntöm a páleszt, ill fűszereket rakok mellé - fahéj, szegfűszeg, vanília - normál esetben 6 hétig érlelem, idén lassan már 3 hónapja érik... majd cukorszirupot (8dl víz, 20dkg cukor, attól függ, milyen édesre akarom) öntök hozzá és még két hétig érlelem, majd leszűröm és fogyasztom. :)

erős ildikó írta...

Nekünk csak szilvapálinkánk van egyelőre, de ez az eljárás is tetszik.

Turák Kinga írta...

a kulinarisizbombak.blogspot.com oldalamon pontosan el tudod olvasni a fűszeres diólikőrt, és még ott van a kökény likőr is, ami viszi a pálmát, de ahhoz muszáj rézmozsarat beszerezni, mivel ha nem abban töröd össze a kökényt, akkor olyan pezsgős változatú lesz :) Itality alias Turák Kinga :)

erős ildikó írta...

Köszönöm, megnézem!