2010. február 23., kedd

Hagymás pirított krumpli

(Mint látható: egyszerű koszton élek.
Kicsit furcsa dolgokért föl sem áll bennem a lélek,
nemhogy ilyesmit magam főzőcskézzek.
- A legkevesebb, ami összefuttatja életem nedvét-kedvét,
a Legkisebb Lehetetlen, amivel soha be nem telnék:
egy pár porcos-zsenge, aranybarna koboldfül
áfonyával. Ha nincs kéznél: áfonya nélkül.)

Fodor Ákos

Valahogy úgy alakult, hogy elég rég nem ettünk komolyabb mennyiségű krumplit, hiába az egyik kedvenc ételem. A Nomádporta termését már feléltük, szépet nemigen kaptam, ráadásul a tárolással is mindig gondjaim vannak.
Párom erre a hétre a böjttől függetlenül is húsmentes ebédeket kért, a főzésre viszont továbbra sem jut túl sok idő, így jöhetett ma a jól bevált krumpli. Egyszerűen, tepsiben pirítva, hagymával.
Friss petrezselymet és kelkáposztalevelet aprítottam a tetejére, tejföllel és reszelt sajttal ettük.
Nem éppen különleges eledel, de ez az időszak amúgy is az egyszerű ételek ideje.

Hozzávalók: kb. 2 kg krumpli, 2 nagy fej vöröshagyma, só, bors, olaj
A tálaláshoz: petrezselyem, friss kelkáposztalevelek, tejföl, reszelt sajt vagy savanyúság

Elkészítés
: a krumplit megpucoljuk és kockára vágjuk. Kevés sóval, frissen őrölt (zöld)borssal megszórjuk, néhány evőkanál olajjal meglocsoljuk, majd az egészet alaposan összeforgatjuk egy nagyobb tepsiben. A sütőt 200 fokra melegítjük és a burgonyát kb. 30 perc alatt megsütjük, megpirítjuk. Közben egy kevés olajon a felszeletelt hagymát is megpirítjuk, megdinszteljük kissé (ez történhetne a sütőben is, a krumplival együtt, de fólia nélkül a hagyma könnyen megéghet.) Ha a krumpli majdnem kész, belekeverjük a vöröshagymát. A kelleveleket és a petrezselymet apróra vágjuk, és az elkészült ételt megszórjuk vele. Tejföllel, reszelt sajttal vagy savanyúsággal kínáljuk.

Akinek nem elég laktató, a sütés legvégén néhány felvert tojással is meglocsolhatja az ételt, és természetesen a sajtot rá is süthetjük, vagy készíthetünk egy besamel mártást az ételre.

10 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Egyszerű, laktató, fenséges!

Ildinyó írta...

Az egyszerű sokszor a legjobb!!!

Notburga írta...

Ez nagyon finom lehetett! Kicsit hasonlóan (káposztalevél és sajt nélkül) én is gyakran készítem, föleg hideg téli napokon.

Andi írta...

Nagyon jól néz ki!
Imádom...!

Csibe írta...

Nagyon finom lehet, szeretem az ilyen recepteket!

elina írta...

Imadom az ilyen egyszeru de nagyszeru recepteket...koszonom:-)

duende írta...

Istenien néz ki Napmátka! Zsenge koboldfül is van benne? :))
Mert akkor kérnék belőle egy adagot - áfonyával.:)

nokedli írta...

milyen jó ízü lehet! a kelkáposztáva a tetején pedig különleges is!

Moha írta...

Ezt mi is nagyon szeretjük, sok fokhagymával és petrezselyemmel,csak úgy magában.

"saját levében" írta...

Na pont valami ilyesmire vágytam, miután hazaértem a flancos szakácsversenyről! Szerintem a zsűritagok is, csak nem merték elárulni.