2010. július 3., szombat

Máklepény (liszt / tej / cukor nélkül)

Időbe telik, amíg az ember megtanulja, s azután külön időbe, míg az ember meggyőződik róla, hogy a világi rend pontosan olyan kezdetleges, mint ahogy ezt a közmondások tanítják.
(Márai Sándor)


Már említettem korábban, hogy párom újabban a paleolit táplálkozás Szendi Gábor kijelölte ösvényén igyekszik haladni. Ezt az ösvényt azonban inkább csak amolyan turistajelzések (alapelvek) mutatják, mintsem konkrét receptek. Azért mégis akad ilyen is, egy úgynevezett mákos muffin, amit én azonnal igyekeztem megfosztani egyrészt a nevétől (valahogy nem jön be nekem ez a muffinozás), másrészt néhány alkotórészétől.

Az eredeti recept ugyanis 5dkg zablisztet és 1 csomag sütőport is tartalmazott, valamint a tészta összeállításához tejet (v. szójatejet) ajánlott. Mivel azonban a paleolit ösvény mentén nem folydogál tej-patak, én ezt lecseréltem natúr gyümölcslére. Már csak azért is, mert legalább 6dl folyadékra van szükség, tejből pedig ezt végképp nem lehetne elhanyagolható mennyiségnek tekinteni. A zabliszt pedig annyira elenyésző volt a mák mennyiségéhez mérten, hogy másodjára értelmetlennek tartottam beletenni (pontosítok: párom kérésére kihagytam.) Ugyanígy a sütőport is, hiszen az amúgy is a gluténtartalmú liszttel lépne reakcióba (ha lenne ilyen hozzávaló a süteményben), tehát ez is elmaradt. A mákhoz ajánlott cukor helyett pedig egész kevés mézet használtam fel. Ha már paleolit, hát vegyük komolyan!
Továbbá saját adalék a receptben a plusz zsiradék (vaj vagy olaj), melyeket a már említett turistajelzések alapján lehetségesnek tartottam használni, de el is lehet hagyni, nem lényegi része az ételnek.

ALAPRECEPT

Hozzávalók: 60 dkg darált mák, 4 egész tojás, 6ek méz, 6dl natúr gyümölcslé (nálam alma), 25 dkg mazsola, 5 dkg olvasztott tisztított vaj (vagy 3ek hidegen préselt olaj), csipet só

Elkészítés: A hozzávalókat egynemű tésztává keverjük, majd egy nagyobb tepsibe öntjük, és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. Ne hagyjuk nagyon kiszáradni!

Kiegészítés sokszori sütés után:
Éppen csak édeskés, laktató sütemény a végeredmény, amit tovább lehet gazdagítani aszalt és friss gyümölcsökkel, durvára vágott diófélékkel, vaníliakivonattal, ízlés szerint. A zsiradék elhagyható, ha úgy jobban szeretjük, és méz helyett lehet pl. nyírfacukrot is használni. A folyadék mennyiségét az alaprecepthez adtam meg, de ha több magas víztartalmú hozzávalót teszünk bele (pl. friss gyümölcsöt), akkor kevesebb is elég belőle, ha pedig a megadottnál több szárazanyaggal dolgozunk (pl. aszalt gyümölcsök, magvak, méz helyett nyírfacukor), akkor használjunk több folyadékot. Ha viszont diót is szeretnénk beletenni, nemcsak durvára vágva, hanem ledaráva, akkor célszerű elhagyni a zsiradékot, mert a diónak magas a zsírtartalma.
Készíthetünk a tetejére keserűcsokoládé-bevonatot vagy gyümölcsös-vaníliás öntetet. A meggy különösen jól illik hozzá.

Egyébként nagyon finom, de csak azoknak, akik szeretik a mákot. Mi közéjük tartozunk.

18 megjegyzés:

Limara írta...

Fantasztikus, gyönyörű!:))

jókaja írta...

Az utolsó szem mákot épp most kanalaztam be egy fagylalt képében :-)
Kénytelen leszek nyár közepén mákot venni! Már érzem, hogy nálam ebből puszedli lesz.

chriesi írta...

Isteni lehet!

lúdanyó írta...

Nekem is nagyon tetszik! :)

Compot írta...

Épp ma vetődött fel nálunk a cukor és fehér liszt elhagyása. Meg is fogom sütni ezt a mákosat. Vajon dióval is ilyen finom lesz?

Ildinyó írta...

Én szeretem a mákot... :)
Húúú, én is olvastam Szendi G. könyvét a paleolit diétáról, és el vagyok ájulva tőle teljesen (cukorbeteg vagyok gyerekkorom óta, úgyhogy...)!!
Nagyon tetszik ez a recept is!!! :)))

mandy tarragon írta...

Annyira furának hangzik ez a süti, hogy muszáj kipróbálnom :)

Daisy írta...

A fagyasztó takarításnál találtam egy zacskó mákot, igaz, nincs ledarálva, de ez a sütemény kedvéért megoldható. Karácsony ide vagy oda, szeretjük a mákot.
Tetszik ez a recept! Köszönöm!

Makka írta...

Paleolit és darált mák? Hm, hm.

Makka írta...

Mondjuk, én SZG-t semmihez nem venném alapul (gondolom, Imi beszámolt :-) ), de ez a süti nagyon jól hangzik.

Renata írta...

A tojásnak nem zavart az íze? Azért kérdezem, mert tudom, hogy sütikben általában kerülöd...

napmátka írta...

Sziasztok!
Köszönöm, hogy benéztetek.
A süti (akár paleo, akár nem) tényleg finom, és persze a friss meggyet is elbírná. Majd talán lesz olyan változat is. Jól eltartható, és érdekes módon a tojás sem zavar benne, annyira domináns a mák.
A paleolit táplálkozással meg úgy vagyok, hogy nekem a Testkontroll sokkal logikusabb, követhetőbb és egyszerűbb, de nem kötelezem el magam semmi mellett. Páromnak a paleo dolog jobban tetszik (több húst és halat ehet), de magam is úgy gondolom, hogy ősünk vélhetőleg kevés darált mákot fogyasztott, és ami a fő, sokkal több ételt evett nyersen.
Mindenesetre e sütivel semmi bajom, gyorsan megvan és még finom is. Eddig kétszer készült, és vélhetőleg lesz még.

Hanczur írta...

:-) Szia Makka!
Még mindig Gáborral nem foglalkozol?
Én inkább olvasom.
A sütemény finom lett, a kilóim szépen fogynak. Az első két napi kínzó éhség után megszűnt a függőség. Sem a kenyér, sem a tej nem hiányzik.
A Paleolit könyve pedig tetszik.
A stílusában a fejezetkezdő 'én megmondom a tutit' kell csak átvészelni, s onnantól már olvasmányos is. Humora is van. Mi kell még?
Nufival is megbeszéltük, hogy szakácsnak nem javasolnánk, de a táplálkozás alapjait felfogtam(tuk) és szépen lépdelek az ösvényen.
A honlapján olvasható írások pedig kifejezetten üdítő szövegek. Különösen a Spectrum tv, a GEO meg a kereskedelmi csatornákon hallott 132 szóval töltsünk meg egy napot folyamatos beszéddel után.

Compot írta...

Megsütöttem ezt a sütit dióval (ez termett az utóbbi időben sok, és sok van a fagyasztóban), és nagyon finom. Gyermekem reakciója: anya, ugye sütsz megint olyan fincsi sütit?! Ő az, aki cukor és lisztmentesen táplálkozik, vagy legalábbis próbálja kerülni.

napmátka írta...

Szia Compot!
Nagyon örülök a visszajelzésnek, mert párom már egy ideje a diós variációért nyaggat. A dió nekünk is ingyen van, csak meg kell ennyit pucolni, és most időszűkében vagyok. Így egyelőre újabb mákos változatok következnek különböző gyümölcsökkel. De tervezem a dióst is, ha hozzájutok. Biztató, hogy Nektek ízlett! Köszi.

Makka írta...

Szia Hanczur!

Szerintem a sütire reagáltam. Ugyanis Ildi változata remek.
Szendi nem lehet szempont főleg, ha a paleolitba rakja a süteménysütést, a sütőport (!) meg a mákot. Enyhén szólva is nevetséges. De szerintem ezt a meccset már lejátszottuk.:)

mamasajt írta...

Köszönöm jó ötletet adtál, baba zsúr lesz hétvégén nálunk, a gyerekek a legjobb kritikusok, beszámolok a véleményükről!

mamasajt írta...

Köszönöm az ötletet, születésnapi baba zsúr lesz nálunk, a gyerekek lesznek a fő zsűrik, megirom majd hogyan sikerült!