2008. december 18., csütörtök

Majorannás burgonyakrémleves sajtgaluskával


Az utóbbi napokban nem ettünk levest, így páromban jogosan támadt az igény valami finom, meleg és zöldséges kortyolgatnivaló után. Bár ő borsólevesről álmodozott, pillanatnyilag csak néhány szem krumpli, pár szál répa, hagymaféle és paradicsom tartózkodott otthon (ami a zöldféléket illeti). Takarékossági politikánk értelmében pedig egy-egy kívánatos hozzávalóért mostanában nem szaladunk azonnal a boltba, igyekszünk abból gazdálkodni, ami van - legalább a következő heti bevásárlásig. Arról nem is beszélve, hogy a borsónak most idénye sincs, s miért ne válasszuk inkább a friss hozzávalókat?
Krémlevest nem szoktam készíteni, de ezúttal ( talán a média hatására?) mégis emellett döntöttem, elengedve fülem mellett párom bébiételekkel kapcsolatos megjegyzéseit.
A leveshez 5 kisebb krumplit meghámoztam és kockára vágtam, majd egy szintén felkockázott paradicsom társaságában 3 ek kukoricaolajon kissé megpirítottam. Rászórtam 1ek lisztet, 1 tk pirospaprikát és 2 gerezd összezúzott fokhagymát. Átforgattam az olajon, majd felengedtem egy kevés vízzel. Sóval, késhegynyi őrölt köménnyel, zöldborssal, tárkonnyal, 1kk szárított metélőhagymával, friss petrezselyemzölddel és 1mk morzsolt majorannával fűszereztem. Lassú tűzön egészen puhára főztem, majd botmixerrel pépesítettem.
Közben nekiláttam a sajtgaluskák készítésének:
5 dkg puha vajat elkevertem 1 kisebb tojással, 5 dkg búzadarával, csipet sóval és 4 dkg reszelt trappista sajttal. Késhegynyi őrölt szerecsendiót és pici fehérborsot adtam hozzá. 20 percet állt, majd galuskákat formáztam, forrásban lévő vízbe tettem és 10 percet főztem. Arra kell figyelni, hogy a víz ne forrjon nagyon erősen, és a galuskákat is érdemes előzőleg meggyurmázni kissé, mert ha csak kiskanállal a vízbe szaggatjuk, könnyen széteshetnek főzés közben.
Ehhez a leveshez nem készült pirítós, mert másodiknak kenyérlángost sütöttem, amit ettünk édesen és sósan is, azaz házi baracklekvárral és fokhagymával-tejföllel.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Napmátka!
Képzeld, ma az inspirációdra megvettem a Vidék íze receptújságot és bizony találtam benne jó pár hasznosítható kedvcsinálót! Lapozgatás közben rájöttem, hogy a régi Fűrge újjak végén ebből a magazinból vették át a recepteket,már akkor is tetszett, sőt meg is főztem pár darabot belőle anno.
Ez felettébb érdekes, én sem főzők nagyon krémes leveseket, csak a főzős műsorok hatására próbálkozom meg néha vele, de az én páromnál sem aratott túl nagy sikert.
A sajtgaluska ötleted hamarosan kipróbálom.
Levana

erős ildikó írta...

A leves végül ízlett a páromnak, de neki mixer nélkül is megfelel, azaz egyben...
A sajtgaluska szerintem másfajta levesbe is jó lehet, és csinálhattam volna többet is belőle. Csak az volt furcsa, hogy mostanában nemigen főztem-ettem tojásos ételt, s ebbe persze azért kellett.
Örülök, ha Te is találsz jó ötleteket, recepteket a Vidék Ízében, annyi féle receptújság van, nehéz választani, engem ez ragadott meg.

Névtelen írta...

Hadd hívjam fel a figyelmedet, hogy a paradicsomnak látszó tárgy, amit ilyenkor lehet kapni, se nem idényzöldség, se nem "igazi".