GASZTROAJÁNDÉKOK

Nagyon hosszúra nyúlt már a gasztroajándékok sora a blogon, ezért betettem ide egy külön oldalra az összes ilyen címkével ellátott ételt és italt. Vannak közte olcsóbbak és kicsit drágábbak, évszakhoz kötötten és attól függetlenül elkészíthetők. Bízom benne, hogy ennyi ötletből mindenki talál valami kedvére valót. (A gyűjteményt folyamatosan bővítem.)

Emellett persze lehet böngészni az oldalsávon is a tematikus receptgyűjteményben. Az alábbi linkekre kattintva juthattok el az eredeti - képes - bejegyzésekhez.


Szebbnél-szebb üvegeket pedig itt találhattok.

Hűvös helyen jól eltartható gasztroajándékok:

Gomba fűszeres-tárkonyos marinádban (izgalmas savanyúság, nagyon szeretem)
Sárgarépazselé (vegetáriánusoknak zselatin nélkül)
Balzsamecet-krém (édességekre és sültekre)
Napon készült rózsakivonat (desszertekbe, süteményekhez)
Olajban eltett aszalt paradicsom (salátákra, főételekre)
Színaranyba zárt mézes-csípős fokhagyma (ínyenc kísérő húsokhoz, főételekhez) 
Marinált fokhagyma többféleképpen (az előző recept változatai)
Kapros padlizsánkrém
Fenyőszirup (desszertekhez)
Sós sült dió (igazi nassolnivaló csemege)
Gyümölcsös-ecetes olajmártás (sültekre, grillezéshez és salátákra)
Mustáros-ecetes-olajos barackmártás (nagyon finom, krémes vinaigrette például húsokhoz)
Gyömbéres-korianderes zöldségmártás (tésztára, nem csak vegetáriánusoknak)
Házi készítésű sajtok (dióval, olajban vagy grillezésre, az olaj nélküli változatokat hűteni kell)
Narancsos-mézes almakompót
Hideg rakott szűzpecsenye aszpikban (húsevőknek, hűteni kell)
Sajtos-diós petrezselyemmártás (magyaros pesto)
Variációk paprikakrémre (zakuszkához és ajvárhoz hasonlók közvetlen fogyasztásra is)
Sóban eltett fűszerpaprika (sótartalma miatt csak fűszernek alkalmas)
Málna ketchup (más gyümölcsből is mehet, de a piros bogyósokból nagyon finom)
Muskotályos-fűszeres szőlőketchup (sült és rántott húsok és zöldségek mellé izgalmas mártás)
Házi vegeta (ételízesítő aszalt zöldségekből)
Csokoládé (ízlés szerint fűszerekkel házi recept alapján vagy bolti csokoládéból készítve)
Fűszersó (narancsos változat) (ha ajándékba adjuk, várjuk meg, míg jól kiszárad!)

Fűszerolajak (szépek, finomak, sokoldalúak!)
Magyaros fűszerolaj (fűszerpaprikával, fokhagymával)
Zöldfűszeres olaj szegfűborssal (télen is készíthető)
Olajban eltett zöldfűszerek (gyorsan elkészíthető salátaöntetekhez, majonézhez, zöldségre)
Pitypangolaj (salátákra, grillpáchoz)
Fűszerolaj (a linkre kattintva olvashatók a felhasználáshoz ötletek)
Rózsamacerátum (avagy fűszerolaj) (házi kozmetikumokhoz is és ételeinkbe is használható)

Ünnepi alkalmakra:
TORTÁK

Itókák:
Mézes-muskotályos virágszörp
Tejszínes-karamellás kávélikőr
Tea bogyósokból
Kökénytea
Bodzavíz és akácvíz
Citromfüves limonádé
Napfordulós diólikőr (zöld dióból a nyári és az őszi napforduló között készül el)
Narancsos-mézes pálinka (a szelídebb ízek kedvelőinek)

Virágos ízek:
Rózsalekvár (nyírfacukorral)
Bodzazselé zöld teával (kellemesen savanykás ízű)
Akáclekvár (süteményekhez, fagylalthoz)
Orgonalekvár (süteményekhez, fagylalthoz)
Orgonás cukor és ecet

Nyárra:
Fagylatok és sörbetek


Bonbonok, jól tárolható, utaztatható sütemények:
Diós-sajtos teasütemény
Édes és sós sütemények
Csokoládéba zárt gyümölcs (bonbon)
Sült sajtos-diós bonbonok
Rumos-kakaós keksz
Vajas kekszek (vaníliával és mákkal vagy sajttal és dióval)
Vajas keksz naranccsal és kakaóval
Vajas keksz pisztáciával
Ostyák /tallérok: adventi édes (csokoládés, mézesfűszeres), farsangi sós (sajtos-paprikás)
Mákos-petrezselymes pálcikák
Sajtos
Diós kerék (sós aprósütemény)
Feketecseresznyés rózsahalmok (édes aprósütemény)
Pogácsák (sokféle hagyományos és rendhagyó ötlet)
Tripla szilvás bonbon 
(szilvapálinka, szilvalekvár, aszalt szilva egy bonbonban mindez tejtermék, liszt és cukor nélkül)

Egyéb:
Cserepes fűszernövények
Szép üvegek

A blogban továbbá kereshettek úgy is, hogy egy-egy hozzávalót kizártok, például az oldalsávon találhatóak tejtermék nélküli, tojásmentes, hús nélküli, illetve vega és vegán ételek is.

A gasztroajándékokról általában:

Azt hiszem, hogy gyakran előfordul az a helyzet, amikor anyagiak és ötlet híján nehezen tudjuk megajándékozni - elsősorban felnőtt - ismerőseinket. Ilyenkor jöhet jól valami tetszetős és finom, vagy éppen különleges fogás a konyhából. Az sem ingyen van persze, de általában inkább a ráfordított munka a jelentősebb.
A gasztroajándék sokféle lehet, attól függően is, hogy hol, mikor akarjuk átadni az ünnepeltnek.
Ha nem kell szállítanunk, vagy megoldható a megfelelő szállítása, akkor akár frissen fogyasztandó dolgok is szóba jöhetnek, mint a torták, fagylaltok.
Az édes- és sós sütemények amúgy is alapvető gasztroajándékok. De süthetünk ajándékba fűszeres kenyeret, egyéni ötlet szerint formázott péksüteményt is.

Gyakran előfordul azonban, hogy olyasmit szeretnénk ajándékozni, ami egyrészt jó előre elkészíthető, másrészt nem problémás a hosszabb idejű tárolása sem, vagyis nem azonnali fogyasztásra, felhasználásra szánjuk. Talán ezek azok az ételek, amelyeket - egy szép üvegbe vagy fémdobozba téve - igazán gasztroajándéknak tekintünk.
Ha maradunk a süteményeknél, akkor ebben az esetben a linzerek tekinthetők jó választásnak, fémdobozba zárva sokáig elállnak, változatosan díszíthetők, az ízük pedig egyre jobban kiteljesedik. Természetesen ilyenkor könnyen romlandó - pl. tejes - krémmel nem töltjük meg őket. Ugyanide tartoznak a fűszeres mézeskalácsok.
A gasztroajándék lehet saját készítésű szörp, lekvár, dzsem, savanyúság, fűszeres-virágos cukor és só vagy valamilyen öntet is.
Készíthetünk változatos ízvilágú mártásokat (pl. tésztákhoz.)
Blogomon a virágokból és vadon is megtermő növényekből készült ételekhez, hozzávalókhoz is bőségesen található ötlet.
Az én kedvenc kategóriám a gasztroajándékok körében mégis az ecetes-olajos-marinált finomságok. Ezek változatosan fűszerezhetők, igazi különlegességek. Ugyanígy kedvemre valók a házi készítésű sajtok és a likőrök, egyéb itókák. Vagy a teázáshoz való, saját gyűjtésű bogyósok, gyógynövények. Az aszalt gyümölcsök, gombák és zöldségek.

Talán nem is kellene írnom -annyira magától értetődő-, hogy ismernünk kell a megajándékozott ízlését, étkezési szokásait, hogy mit szeret és mit nem, mennyire nyitott az új dolgokra, és esetleges allergiáit is.