KÓSTOLÓ

Kedves Olvasóim! Itt egy másféle válogatást találtok, mint a receptkereső tematikus vagy a gasztroajándékok ötletadó listáiban. Ide azok a receptek kerülnek, amelyek az én személyes kedvenceim. Többségükkel egyáltalán nincs sok munka. Örömteli sütés-főzést, jó étvágyat kívánok!

A szöveg melletti képen mindjárt az első:

Vajas keksz vaníliával és mákkal

puha fehér kényeztetés ropogós mákszemekkel






Ropogós perec

ezt a receptet a kísérleti konyhában tanultam









Savanyúkáposztás-fűszeres tekercsek paprikával és szalonnával

kitűnő partifalat, sör-és borkorcsolya, gyorsan elkészül









Téli húspástétom

kiadós téli étel, zöldfűszerekkel gazdagíthatjuk

az ötletet a Moha Konyhától kaptam, ott Rilette avagy húspástétom néven szerepel







Fokhagyma színaranyban

aranyló méz, finom bor, citrom, balzsamecet, fűszerpaprika ízesíti e különleges savanyúságot, ahol a fokhagymáé ezúttal a főszerep









Otelló torta

egy őszi édesség a szőlő friss ízével, ropogós mákszemekkel és balzsamecetkrémmel






Narancsos-kakaós keksz

meleg citromos tea mellé az igazi









Sáfrányos halleves

télen-nyáron könnyű étel

Mezei Elmira- Szendi Gábor Paleolit szakácskönyvében szerepel kicsit másképp







Krumplis-paprikás tésztatekercs

számos változat készül évről-évre

Renátától tanultam a fűszeres burgonyatekercs névre hallgató alapreceptet








Zöldfűszeres olaj

nagy kedvenceim a kényeztető és sokoldalú, színes és finom fűszerolajak,
amelyeket használhatunk salátához vagy mártásokhoz, sütéshez, pácoláshoz









Magyaros fűszerolaj

egy igazi tüzes, téli változat










Vajban-fűszerolajban sült kellepény

könnyű köret vagy vacsora

az alapötletet Jamie Oliver adta








Nyári gyümölcskoktél

nálunk naponta készül ilyesmi, mindig az éppen elérhető gyümölcsből










Sült krumpli gazdagon

krumplifüggőknek mindenképpen







Adventi édes tallérok

ostyát sütni egész évben jó dolog, lehet sós is, édes is










Aszalt paradicsom

fűszeres olajban vagy csak magában is kivételes csemege







Tavaszi rakott kalács

minden évszakban készíthetjük más-más gyümölccsel és virággal










Húsvéti kalács

hagyományos fonott kalács a szokottnál picit több vajjal, tejeskávé mellé ünnepi étel






Tejszínes-karamellás kávélikőr

pont olyan, mint az a drága bolti változat ír whiskeyvel, ebből sem spóroltuk ki a minőséget






Rózsalekvár

különleges csemege virágszirmokból, amit sokoldalúan használhattok










Sajtos-sonkás kiflik

ez az egy kicsit hosszadalmasabb, már ha sokat akartok készíteni belőle (megéri)

a sütemény Limara Lala-kiflijének átalakításával készült




Keserűcsokoládé sörbet

tejtermék nélküli frissítő édesség

a receptet a a Szakácsok könyvében találtam








Gyökérkenyér

a szemnek és a szájnak







Öntött rozskenyér

gyors, levegős, karakteres







Vakvarjú

natúr kenyérlángos (édes és sós feltéttel is fogyasztható, vagy kenyér helyett levesekhez, egytálételekhez)









Gulyás

hagyományos magyar fogás nálunk csakis marhalábszárból







Pörkölt

mindenféle szaftos húsból szeretem, főleg sertéscsülökből










Libatepertős-diós pogácsa

a krumplis mellett ez a nagy kedvenc







 Hortobágyi kelt rétes

a hortobágyi palacsinta kézbekapható, mobil változata










Fűszeres csokoládék

meglepetés a konyhából







Krumplis hallepény

sok-sok szardíniával, kaporral










 Juhtúrós burgonyalepény

könnyű nyári ebéd







(Sárkány)lecsó

zsebkendőket előkészíteni!







Szódavizes-leveles papucs baracklekvárral

egy teljesen hagyományos sütemény Anyu receptfüzetéből







Mákos buci

gyerekkorom ízei
másodiknak ettük egy kiadós leves után









Mákos-petrezselymes pálcikák

egy jó kis beszélgetés mellé

e pálcikák alapötletét Sajtkukac különböző receptjei ihlették







Folytatás következik, amint időm engedi.