2009. május 30., szombat

Konyha-felújítás

Kifestettem a virtuális konyhám. Most lógatom a lábam, s ha kinézek az ablakán, már a nyári pompájába öltözött Bódva-völgyet látom.
Új évszak - új színek.
Nem tagadom, hogy emlékeztet a régire, ahogy az idei tavaszunk is a nyárra és viszont.

Véget ért egy újabb közvélemény-kutatás.
Mióta feltettem a kérdést a blog színvilágával kapcsolatban, meglepően sok hozzászólás és vélemény érkezett.

Egy dolgot azonban már itt a bejegyzés elején tisztázni akarok. Volt, aki furcsának találta, hogy ebben a témában véleményt kérek az Olvasóktól. Ezért mondom el, hogy mi késztetett rá.
Még a közvélemény-kutatás előtt többen tettek észrevételt az oldal színeivel és olvashatóságával kapcsolatban. Az elsőnél nem sokat foglalkoztatott a dolog, különösen a hozzászólás stílusa miatt. A második eset után azonban úgy gondoltam: lássuk, és lássák a hozzászólók, hogy mit gondolnak erről a látogatók. Több vélemény elgondolkodtatóbb lehet. Ez volt tehát a késztetés, nem pedig saját ízlésemet kívántam a szavazókkal megméretni.

Összesen 321 szavazat érkezett 195 szavazótól. Lehetett több választ is bejelölni. Íme az eredmények:

Tetszik/nem tetszik: 84 /14
Olvasható/nem jól olvasható: 23 /103
Változtassak /ne változtassak: 48 / 49

A nyilvánosan és magánúton érkező megjegyzésekből alig lettem okosabb - csak arra jöttem rá, hogy a saját színeimhez érdemes ragaszkodnom, nem önzésből, hanem azért, mert úgysem tudnék - talán még a többségnek sem - megfelelni.
Még a tudományos megközelítésre helyezkedő hozzászólások is ellentmondtak egymásnak.
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy véleményem szerint nem lehet a színeket önmagában, legfeljebb egymáshoz való viszonyukban és arányaikban értékelni.
(Egyébként azt hiszem, a fenti utolsó számpárnak mégiscsak sikerült megfelelnem - mint a Mátyás király mesében: változtattam is, meg nem is...)

Már amikor elindítottam a blogot, akkor is többféle elképzelés volt a fejemben, az éppen létező külső ezek közül mindig csupán az egyik. Sosem vagyok teljes mértékben elégedett vele, nem tudom, létezik-e olyan, amivel az lennék.
Van, aki úgy gondolja, ez csupán külsőség, a tartalom a fontosabb. Nekem mindkettő számít.
Ahogy nemcsak az elkészített étel minősége - de a tálalása és a teríték is. Vagy az a környezet, amelyben elfogyasztom az ételt. Nem elválaszthatóak számomra.

Visszatérve a véleményekre: bár nem tettem semmiféle ígéretet arra nézve, hogy a szavazatok megoszlása szerint változtatok vagy sem, természetesen elgondolkodtattak. Akár egyetértettem a hozzászólóval, akár nem, a tartalmat igyekeztem mérlegelni. Csak keveseknek válaszoltam viszont, mivel úgy gondoltam, a közvélemény-kutatást lezáró bejegyzésben (azaz ebben) majd reagálok a felvetett dolgokra.

A kevesebb szinte mindig több. Így gondolom. Az oldalsávról ezért még régebben leszedtem a felesleges modulokat, és minden olyan mozgó dolgot, ami a betöltést lassíthatja (pl. diavetítés.) Így is elég sok maradt, de ezeket valamilyen okból hasznosnak tartom, és azt sem bánom, ha Látogatóim a friss bejegyzések mellett találnak más olvasnivalót is.

A sötét színeket és a feketét általában véve én sem szeretem, ruházatomban, otthonomban is mellőzöm, egy színes fotókat megjelenítő oldalon viszont nem érzem olyan rossz választásnak, mint mások.
Nem látom be, hogy ettől nyomasztó kisugárzással bírna a blog.
Mondhatnánk persze, hogy nem a fotó a lényegi elem, a szöveg legalább olyan fontos. Ez megint hozzáállás kérdése. Azért a legtöbbünket - amikor a végeláthatatlan receptsort nagyon is véges időnkben átböngésszük például egy gyűjtőblogon - gyakran egy-egy fotó, esetleg egy cím állít meg, nem az apróbetűs szöveg. Én ebben vizuális vagyok, noha egy zenedarab vagy egy vers mellé sosem hiányzik az illusztráció, mivel az a legtöbb esetben szűkíti (egy bizonyos módon értelmezi) a mű beláthatatlan - s ezért ábrázolhatatlan tartalmát. Sokszor korlátozza a fantáziánkat - s csak ritkán ad valami újat. Nagyon kevés olyan regény van, amit megfilmesítve ne éreztem volna kevesebbnek, mint amikor olvastam. Viszont több képes szakácskönyvem van. De vissza a bloghoz!

Rájöttem a közvélemény-kutatás ideje alatt valamire (lehet, hogy másoknak nem kellett volna hozzá ennyi idő.) Az eddig sem volt kérdés, hogy egyeseknek tetszik a színösszeállítás, másoknak nem. Ez ízlés dolga, különösebben nem izgat.

Az azonban ugyancsak érdekelt, hogy miért látják némelyek jól olvashatónak a blogot, mások épp ellenkezőleg. Folyamatosan a monitorok különbözőségére, a beállításokra, a képernyő fényerejére gondoltam. Meg is néztem jó sok monitoron a blogomat (öreg jószágokon is.) Hát a fotóknál ugyancsak meglepő különbségeket láttam, de az olvashatóság szempontjából semmi különöset. S mivel a szememet rendesen tönkretette annak idején a mikrofilm olvasó, azt sem gondolhattam, hogy jobban látnék, mint mások. Sőt.

Szóval nem a monitorok és a beállítások adták meg nekem a választ, hanem a fényviszonyok. Erős fényben valóban a fehér alapon színes betűket a legkönnyebb olvasni, sötét hátterű szövegeket nehezebb. Az én gépem olyan szobában van, ahol nem erős a fény, és egyébként is inkább késő délután, estefelé használom, így egyáltalán nem zavaró. Jóval világosabb, esetleg naposabb helyiségben viszont az lehetne. Számomra az erős kontrasztok zavarók. Ha nagyon világos a szoba és sötét a blog háttere, akkor erős a kontraszt. De legalább ennyire zavar egy sötétebb helyiségben a hófehér képernyő. Vagy ha teljes sötétségben kell tévét nézni. Tudom, hogy a mozi is ilyen, el is fárad a szemem, mire kijövök (mondjuk négy évben egyszer kibírom.) Vagy ha a szövegszín és a háttér között túl nagy a kontraszt. Természetesen a túl kicsi sem jó. Például amikor a feliratot nem lehet olvasni a feliratos filmeken.
Az Olvasóim többsége tehát jóval világosabb környezetben (helyiségben vagy napszakban) használja a számítógépét, mint én, ez lehet az oka, hogy ők nehezen olvashatónak találják. Mégis, ennek ellenére csupán a szavazók egynegyede jelölte be, hogy változtassak.

Persze azt is fontos mérlegelni, hogy itt nem regényhosszúságú szövegekről van szó, így azt, hogy mennyire fárasztó az olvasás - nehezebb lemérni.

A recepteket egy ideje igyekszem elkülöníteni és kiemelni vastag, illetve dőlt betűs szedéssel. Az is elképzelhető, hogy a jövőben - más bloggerekhez hasonlóan - én is lehetővé teszem a receptek külön nyomtatását. Egyelőre világos színnel is kiemelem - talán így könnyebb lesz rátalálni.

Mindettől függetlenül továbbra sem sikerül megbarátkoznom olyan beállításokkal, ahol a képek sötétebbek, mint a háttér. Sem azokkal, ahol a szöveg és a háttér között nagy a kontraszt.

Így marad a saját elgondolás. Meg az újra való éhség...
És mindenkinek köszönöm, aki véleményt nyilvánított. Csak bízni tudok benne, hogy színektől függetlenül továbbra is benéztek hozzám.

45 megjegyzés:

duende írta...

Akkor ha jól értem, a receptek világossal lesznek majd írva?

Az én monitoromon a mostani beállításod tényleg nagyon nehezen olvasható. Nagyon sötét a háttér a fekete betűkhöz. Vagy pedig, világos - vajszínű vagy nagyon világos narancsos vagy rózsaszínes betűkkel lenne jól olvasható.

erős ildikó írta...

Neked az előző olvashatóbb volt?

Hanczur írta...

Nufi, ez borzalom!
Inkább a piros! ;-)

erős ildikó írta...

Milyen piros??!!

trinity írta...

Napmátka,
én eddig is tudtam és most is jól tudlak olvasni....Szerintem gép- és megvilágításfüggő a dolog....
Bár én a feketémen edződtem:)))

Milyen borzalom? Nem találok olyat:))

duende írta...

Igen, Napmátka!

Hanczur írta...

Pár szót vesztegetnék a színek és a kontraszt összefüggésében.
A monitorok - hagyomásnyos képcsöves - fénypora három különböző foszforból van. Az egyik zölden, a másik pirosan a harmadik kéken világít. Eddig mindenki ismeri. A fényporok fényessége a gerjesztéstől vltozik. Több energiával bombázzák, jobban világít, kisebbenergiával, halványabban.
S szem sem egyformán érzékeny mindhárom színre, ezért különböző arányban kell bombázni az apró foltocskákat.
A fényességi szinteket képzeld el lépcsőfokként.
Bonyolítja a dolgot, hogy pl a lépcső elején frissebb vagy, ezért nagyobbat tudsz lépni, ha a végére érsz, kimerülsz, tehát kisebb legyen egy lépcsőfok.
Tegyük át ezt a lépcsőfokot a fénykibocsátó felületre. A szem által érzékelhető lépcsőfog nem lineáris, hanem súlyozott. Nem mindig passzol a por kibocsátó képességéhez. Ezt lehet szoftverből korrigálni. (Van is ilyen beállítás a monitoroknál, pl Trinitron képcsőre biztosan találsz.)
Szóval mindez hagyományos képcsőre már megvan, és ezután jön az LCD, amiről fogalmam sincs, mennyire lineáris, de hogy más, mint a monitor képcső fénypora, az biztos.
Tehát ha a Te képernyődön jó, akkor az egy. Ha ketten is azt írják, hogy nem jó, akkor még lehet az ő rendszerük (már három beállítási hibalehatőséget felsoroltam) hibás, de nekik olyat kellene kitalálni, hogy amennyiben rosszul olvasható, kattintson ide, és akkor elolvashatja feketén-fehéren is.
(Vagy más kombinációban)
Ha itt a HTML könyvem, belekukkantok.

lúdanyó írta...

Napmátka, én az előzőt jobban tudtam olvasni mint ezt, és jobban is tetszett,bocs.
Valamelyik nap a 16 éves fiam meglátta a blogodat és felkiátott, hogy de jól néz ki!

Hanczur írta...

A pirosnak a bordó árnyalatát jeleztem, de mi férfiak tudjuk, hogy a hölgyeknek ez kevés.
Bocs!

erős ildikó írta...

Oké, megnéztem a párom gépén, miután sikerült hozzá nagy nehezen egy hálózati kábelt találni. Ez nem LCD.
A háttérszín még csak nem is hasonlít arra, amit a saját gépemen látok...sőt, a betűtípus sem.
De mondjuk ezen a gépen a fotóim is borzalmasak...

erős ildikó írta...

Lehet, hogy kimeszelek újra...pedig már unom.
Mondjuk ez a régi monitor még a html-kódjaim is felülírja...

Hanczur írta...

Ritkán szólok bele, de ezen még igazíts!
Én meg mára már megyek, mert fő a vizem.
Jó éjt Hölgyeim!

Ági, aki főz írta...

Én vagyok az egyetlen akinek ez tetszik?

Templet-et használtál vagy te fabrikáltad?

erős ildikó írta...

Mihez igazítsam?

erős ildikó írta...

Ági!
Is-is. A sablonokkal sosem vagyok teljesen elégedett, ezért átírok benne néhány dolgot.
Lehet, hogy Neked hasonló a képernyőd?

Dulmina írta...

Szerintem szép lett! Az előző után még kicsit furcsa, de tetszik.

murok marci írta...

nem szeretnélek még jobban összezavarni, napmátka, de az elözö nekem is jobban tetszett és olvasni is jobban tudtam. ez a mostani nagyon fárasztja a szememet:-(

erős ildikó írta...

Akkor úgy látom, ott vagyunk, ahol az előző színvilággal.
Vannak, akiknek tetszik és jól olvasható, és van, akinek nem...
És talán nincs két monitor, amin egyforma lenne...
Mondjuk persze vehetném figyelembe a magam véleményét is, de hát nem magamnak írom a blogot.

Tudom, hogy a fehér meg a pasztel lenne az egyszerű megoldás, de még nem sikerült megbarátkoznom vele.

Kata írta...

Napmátka, ez nálam is nehezebben olvasható, mint a régi:( Nem igazán értek hozzá, de talán az a probléma, hogy kicsi a kontraszt a 2 szín között. Ott, ahol fehérrel írtad a szöveget, sokkal jobban olvasható...igaz, így meg ránézésre szebb.

erős ildikó írta...

Kata!
Köszi a hozzászólást, válaszképpen nézd meg az előző kommentem, többet egyelőre nem tudok mondani.

Ancsika írta...

Drága Napamátka! Nekem mindegy, hogy piros, vagy fekete, vagy hupilila. Nekem a belbecs fontosabb, mint a külcsín. (nem akarok közhelyeket puffogtatni!) Szépek, tartalmasak az írásaid, a fotóid gyönyörüek. Kell ennél több??????

Kata írta...

Miannak igaza van...bármilyenre fested, úgyis jönni fogunk:)))

erős ildikó írta...

Köszönöm, így azért kicsit könnyebben alszom el... Százalékos arányt inkább nem számolok a jelenlegi helyzetet illetően. Holnapig biztosan marad ez, mert mára elfáradtam...
Az éjjeli kommentelők meg jól elláthatják a bajom. Azt hiszem, holnap inkább főzök...

Nyafkamacska írta...

Én is alig tudtam kisilabizálni :-( Kínomban megpucoltam a monitort és a szemüvegemet, de sajnos nem javított a helyzeten.

Renata Kalman írta...

Nekem ugyan az előző is tetszett, de ezen a mostanin a betűk jobban olvashatók...
ügyes vagy egyébként!
én a html-ekkel nem tudok bűvészkedni.

Palócprovence írta...

Az olvasás végén egyszerűen csak vissza kell nyomkodni a kiguvadó szemeket, ennyi.De ne foglalkozz a nyafogásunkkal, látod, mindannyian olvasunk, háttér ide vagy oda. :))

duende írta...

Palócprovance, 3 perce rötyögök magamban! :)))))))))

Tényleg nagyon gúvasztós, én alig tudom olvasni, sajna.

erős ildikó írta...

Oké. Csináltam egy világosabb hátteret, ami az én monitoromon már szinte pasztel, párom szörnyűszínű monitorán pedig a fényerőt lecsökkentve is olvasható.
Így talán nem okozok nehézséget azoknak sem, akik nem ugyanazt a képet látják, mint én.
Igaz, hogy így a kékre beállított képkeretek gyakorlatilag nem láthatók, de majd megpróbálok megbarátkozni vele.
Ennyi tellett most tőlem. Hogy marad-e így? Nem ígérek semmit...

Makka írta...

Szerintem ezt most könnyebben lehet olvasni. Bár az én ízlésemnek még mindig sötét. De azt már előszörre is írtam, hogy a blogod kinézettől függetlenül érdekes számomra.
Viszont az is biztos, hogy nagyon sokat nem olvasok pont a színösszeállítása miatt, és annak ellenére, hogy én szeretem az oldalsávokban a különféle kütyüket, ha olyat látok, amitől a szépérzékem berzenkedik, biztos nem térek vissza többet. Pl. idióta számlálók stb. Vagy az olyan oldalakra sem térek vissza, ahol nem lehet kikapcsolni a zenét. Mondjuk, Rihanna vagy valami hasonszőrű "arenbíszólművész" legújab lihegését (elnézést a rajongóktól).

Ha tehetek javaslatot – mert látom, hogy a barnát és árnyalatait szereted – használj hozzá kékeket, mindig jó, ha a meleg és a hideg színek keverednek.
De hangsúlyozom, hogy ez csak az én ízlésem.
Tudom, hogy te sokkal visszafogottabb színeket kedvelsz, mint én, de a barnához igen jól mehet a finom rózsaszínek különböző árnyalata, vagy az ekrü (sajnos nem tudom ezeknek a kódjait, esetleg pár kéknek, ami jól mutathatna barnával és tóbbal: ccf8ff, ddf7ff, f9f7e1 - ez egy ekrü, 918976 – tób, a9e3ec, vagy barnák: 70664f, 6a421b, 754c24, a08348).

Mindegy, az egész litániával csak azt akartam érzékeltetni, hogy számomra is fontos a körítés.
Vagy még valami, a helyesírás. Tudom, hogy én is követek el hibákat – mióta korrektorkodom néha, elmúlt a helyesírásösztönöm, ami rémes egyébként. Próbálok udvariasságból soha nem szólni, de a hátamon feláll a szőr bizonyos dolgoktól, szerintem az igénytelenség egyik mutatója. A te blogod ilyen szempontból is kifogástalan. Ez most nagyon idiótának tűnhet, hogy vállat veregetek, de nem annak szántam.
De az szerintem kifejezetten kínos, amikor valaki fennen hirdeti, hogy újságíró és fotós, közben meg ugye a helyesírás... A bemutatkozásának két mondatában vagy 8 hibácska – amely bemutatkozásból ráadásul azt is megtudhatjuk rögvest, hogy ebbéli minőségében már szakácskönyvet is kiad. Na ja, gondolom, a blogján nincs korrektor, ahogy esetleg az újságja szerkesztőségében.

erős ildikó írta...

Szia Makka!
Köszi a javaslatokat. A rózsaszínekkel még eljátszom majd a gyakorló blogomon.
Az az igazság, hogy én a kékeket és a hófehéret szeretem, meg a natúr, bézs színeket. Biztos ezt senki nem gondolná, mert itt a blogon nem ezeket használom.
De valahogy ez más, úgy érzem, a fotók kicsit más színeket igényelnek maguk köré.
Örülök, ha most olvashatóbb, mert nem célom a Látogatóim elijesztése.
Egyébként én sem szeretem a mindenféle izgű-mozgó, zenélő, felvillanó, zörgő modulokkal telerakott oldalakat. Elviselem, ha érdekel egy bejegyzés, de én nem szeretnék ilyet.
Helyesírás: törekszem rá persze. Ha a bejegyzésben mégis hiba marad, azt - amint észreveszem - javítom.
Inkább olyan fordulhat elő, hogy egy ilyen hozzászólásban elgépelek valamit (talán nem túl gyakran), s ha hosszabb, emiatt nem törlöm ki már utólag az egészet. Jó lenne, ha itt is lehetne javítani egy-egy hibát, akár az elküldés után is.
Persze tudom: ha az ember nem kapkod, és átnézi, amit írt, akkor ez is kiküszöbölhető.

Makka írta...

Az engem is idegesít, ha elgépeltem valamit és az idők végezetéig úgy marad, mert nem lehet javítani.:))

Különben engem nagyon érdekel ez az egész honlapkészítősdi, hogyan kell meg minden, azt viszont nem tudom, mennyire lenne hozzá türelmem.
Jó lenne valahogy autodidakta módon megtanulni, mert a Népszabadság tanfolyamát most nem tudom megfizetni.

erős ildikó írta...

Tudod, hogy a Google saját felületén (webhelyek) is lehet saját honlapot csinálni magadnak, ami mentes a reklámoktól.
Persze ez is sablonokat kínál fel, mint a blogger, de azoknak a html-kódjait is felül lehet írni, ha valaki nem elégszik meg a felhasználói lehetőségekkel. Próbálkozni, tanulni is jó.
Nekem mondjuk kezdésnek éppen elég.
De igazából eddig lusta voltam párom könyveit bújni, mert megcsinálta ő nekem, amit kellett. Nem itt a blogon, hanem a kézműves honlapon (ahol a színek miatt megint engemet lehet szidni.)
Szóval nem nagyon szorultam rá arra, hogy megtanuljam, de már egyre jobban érdekel engem is.

Makka írta...

Ezt a Google-t megnézem, köszi.

duende írta...

Na ez már szuper! És a szín is nagyon jó, és abszolút jól olvasható! :)

erős ildikó írta...

Duende!
Gondolom, elhallatszik odáig a dübörgés. (Lezuhant a nagy kő a szívemről...:-)

Viszont ezen a sötét betű a jobb, így azt hiszem a receptek is azzal mennek majd (elkülönítve, kiemelve.)

Palócprovence írta...

Így már klasszul lehet olvasni és nekem tetszik is. A döntés azonban a tiéd...

ManóAnyó írta...

Hú, nem láttam az előző (időszakos) beállításokat, de nálam ez most nagyon jól olvasható. Csak annyira szokatlan...

duende írta...

Aha, hallottam! :))

Ez így szuper, nagyon jó az alapszín, és jó a fekete betű is rá.

Még a képek külső keretére találj egy jó színt. Ez a világoskék nem igazán nyerő szerintem.
Aképek viszont ezen a színen sokkal-sokkal jobban mutatnak, mint a régi háttereden! Szerintem legalábbis. :)

erős ildikó írta...

Szia!
A keretet egyenlőre nem tudom megváltoztatni, mert az másutt is megváltoztatná a színt (ahol nem akarom.)
Majd megnézem, hogy bele tudok-e nyúlni.
Most marad így egy darabig, legfeljebb magam keretezem a képeim...

Taurus írta...

Én is szavaztam. Szerintem egy oka van, hogy nem jól látom. Öregszem. A képes újságokban már nem olvasom el azokat a cikkeket, amik sötét alapon világos betűkkel vannak írva. De ott nagyon fénylik a papír. Lényeg: válassz olyan színt, amit szeretnél, majd csináltatok egy olvasószemüveget:)

erős ildikó írta...

Köszi!

Kata írta...

Szerintem nagyon szép lett, ragyogóan olvasható, gratulálok!

nana írta...

én totál lemaradtam, az előző pár napban nem voltam netközelben. de ez jobban tetszik, mint az előző! gratula! :)

siccike írta...

Nekem is jobban tetszik, mint az előző!:-)
Olyan kérdésem lenne, hogy láttam, említetted, esetleg felteszel recept-kinyomtatós funkciót is. Azt lehet "készen" letölteni esetleg valahonnan? MErt én már nagyon régóta szeretnék olyat, de még nem akadtam rá! Előre is nagyon köszi!

erős ildikó írta...

Szia!
Nekem Makka mondta, hogy van ilyen lehetőség ezen az oldalon:
www.keyingredient.com
Még nem néztem utána. Fordulj hozzá, biztosan segít!