2009. november 5., csütörtök

Vajas keksz: naranccsal és kakaóval

Nyarak és telek megtanítottak rá, hogy a télnek nincsenek "örömei", nincs más, igazi élet, csak az a pogány és vad öröm, mely elragad mindent, ami él, ha fény esik rá.
(Márai Sándor)

Az utóbbi napokban még inkább sűrűsödtek a teendőim, kevesebb idő jut főzésre, fényképezésre vagy a gasztroblogra. Ennek egyrészt a munka az oka, másrészt a ház körüli teendők. Közben tanítványaimnak (és minden érdeklődőnek) elindítottam egy új, nyílt blogújságot is - Angol magyaroknak címmel, ahol egyrészt a nyelvtanulással és az internetes nyelvoktatással kapcsolatos tapasztalataimat összegzem, másrészt igyekszem felhívni a figyelmet a szerintem hasznos lehetőségekre. Emellett plusz gyakorlási lehetőséget kínálok az angol nyelvű mellékletekben, továbbá - és nem mellesleg - szeretnék számomra érdekes témákról is írni ott, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az angol nyelvterülethez: receptek, filmajánló, színház, zene, internetes adásvétel mind-mind terítékre kerülhet. A bejegyzések - mert mindenkihez szólnak - magyarul lesznek, a mellékletek angolul.
Gasztrovonatkozásban Hugh Fearnley-Whittingstall (River Cottage) és Jamie Oliver a két kiszemelt egyelőre, meglátjuk, mire jut az időből, kitartásból.

Párom is hazaérkezett a nomádportáról, s ily módon a komjáti blog most szünetel, írhatnékját a Gondolkodom és kihallatszik blogon éli ki - itt osztja meg gondolatait a nagyvilággal.
Ezt a kekszet pár napja készítettem a hazatérésének tiszteletére, és ma ünnepeltük a névnapját - illetve munkanap lévén a szerény családi összejövetel majd a hétvégén lesz.

A vajas kekszek terén kifogyhatatlanok a lehetőségek, ezúttal a már bemutatott rumos-kakaós változatot kombináltam egy narancsossal.

Hozzávalók: 34dkg liszt, 30dkg vaj, 4dkg, kakaó, kb. 6ek cukor (ízlés) szerint, csipet só, 1 nagyobb tojásfehérje, 1 nagyobb narancs reszelt héja, 1kk narancskivonat v. narancslikőr, 1kk rum

Elkészítés
: 15 dkg vajat a robotgéppel habosra keverünk, hozzáadjuk a tojásfehérje felét és még 1 percig magas fokozaton keverjük. Beletesszük a narancskivonatot, a narancshéjat, a só és a cukor felét, majd hozzáadunk 19dkg lisztet és összeállítjuk a tésztát. Fólia segítségével lapos téglatestté formázzuk. A maradék 15 dkg vajjal és tojásfehérje másik felével azonos módon járunk el, majd ugyanúgy beletesszük a só és a cukor másik felét, hozzáadjuk a rumot, végül a kakaót és 15dkg lisztet. Ezt a tésztát is ugyanúgy formázzuk, és a narancsosra fektetjük, kissé összenyomjuk a kettőt. Fóliába csomagolva hagyjuk hűtőben megszilárdulni. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Szilárdulás után a tésztát 1cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. 12 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Frissen még nagyon morzsálódik, másnap már tökéletes.

16 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Nagyon-nagyon szép lett!! Mutatós, és a narancs/kakaó variáció isteni lehet :-)

Makka írta...

Egyre csak figyelem az omlós keksz variációidat, nagyon tetszenek.
Úgy érzem, nekem is hozzá kell jutnom valahogy egy Szakácsok könyvéhez.:) (Még ha csak ahhoz...! Kész vagyok, ha megnézek mostanában könyvküldős oldalakat.)

Névtelen írta...

Csodásan néz ki! az ízeket pedig megpróbálom hozzágondolni! :)

trinity írta...

Nagyon szép a látványa is, a kakaós-narancsos ízkombináció pedig egyszerűen tökéletes!!

Csibe írta...

Napmátka, istenien néz ki, és biztosan finom. Jajjj, de megenném!!!

Unknown írta...

Kedves Napmátka!
Biztosan nagyon finomak a kekszek és a többi is amit sütsz-főzöl de én a legjobban az idézeteket,verseket szeretem a blogodban.Mindig várom,hogy mi érkezik a következő bejegyzésedben.Köszönöm őket!Szép napot!

Jade írta...

Ez is mentve! Gyonyoru a foto!

Beneztem az angolos blogra, egyre jobban csodallak! :)
Szivbol gratulalok!

Limara írta...

Nagyon jól néz ki ez a keksz!Boldog névnapot a párodnak! :))

duende írta...

De jópofa! :) Szívesen megkóstolnám, nagyon szeretem a csoki és a narancs párosát!

Az idézet megint szuper. :)

Chef Viki írta...

Kedvencem a csoki-narancs páros!

A fotó igen remek megint :-)

Felhőlány írta...

Nagyon látványos ez a "csíkos" keksz! Az meg hogy finom, egészen biztos! :)

szepyke írta...

A kép is a süti is tökéletes.
Ez a mély barna a vajszínnel...Nagyon jó lett!

Ízlésszindróma írta...

Nagyon boldog névnapot így utólag is a párodnak. Tavasszal én is sütögettem vajas kekszeket, csak keksz géppel, jól néznek ki a kekszeid, majd szerintem a tél folyamán biztos kipróbálom. Nekem is alig jut idő a blogra és ez most még csak rosszabb lesz egy kis darabig.

lúdanyó írta...

Nagyon tetszenek ezek a kekszeid is! Most megyek a másik blogodra :)

erős ildikó írta...

Köszönöm a hozzászólásokat és a páromnak küldött jókívánságaitokat.
(Azt is, hogy oly sokan belátogattatok az angol blogra is!)

Makka: én meg sem merek nézni ilyen oldalakat egy ideje...

Edina: mások is örülnek neki, de igyekszem figyelembe venni, hogy azért ez egy gasztroblog:)

Turák Kinga írta...

azt hiszem, ez ma kipróbálásra kerül, tartozásom van a kollégáim felé :)
a river cottage-os recepteket pedig nagyon várom és remélem lesz elég kitartásod hozzá!!!