2009. május 12., kedd

Kapros padlizsánkrém

Nem tudom, honnan jött az ötlet, hogy a kaprot összeboronáljam a padlizsánnal. Mert egyébként ennél sokkal kevesebb hozzávalóval készítem a padlizsánkrémet - így.
De végül teljesen elégedett voltam a végeredménnyel. Apu nem. Neki nem tetszett a rusztikus külső, így részére leturmixoltam az egészet. Máris megfelelőnek találta. Nekem viszont pont jó a villával összetördelt változat is. A lényeg viszont az, hogy egy éjszakát várakozzon a hűtőben - ezalatt szépen összeérnek az ízek.

Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán, 1 paradicsom, 2kk citromlé, 1 csomag friss kapor, kevés őrölt zöldbors, 1kk Csípős Rózsa, kevés só, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma fele, 2ek olaj

Elkészítés
: A padlizsánt fólia alatt a sütőben jól megsütjük. Ha kicsit kihűlt, lehúzzuk a héját és a húsát nagyobb darabokra vágva keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a leforrázott és meghámozott paradicsom felkockázott húsát (szezonon kívül használhatunk natúr paradicsomlét is), az apróra vágott kaprot, hagymát, fokhagymát, végül a fűszereket és az olajat. Villával alaposan összedolgozzuk (vagy turmixban pürésítjük.) A hűtőben hagyjuk állni másnapig.


Érdemes nagyobb adagot készíteni, én most csak egy padlizsánt vettem - még nem olcsó.
Pirítóssal (is) nagyon finom.

9 megjegyzés:

lúdanyó írta...

De jó ötlet ez is :) és milyen szép így rusztikusan!

napmátka írta...

Akarod mondani: lusta-módra...?:)

duende írta...

Ez nagyon kedvemszerint való! :))
A padlizsánkrémet is szeretem, a kaprot egyenesen imádom... Hm. Finom lehetett. Egy adag rendel! :)

Most olvastam az Édes Rózsáról a bejegyzésedet, köszönöm hogy felhívtad rájuk a figyelmem. fantasztikusak, tényleg! Kár hogy tőlünk nagyon messze van. De van egy új biobolt a szomszéd utcában, és a hölgy kérte, ha valami eszembe jut, szóljak. Meg fogom említeni a termékeiket neki. :)

napmátka írta...

Duende!
Egy ilyen üvegcse emlékezetem szerint 400Ft körül van. De csak normális dolgokat tesznek bele, és nekem jó sokáig elég.
Nem pállik be, nem vizesedik, nem penészedik, szépen eláll a hűtőajtóban.
Ja, és a zakuszkájuk is isteni! Azt úgy magában is el bírnám eszegetni... Sokféle termékük van.
És még valami: én ritkán járok bioboltba, ezeket a Tescoban veszem, ott is kapható...

Sallai írta...

Szia Kedves Napmátka!
Hamarosan átküldöm Neked a zakuszka receptjét,emailben. Nagyon munkás, de megéri :-)
Szia, a másik (Sallai)Ildikó

napmátka írta...

Köszönöm szépen! Dulminánál is láttam egy jó kis receptet, és a Tiédnek is örülök, idén amúgy is terveztem készíteni.
(S az ajvár is kedvemre való...)

trinity írta...

A padlizsánkrém nagy kedvenc. Bár kaporral még nem próbáltam-de miért is ne???Szokás szerint nagyon guszta.....

duende írta...

Megnéztem az oldalukat, fantasztikusak! :)

Ottis írta...

Tetszik ez a recept!Ha nincs csípős rózsám, mivel tudnám helyettesíteni?