![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyULGTzR_Y8rKCbBeptoPAnnWgkiAsRTzvGD7BbTNhnZCkioTrq7WcJe24hB6yu-N-q2uYFXIq5yBUn1vYCm5cRSvduROKHZGPSojoUxKftx6GNAePcFH5IMPO7I2geuU1px4prLu-hgc/s320/keny%C3%A9r+083.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjq1FvQBT6DtCb4iBbn93XYBMRUTJRC4_Ospzg58VbZrtHcQ8XB1VQFvA1yFY4saYyew-jgpMjuHz7QpIIixf4gKHAG3fsNKGnpxoi8bcfqte9QVmP2kDmiSDW1YZrDGqEQsgFnu16xNo8/s320/keny%C3%A9r+080.jpg)
Ez a recept a hetvenes évekből származik. Nincs benne semmi különös, nagyon egyszerű hozzávalókból készül, mégis mindenkinek ízlett eddig, akárhogy is került az asztalra. Annak idején - gyerekkoromban - nem élt önálló életet a krém, hanem kizárólag melegszendvicsként készült, és valamiért mindig csak szilveszterkor. Talán mert a tarja nem volt olcsó, s csak az ünnepi alkalmakra dukált. Úgy is hívtuk: a szilveszteri melegszendvics. Persze másnap (ha maradt) a hideg falatokra is örömmel vetettük rá magunkat, az utolsó morzsáig elfogyott. Ez az idő már elmúlt, de a húskrém tartja magát a kivájt stanglik nélkül is, hidegen is. Legutóbb a vakolók lakmároztak be belőle. Jómagam nem rajongok a felvágottakért, meg a ki-tudja-mi-van-benne típusú húskészítményekért. De az akkori hétköznapoknak bizony része volt a párizsi, s hát ettől retro e recept. Aki úgy gondolja, helyettesítheti ezt a hozzávalót saját készítésű húskészítménnyel, esetleg húskenyérrel. Az eredeti recept - édesanyám receptkönyvéből - az egyik képen olvasható, nagyítható. A tojásokon főtt tojás értendő, főzés után kell kihűtve a hozzávalókhoz darálni. A tarja pedig füstölt, főtt. (Én a mennyiségeket - tapasztalatból - legalább duplájára szoktam emelni, és egy 10 dekás vajat keverek hozzá.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése