2009. április 6., hétfő

Tavaszi furcsaságok lilában és zöldben


Szeretem együtt ezt a két színt: a kékeslilát és a zöld árnyalatait. Mindkettőből azt az erőteljes jelenlétet, amely nem sötét, de nem is világos, egyfajta ragyogó telítettség. A tavaszhoz hozzátartoznak a jellemző illatok, s bár az időjárás már elhiteti velünk, hogy nyár van, a jácint illata nem csal meg.
Fura dolgokat művel ez az ember itt mellettem. Jön-megy egész nap. Pakolja a dolgait innen oda, azután meg onnan ide, a nap végére sikerül elérnie a káosz állapotát. Kérdem dél körül, éhes-e. Valamit automatikusan válaszol, de biztos vagyok benne, hogy a kérdés el sem jutott hozzá. Mondom neki este, hogy mindjárt besötétedik. Akkor megint nekiáll, behurcolja, amit kihurcolt, s persze kicsit sem áttekinthetőbb a helyzet. Alszom, mire hajnalban végre leoltja az olvasólámpát. Számára jelentős műszaki problémákon töri éjjel-nappal a fejét, aminek néha kézzelfogható eredménye is van, például megjavul a bicikli vagy a telefon, felhasználóbarátibb lesz a számítógép. Meg is kapja a dicséretet érte. A teóriákat nem méltányoljuk, de a konkrét eredményeket természetesen igen. Azután megint jön-megy, visszazárja magára áthatolhatatlan világa ajtaját. Egy este pedig váratlan dolog történik: a sötét leple alatt átmászik a kerítésen a szomszédba, az évek óta magára hagyott, gondozatlan kertbe, hogy jácintot lopjon. Nekem. Persze az ilyesmi csúnya dolog, meg veszélyes is, le is toljuk érte. Mégis: teljességgel érthetetlen, mi történik vele ilyenkor. "Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes." (WS) Valahogy így...

11 megjegyzés:

Nadine írta...

Ez nagyon szép volt... És én is imádom ezt a két színt, teli is van velük a kert.

Cserke írta...

Ez kedves.
És a jácint illata igazi tavaszkivonat, aztán jön a legkedvesebb, a gyöngyvirág.

lúdanyó írta...

jó kis írás lett
a jácint meg tényleg a tavasz

Vesta írta...

Tényleg nagyon kedves!

Vesta írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
trinity írta...

Aranyos....A meglepetés azért nagyon jó érzés...

Ezért bocsátom meg én is a rumlit. Tudod, nálunk azt válaszolja a párom, ha kérdem, hogy tud ekkora kupiban dolgozni,ami az asztalán van, hogy a " zseni uralkodik a káoszon":))))
Mi másképp működünk genetikailag is...De ez nem baj!

Palócprovence írta...

A szeretetnek ezer arca van...

duende írta...

Tényleg ilyenek! :))

Múltkorában az enyém 20 szál fréziával + 20 szál nárcisszal állított haza. :)) Alig fért el a vázában...
(Tudja hogy a kedvenceim.)

Makka írta...

A jácint teljesen kézzelfogható megnyilvánulás - nem úgy mint a "felgyújtanám érted Rómát" mondat (bár ettől is megremeg az ember szíve) - és még ezer veszélyt is vállal érte...:))

Ági, aki főz írta...

Ezt olyan jó volt olvasni.

A jácint illata tényleg maga a tavasz.

Az a baj, hogy nálunk én vagyok a káosz teremtő és a drágám a rendező. Szegény.

Renata Kalman írta...

Valahogy elkerülte a figyelmemet múltkor ez a bejegyzés... Igazi életkép, ahogy ábrázolod! Tetszik!
A virágos gesztus meg arról árulkodik, hogy a hallgatag falakon belül érző lélek lakozik!