2010. március 22., hétfő

Sajtos

S élünk tovább, és vánszorgunk odább,
Futunk. Megállunk. Várjuk a csodát,
Hogy meggyógyít a Tavasz és az Élet.
(Juhász Gyula)

Kis léptékekben élünk most. Apró és bizonytalan tervekkel. Az egyik nap így sikerül, a másik úgy, a legtöbb felemás. Közben azért észrevétlenül és észrevehetően is kinyílik a barka, az első krókuszok is elődugják fejüket. A tulipánok még várnak, ahogy az aranyeső is. De az orgona - hiszen nagy és erős leveleket, virágokat nevel - már előbb nekikezdett, mint azok, amelyek előtte nyílnak majd.
Apuhoz még csak a nyitott ablakon keresztül nézeget be a tavasz és a remény. A templom körül már nézelődtem, van "akadálymentes" megoldás is, nemcsak a lépcső.
Jó lenne húsvétkor eltologatni őt, de mindez még egészen feltételes terv. Egyelőre a teraszig sem jutottunk.

A napokba új, szigorú rend költözött, amihez a huszonnégy óra gyakran kevésnek tűnik. A sajtos sem fért a hétvégébe, pedig ez az egyszerű sütemény Apu kedvence. Ráadásul gyorsan is készül, nem kell hajtogatni, mégis lemezes, levegős lesz. Csak nem lehet belőle eleget csinálni, hiába sokszoroztam meg már a régi, családi recept mennyiségeit.
Ha párom felügyel a sütésre - ahogy ma is történt - az első tepsi sajtos nyomtalanul eltűnik.
Ez most a hagyományos receptünk, de egy kis darált diót hozzáadva is nagyon finom. (S persze a sajtokat is variálhatjuk.)

Hozzávalók (4 sütőlemeznyi adag): 60dkg rétesliszt, 15dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 30dkg reszelt sajt, 2,2dl tejföl, 38dkg vaj, 2 egész tojás, kevés só, 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna a tetejére: 1 egész tojás felverve, 10dkg reszelt sajt

Elkészítés
: A vajat kisebb darabokra vágom, és a tészta valamennyi hozzávalóját gyúródeszkán egyszerre alaposan összedolgozom. A tésztát 1 cm vastag, nagy téglalappá nyújtom, majd a felvert tojással megkenem és a reszelt sajttal megszórom. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt sül meg egy adag.

A tésztát formázhatjuk, vághatjuk másképp is, szaggathatjuk valamilyen formával, vagy megszórhatjuk magokkal is.

13 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Erőt és kitartást kívánok! Hidd el tudom, milyenek a napjaid most.

Moha írta...

Olyan szépen írsz mindig,most megkönnyeztem egy kicsit. Sok erőt kívánok nektek én is!

Jade írta...

A napokban tobbszor gondoltam Rad, hianyoltalak! Elkestem mar a "Boldog szulinapot!" kivansaggal? Csak sejtem, hogy max. nehany het van koztunk...

Sok, sok testi-lelki erot kivanok!

Bodzás Vendégház írta...

Nagyon szép, emberi bejegyzés. Sok erőt és kitartást kívánok, mert most sokat kell adnod belőle.

Puszedli írta...

Jó volt "hallani" Felőled! Kitartás!

Tinkmara írta...

Sajnos én is pontosan tudom, milyenek ezek a napok. :( Imádkozom értetek. Jó, hogy jelentkeztél. Sok-sok erőt, kedves. :)

Katuska írta...

Kitartást Kedves Ildikó!

IZs írta...

Sok erőt, türelmet, hitet kívánok!
IZs

Vesta írta...

Édesapádnak jobbulást, Neked pedig sok erőt kívánok én is!

erős ildikó írta...

Köszönöm szépen Mndenkinek!

Renata Kalman írta...

Hát...eddig is felnéztem Rád, de ismét egy újabb ok, amiért így érzek...
Sok erőt kívánok, mást nem tudok mondani.

Gyöngyi írta...

Kitartást kívánok, és sok erőt kívánok.. A sajtosodat kipróbálom, mindenkinek megvan a tuti receptje, ez is biztos nagyon finom!

Névtelen írta...

Isteni a sajtos!!! Én kacsa, galamb és nyuszi formákkal vékonyra nyújtottam, tetéjre vagy sajt vagy gomasió került. Ha élne Édesapám biztosan neki is ez lenne a kedvence. Sok erőt a napjaidhoz.