2010. május 24., hétfő

(Sz)edd magad! - programajánló

Június a piros hónap. Mint ahogy a május a zöld és az augusztus az aranysárga. Júniusban nyílik a pipacs. Piros Pünkösd, amikor a Szent Szellem a földön piros lángnyelv alakjában megjelenik. A piros gyümölcs hónapja, cseresznye, meggy, eper, málna, ribizke. És amin nem lehet eléggé csodálkozni, ez nem a sóvár és megvadult piros. E gyümölcsökben semmi kihívó nincs, ellenkezőleg, valamennyi csupa nevetés. Derült és gyermekpiros ez, az év első termésének színe.
Júniusban kell enni. Az ember körülbelül fél kiló teljesen érett eperre számítson tizenkét-tizenöt deka porcukrot. Az általános vélemény, hogy a gyümölcsöt és a cukrot legjobb rétegesen elhelyezni és az epret kicsit megtörni, csak azért, mert így bővebb levet ereszt. Mikor ez elkészült, két deci tejfölt kell ráönteni. A mennyiség lehet valamivel több vagy kevesebb, ízlés szerint. A túlzástól tartzkodni kell. Sokan a tejszínt részesítik előnyben, de ezek az emberek az étel lényegét félreértik. A június nem az átható cukor, hanem a gyengéden friss és enyhén savas gyümölcs hónapja. A tejszín alkalmazása tévedés. Később, a hónap végén a szamócához már megengedhető, és vannak, akik a málnához, főként a tejberizshez készített friss málnakompóthoz nem hajlandók mást enni, mint tejszínt. Ez így helyes, de a tejszín az eperhez hibás ízlésre vall. A hibás ízlés hibás értékeléshez, ez pedig hibás életrendhez vezet, ezért ilyesmit kerülni kell.
Az elkészítés módja lehet, hogy az ember egy réteg epret, egy réteg cukrot és egy réteg tejfölt helyez el egymás fölött, és a gyümölcsöt éppen csak hogy egy kicsit megnyitja. Mások a gyümölcsöt épen hagyják, és a tejfölt a tetejére öntik, hadd szivárogjon le, oldja fel a cukrot és vonja ki az eper levét. Az edény fenekén rózsaszínű ital gyűlik össze, s a leghelyesebb, ha az ember, miután az epret megette, úgy ahogy van, nem kanállal eszi meg, hanem megissza. Ez az uzsonna tökéletes befejezése.
A bűnbeesett ember a tejfölös epret jégszekrénybe teszi és természetellenesen lehűti. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Bizonyos hőfokon alul a gyümölcs ízéből éppen úgy veszít, mint a bor. A helyes mérték a pincehőfok, vagy ami ugyanaz, az ember az edényt, tulajdonképpen az eszményi a cserépedény, a fém elvetendő, a kútba ereszti és néhány óráig ott tartja. Legjobb az epret délelőtt a friss reggeli szedésből, délelőtt tíz óra tájban elkészíteni és délután három-fél négyig hűvös helyen tartani. Mert a tejfölös eper elfogyasztásának klasszikus ideje, amikor a déli hőség már fölengedett és a levegő enyhülni kezd, vagyis fél négy. A Jóisten, amikor ebéd utáni szundikálásából felébred, az epret ilyenkor eszi uzsonnára. Odateszi az árnyékos teraszra, az asztal fölé a diófa hajlik, ott eszi meg kiskanállal, mielőtt ismét a szőlőbe megy. Mert aki nem tudná, a Jóisten a világon a legmagasabbrendű munkát végzi, vagyis szőlőműves. Uzsonna után megnyugodott gyomorral és kedéllyel a rafiát övébe dugja, a metszőollót zsebre teszi, a kapát megfogja és kimegy a tőkék közé, hogy a szabálytalan hónaljhajtásokat levagdossa, a lazult vesszőket megigazítsa, és ahol gyomot talál, azt kikapálja. (Hamvas Béla: A Jóisten uzsonnája)

Sokan ismerik a lehetőséget, de vannak, akiknek újdonság. Ezért szeretném rá itt a blogon is felhívni a figyelmet.
Évek óta látogatjuk ugyanis a főváros közelében lévő eperföldeket, ahol egyrészt ingyen jól belakmározunk a friss és szép eperből, másrészt haza is szoktunk hozni. Az utóbbiért persze már fizetni kell, de általában jóval kevesebbet, mint az aktuális piaci ár, s persze a gyümölcs így megússza a szállításból adódó kellemetlenségek egy részét.
A honlapot nézegetve kiderül, hogy éppen most Pünkösd táján nyitott a földek egy része, és egyre többfelé - már nemcsak a főváros mellett - látogathatjuk őket.

Bicajjal is jó közös program lehet, ha nem akarjuk mázsaszám hozni az epret, csak egy kellemes kirándulásra vágyunk. Persze azért célszerű a csomagtartóba egy-egy szivacslapot tenni, hogy visszafelé a gyümölccsel teli dobozokat megóvjuk a zötykölődéstől.

6 megjegyzés:

Mágnes Dóra írta...

Jaj, de jó ötlet! Még sosem voltam eper szedd magad akción pedig kacérkodtam már a gondolatával. A honlapon megtaláltam a nekem elérhető helyet és junius egyik hétvégéjén mozgosítom a családot egy evés-szedés-befőzés napra.

erős ildikó írta...

Örülök neki, remélem, sok finom és érett epret találtok (és a sok eső után némi napfény is jut a gyümölcsöknek.)

ORsi írta...

de jó, hogy már otthon is van ilyen. mi is tervezzük, hogy 2 hét múlva megyünk egy környékbeli eperföldre.

Midnite írta...

Mi pont tegnap voltunk a Lupa szigeti földön :) Jó kis kirándulás volt, de sajnos egyetlen darab érett szemet sem találtunk... Na ezért nem szabad a nyitás napján menni. De az eper elvileg gyorsan érik, pár nap és tuti szépek lesznek :)

erős ildikó írta...

Igen, az egyik ismerősöm Szigetszentmiklóson járt így, de ennyi eső után nem lehet másra számítani. Én júniusra gondoltam ezt a programot, addig talán napfény is lesz, és beérik az eper.

Titokzokni írta...

Kedves Napmátka!
Köszönöm a tippet, múlt hétvégén Budakalászon szedtünk is 14 kiló epret, és már be is főztem lekvárnak....csak sajnos elég híg lett, de ez már egy másik történet :)