2008. június 14., szombat

Töltött túracipó avagy kettő az egyben – VKF XVI.






Én keveset jártam külföldön, és így közvetlen ízélményeim a magyar konyhából származnak. Ezért a mostani VKF fordulóban is maradtam az ismert talajon, és magyar ízekben, megoldásokban gondolkodtam.

Gourmandula nem is oly könnyű versenyfelhívására abból indultam ki, hogy tulajdonképpen sokféle kedvencünket magunkkal vihetjük a szabadba, csak másképp kell “csomagolnunk”. Tehát süssük bele valamibe, s így megoldott a szállítás is, és az az elvárás is teljesíthető, hogy még a nyári melegben se romoljon meg az étel, sőt: a külleme is megfelelő maradjon. Jöhet bátran a körömpörkölt, gomba- vagy csirkepaprikás, illetve szinte bármi, amit megkívánunk (persze egy kicsit sűrűbb szafttal, rövidebb lével, mint ahogy megszoktuk). A leveles tésztás megoldásról hamar lemondtam, egyrészt, mert nem annyira kreatív, újszerű, másrészt pedig azért, mert az bizony külsőre megsínyli az utaztatást. Ráadásul nem megbízhatóan “zár”. A kelttészta viszont jó választás, és formázni is szebben lehet.

Tehát készítettem hajtogatott-kelesztett cipókat (darabonként 30 dkg réteslisztből, vízből, sóból, élesztővel és kevés kukoricaolajjal), és az utolsó kelesztés előtt tettem bele a tölteléket. Ebből kétféle készült: halászlé rövid lével (kocsonyás állapotban tettem bele, főleg filézett halhúst és csak nagyon kevés szaftot), illetve egy húskrémet állítottam még össze főtt sertéshúsból, fokhagymából, füstölt tarjából, vajból és főtt tojásból, kevés sóval. A fűszerek és a vaj kivételével a hozzávalókat ledaráltam. A képeken ez utóbbi változat látható, ezt szebben lehetett szeletelni, de a halhúsos variáció is finom volt (lehet, hogy legközelebb annak töltelékét is ledarálom). A rendelkezésre álló időből most ennyire futotta, de természetesen sok más is kerülhetett volna még a tésztába.

A formázás során figyeltem rá, hogy a tölteléknek ne legyen esélye a kiútra, a tészta jól zárjon (kevés tojásfehérjével is besegítettem a széleknél és a nem túl mély x-alakú bevágásoknál). Ezután a cipók tovább keltek még másfél órát, és bekerültek a sütőbe. Az elkészült cipókat konyharuhába takarva hűvös helyre tettem, s ki-ki vihette másnap a magáét a tarisznyájában. Nálunk ugyanis olyan, hogy piknik nemigen létezik (csak az evés okán nem megyünk a szabadba - legfeljebb, ha ott főzünk), viszont egy kiadós túra után jólesett a finom ebéd, és mindenki gyomrában elfért az “túracipó”.

(A tálalásról csak annyit mondanék, hogy nekünk tökéletesen megfelelt a tiszta abrosz - amiben szállítottuk az elemózsiát - de vannak pehelykönnyű és szép, egyszerű fatálkáink is, amelyek nem törnek, mi több: harmónikusan illeszkednek a kinti környezetbe.)

4 megjegyzés:

D írta...

szupereket főzöl, de nagyon tetszenek a kézműves dolgaid is. Az a kék pulóver 'springtime1' megvehető? Esetleg? Nagyon-nagyon tetszik....
Köszi Viki

erős ildikó írta...

Kedves Viki!
Nagyon köszönöm, hogy megnézted a dolgaimat. Ha inkább a kézműves tevékenységem érdekel, sokkal több fotót és részletesebb infót (méreteket is, fonalösszetételt, kezelési útmutatót) találsz a honlapomon:
http://www.napmatka.hu
Kérdésedre válaszolva sajnos azt mondhatom, hogy azt a pulcsit idén eladtam Amerikába. A színe viszont inkább sötétzöldes volt, bár kék árnylat is volt benne. Elvileg reprodukálható, de kérdés, hogy kapok-e ugyanolyan fonalat (ez nem mindig megoldható). Ez a fonal ugyanis kapható még, de más színekben láttam.
Van viszont sok új munkám, ha gondolod, nézz körül! Minden hónapban készül néhány, vannak már készen olyanok, amit még ki sem raktam. Hamarosan felteszem a honlapra (e héten várható). És igyekszem megoldani, hogy lehessen látni, melyik darab kelt már el. Még egyszer köszi a figyelmet.
Ildikó

D írta...

Köszi, már láttam azt is, de ennek a pulóvernek - a színén kívül - a szabása volt igazán nekem tetsző.
Sajnálom őt nagyon:-)
de akkor várom a többit...
és nagyon irigyellek hogy olyan helyen lakhatsz ahol ...
Köszi és minden jót.
Szia: Viki

Névtelen írta...

szia

ennek a hajtogatott keleszetett cipónak tudnál valami pontosabb receptet adni?
milyen arányban volt az élesztő folyadék stb..(szoktam kelteket késziteni, igy a kelesztés folyamatát nem kellleirni.. csak az összetevők..)
és hányszor hogy hajtogatod??
nagyon nagyon tuti receptjeid vannak!!!! gratulálok!!!