2008. június 28., szombat

Zöldbab sajtos-húsos mártásban vajas morzsával

Nagyon vágytam már zöldbabra, idén eddig még nem ettünk. Errefelé drága volt. A tegnapi piacozás alkalmával azonban már egész barátságos árakkal találkoztam. Érdemes volt tehát várni, finom vajbabra tettem szert. Párom húsevő, így a zöldséges ételekben is elrejtek némi húst, ezúttal is így történt. Nem akartam hagyományos levest vagy főzeléket, sem rakott babot. Valami mást. Egy volt biztos, hogy a babhoz sajtot szeretnék társítani. Íme a recept:

1 kg zsenge vajbab
10 dkg vaj
7 dkg kemény sajt (Óvári)
15 dkg füstölt főtt tarja
8 ek liszt
18 dkg zsemlemorzsa
4 gerezd fokhagyma
fehér bors
őrölt szerecsendió
petrezselyem
kevés só

A babot megpucoljuk, összevágjuk, és vízben kevés sóval puhára főzzük. Amíg fő, a füstölt tarját, a sajtot és a meghámozott fokhagymagerezdeket egy tálba daráljuk. Egy teflonlábosban 8 dkg vajat megolvasztunk, rászórunk 8 ek lisztet, kicsit elkevergetjük, majd a megfőtt babról a főzőlét fokozatosan rámerjük. (Majdnem a teljes lémennyiségre szükség lesz.) A mártást fehér borssal, őrölt szerecsendióval és petrezselyemmel ízesítjük. Ezután hozzáadjuk az előzőleg ledarált összetevőket. Megvárjuk, míg a sajt szépen felolvad a mártásban. Nem túl sűrűre főzzük.
A megfőtt babot átöblítjük, leszűrjük és összekeverjük a mártással. Ezután egy közepes méretű tepsibe öntjük. A zsemlemorzsát 2 dkg olvasztott vajon átforgatjuk, majd egyenletesen bevonjuk vele a babot. 200 fokon kb. 20 percig sütjük (amíg szép kérge sül). Nagyon finom, de nem túl fotogén - legalábbis melegen.

Nincsenek megjegyzések: