2008. szeptember 23., kedd

Mi újság a nomádportán? - 1.rész











Bár a szép ősz még várat magára, az esőből és a hidegből pedig jócskán kijut, azért mégis örömmel utaztam a hétvégére páromhoz, Komjátiba. Az idő ott egyébként is egész évben 4-5 fokkal hidegebb, mint itt a fővárosban. Idén még alig-alig művelt kertünk számos meglepetéssel fogadott. A tökfélék tovább növekedtek és fajtában gyarapodtak, a nyári újkrumpliszüret után is maradt még felszedhető zöldség, szép karalábék, répaféle, fűszernövény és egyre hull már a dió. A paradicsom fele sajnos féléretten lepotyogott, de a másik fele viszont szép és finom. Külön meglepetés volt a málna, mert a nyári szemezgetés után nem hittem volna, hogy ennyi lesz. Pillanatnyilag naponta degeszre ehetjük magunkat belőle, folyamatosan érik. Nagy dolog ez nekünk, hiszen eddig évente ha két-három kis dobozzal vettünk a piacon. A szilva már csaknem leérett, viszont sok és sokféle a szőlőnk.
A kukoricát későn ültettem, idén már valószínűleg nem lesz termés rajta (esetleg bébikukorica?), viszont zöldbabot is találtam még, amiből leves lett. A már túlérett, elszáradt hüvelyek pedig a tornácon száradnak, egy kevéske szárazbab kifejthető majd belőle.
Az akciós fűnyíró is nagy szolgálatot tett a hatalmas kertben, ősszel még szeretném beszántatni a konyhakertet, és jövőre jó lenne még egy-két facsemete: alma, körte, ringló (barackra ott kevés az esély.)

Nincsenek megjegyzések: