2008. október 28., kedd
Gombásztunk és gyűjtögettünk
Pénteken felmentünk a falu közelében fekvő fenyves-ligetes területre, ahová a környékről sokan járnak gombászni. Nem kirándulókként, a helybeliek ugyanis mindent sokra értékelnek, amit a természet ad, a gombát rendszeresen begyűjtik, saját céljaikra felhasználják, vagy eladják a városi piacokon. Sokféle gombát találtunk, párom sokkal jártasabb a felismerésükben. Főként nagy őzlábgombát gyűjtöttünk, de találtunk óriás pöffeteget, fenyőtinórut és rizikét is.
Én most nem vágytam sem levesre, sem paprikásra, a gombaértők amúgy is rántani ajánlották az őzlábat és a rizikét. Így szombaton hatalmas adag rántott gomba készült. Vasárnap pedig a kerti lilapereszkét főztem bele egy izgalmas őszi zöldséglevesbe, amelybe karfiol, saját termésű bébikukorica, brokkoli és vadsóska is került.
A gombák mellett csipkebogyót és kökényt is gyűjtöttünk.
Címkék:
bogyósok,
gasztromagazin,
gomba,
nomádkonyha,
vadon termők
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Az előző hozzászólásom: stornó...
Sajnos a rizikét nem fotóztam le, pedig kellett volna. Egyik barátunk azt mondta, hogy ő nemigen rajong érte, olyan fenyő-gyanta íze van, de nekem rántva nagyon izlett. Ráadásul meglehetősen egyforma méretű, nagykalapú gomba, haladósan lehet vele dolgozni. Köszönöm, hogy megint benéztél hozzám.
Megjegyzés küldése