2008. október 28., kedd

Gombásztunk és gyűjtögettünk





Pénteken felmentünk a falu közelében fekvő fenyves-ligetes területre, ahová a környékről sokan járnak gombászni. Nem kirándulókként, a helybeliek ugyanis mindent sokra értékelnek, amit a természet ad, a gombát rendszeresen begyűjtik, saját céljaikra felhasználják, vagy eladják a városi piacokon. Sokféle gombát találtunk, párom sokkal jártasabb a felismerésükben. Főként nagy őzlábgombát gyűjtöttünk, de találtunk óriás pöffeteget, fenyőtinórut és rizikét is.
Én most nem vágytam sem levesre, sem paprikásra, a gombaértők amúgy is rántani ajánlották az őzlábat és a rizikét. Így szombaton hatalmas adag rántott gomba készült. Vasárnap pedig a kerti lilapereszkét főztem bele egy izgalmas őszi zöldséglevesbe, amelybe karfiol, saját termésű bébikukorica, brokkoli és vadsóska is került.
A gombák mellett csipkebogyót és kökényt is gyűjtöttünk.

2 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Az előző hozzászólásom: stornó...

erős ildikó írta...

Sajnos a rizikét nem fotóztam le, pedig kellett volna. Egyik barátunk azt mondta, hogy ő nemigen rajong érte, olyan fenyő-gyanta íze van, de nekem rántva nagyon izlett. Ráadásul meglehetősen egyforma méretű, nagykalapú gomba, haladósan lehet vele dolgozni. Köszönöm, hogy megint benéztél hozzám.