2008. november 11., kedd

"lehet-e némán teát inni véled, ...


... rubin-teát és sárga páragőzt?" (K.D.)
Ha hideg van, ha meleg, ha süt a nap, ha esik, teázni jó dolog. Lehet egészségesen és lehet gazdagon, hidegen és forrón, és persze egyedül is lehet (ahogy mostanában tesszük), de együtt sokkal jobb. Nálunk rendszerint sokféle tea van otthon, egyszerűbb és rafináltabb ízek. És a magunk gyűjtötte bogyósok, gyógy- és fűszernövények, gyümölcsszárítmányok is kiegészítik mára a készletet. Vannak azért nemszeretem dolgok is, párom nem látja még (!) be a csalán nagyszerűségét, én a kamillát sokféle módon használom, ám inni nem szeretem. Csalánterápiaként egyébként arra gondoltam, hogy a közeljövőben készítek neki egy pulcsit csalánból, mert ebből a nagyszerű és sokoldalú növényből bizony jó minőségű kötőfonalak, ruhák is készülnek. De ami inkább egy gasztroblog témája, a leveles zöldfélékhez (spenót, sóska) hasonlóan finom ételek is készíthetők belőle, szintén párom meggyőzésésre valamilyen csalános töltött tésztában, esetleg galuskában gondolkodom. Egy ízes sajt talán jó párosítás lenne. Ehhez készülök friss csalánt gyűjteni legközelebbi látogatásom alkalmával a nomádportán. S persze teának is, mert én inni is szeretem.
Addig is most magamban teázgatok, legtöbbször keverem a különböző fajtákat, néha a teatojásba teszek a fű mellé különböző fűszereket (borókabogyót, fahéjat, kardamomot, csillagánizst, szegfűszeget) vagy éppen szárított búzavirágot, gyümölcsöt, narancshéjat, bátrabb és kiváncsibb vendégeimnek akár egy kis darab saját termésű, szárított erős paprikát.

6 megjegyzés:

Dulmina írta...

Én is nagy teás vagyok, főleg ilyen hűvös időben ;)
A fűszernövények ezen oldalával még csak most ismerkedem, dehát egyszer el kell kezdeni. A csalán jó ötlet (egyszer mindenképpen kipróbálnám, aztán kiderül, ízlik-e), és azt hiszem, tudok is a közelben jó lelőhelyet (csipkebogyó-gyűjtéskor "találkoztunk" :)

Névtelen írta...

Én jó vendéged lennék :-) A jelenlegi kedvencem egy fűszeres rooibos, chilivel :-)
Niki

erős ildikó írta...

A csalánról: én rendszeresen iszom, szerintem egy kicsit vasas, picit savanykás íze van. Teljesen jó. De persze a párom egész mást mondana...
Nálunk a málnás mellett van a lelőhely.
Rooibos, chilivel: ezt még nem próbáltam, de izgalmas lehet. A rooibos amúgy is igen gazdag ízű. Nekem most egy vaníliás-narancsos változatom van belőle.

Névtelen írta...

A teákat mi is nagyon szeretjük, fogy is rendesen.Az idézet nagyon szép, kitől-miből idéztél?
köszi. Judit.

erős ildikó írta...

Most azt játszom, hogy nem árulom el.
Ha igazán kiváncsi vagy, pillanatok alatt rátalálsz a válaszra.

Névtelen írta...

Köszi, aztán valóban rájöttem, rémlett, de most már tudom-Kosztolányi :).Jó kis játék, máskor is szivesen játszom :))
Judit.