2008. november 25., kedd

Rumos-fahéjas kalács és a hazaváró menü



Hirtelen érte el a tél a nomádportát, s párom úgy döntött, hazatér a fővárosba. Így én is gyorsan állítottam össze a menüt, bár az is igaz, hogy örömet okozott ennyi idő után egy többfogásos ételsort elkészíteni, hiszen magamra az elmúlt hónapokban alig-alig főztem. Tehát az ebéd a következő volt:
Előétel: magyaros bruschetta
Főétel: sólet füstölt marhahússal, tejföllel
Desszert: rumos-fahéjas kalács és kókuszos karamellgolyók
Ahogy lenni szokott, a fotózásra alig jutott idő, s persze a fény is kevés, így épp csak a kalács mardékait sikerült lencsevégre kapni. A főétel hagyományos módon készült, így inkább csak az előétel és a desszertek receptjeit teszem közzé:

Magyaros bruschetta
2 nagy paradicsom húsát apróra vágtam, elkevertem 2ek szőlőmagolajjal, 2 gerezd zúzott fokhagymával, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, kevés sóval, őrölt feketeborssal. Egy órát pihent a hűtőben, majd piritott kenyéren tálaltam.

Rumos-fahéjas kalács (tojás nélkül)
Kelt tésztát készítettem a következőkből: 50 dkg liszt, 8 dkg vaj, 3 ek cukor, csipetnyi só, 1 tasak szárazélesztő, 2,2 dl tej. Amíg kelt a tészta, 8 dkg vajat kikevertem 1 ek fahéjjal, 1,5 ek rummal és 2 ek kókusszal. A megkelt tésztát kétfelé osztottam, mindkét cipót téglalappá nyújtottam és megkentem a fahéjas krémmel, majd szorosan feltekertem. A tekercset hosszában kettévágtam és összefontam a Csicserborsó, bab, lencse blogjában bemutatott módon. A tetejét vaniliás tejjel kentem meg. Még egy félórát kelt a sütőben, majd 200 C fokon 20 perc alatt megsült.

Kókuszos karamellgolyók
Egy tubus cukrozott sűrített tejet 3 dkg vajjal 10-15 pergig főzögettem, közben folyamatosan kevertem. Belereszeltem egy citrom héját és adtam hozzá 2 ek kókuszreszeléket meg néhány csepp citromlevet. Végül hűlni hagytam, majd kis gombócokat formáztam belőle és kókuszreszelékben megforgattam. Az alapötlet Latsia blogjából származik.

3 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Már hiányoltam a bejegyzéseidet!
Ez a tekercs nagyon jól néz ki, a csavarást is megnéztem azon a blogon és még tojás sem kell bele.
Mennyire van kókuszíze?

Akkor most tavaszig nem nagyon mentek a Nomádportára?

erős ildikó írta...

Én tojás nélkül csináltam, de lehet azzal is, én mostanában a kalácsfélékből is kihagyom, nem hiányzik.
A kókuszt érezni benne, de nem domináns, nekünk jól harmónizált a fahéjjal és a rummal.
Tavaszig nem tervezünk újabb utat a nomádportára. Igazság szerint anyagilag is kimerített minket ez az év, a kétlakiság, az utazások.
De jön az évvége, lehet itthon a konyhában alkotni...

Renata Kalman írta...

Pozitívum számomra, hogy nem kell bele tojás. Kipróbáltam, de finomítani kell rajta, mert pálmazsírt használtam, de túl nehéz lett, s szétterült. Tervezek egy újabb próbát.
Most már úgyis inkább benti munkálatok vannak soron.
Már késztetésem van aprósütikhez is, az adventi hangulat lassan érlelődik.